Vem ska bo i stallet?


Såklart måste jag presentera våra fina pållar också. 🙂

Tessi

Tessi är 15 år och en varmblodig travare. Faktum är att det är tack vare henne jag överhuvudtaget har hästar idag. Jag hade häst tills jag var 19 när jag sålde min New Forrest ponny. Jag gick i skolan och hade inte tid och hon var väl på gränsen till för liten och intresset fanns inte just då. Sen fortsatte jag plugga och flytta en del och det fanns varken tid eller pengar att skaffa häst igen men jag saknade det hemskt mycket. Jag hade innan dess haft egen häst sedan jag var 3 år när jag fick min shetlandsponny Polly.

Hela tiden tänkte jag att när vi köper gård ska jag skaffa häst igen, en inriden trygg häst som jag kan börja rida direkt, när det gått några år blir man ganska osäker så en stabil häst kändes bra att börja med. När vi så köpte Ekenäs hade gubben som ägde gården ganska många hästar i sina hagar, tror det var 7 första gången vi var där och tittade men sen sålde han någon och någon blev sjuk. Efter att vi varit där och tittat några gånger så erbjöd han mig att få Tessi gratis. Hon var bara 10 år då och en trevlig häst i lagom storlek. Hon hade tydligen bra travstam men var alldeles för liten för att ha en chans i loppen. Det var inte alls en oinriden travare som var min drömhäst och sannerligen inte det jag tänkt skaffa mig men det var för svårt att tacka nej efter att ha varit utan häst så länge. Att rida in henne borde ju inte bli några problem alls.

Snäckan min.

Nu har Tessi ännu inte blivit inriden fast det gått 5 år. Jag satte igång direkt vi tog hem henne och det gick hur bra som helst så fort jag skaffade ett vanligt ridträns och ett vanligt bett. Från början använde jag travtränset och ett travbett eftersom jag fick det och en massa andra travgrejor till henne. Varje gång jag satte på travtränset blev hon stressad och visade ögonvitorna och slängde tungan över bettet och bara rusade. Så fort jag skaffade ett vanligt träns och bett blev hon en helt annan häst. Jag har suttit på henne och skrittat i hagen men sen blev jag gravid med Maja och efter det har inte mer blivit av. Jag har tänkt så många gånger att jag ska ta tag i det igen men jag kommer inte längre än till tanken. Tyvärr har Tessi varit med om något otrevligt tidigare så hon är mycket rädd om sitt huvud och jag har inte lyckats träna bort det helt även om det är bättre. Hon har dagar när man inte märker det alls och dagar när man knappt får röra hennes huvud alls. Jag vet inte vad som hänt henne men det sitter djupt. Hon är dock väldigt snäll och trevlig att ha och göra med för det mesta och en klok häst som förstår mer än man tror.

Eftersom jag nu fick Tessi blev det så att det första vi gjorde på Ekenäs var att riva taggtråd och sätta upp nytt elstaket. Efter att vi fått det färdigt var vi tvungna att skaffa sällskap till Tessi som fram tills dess gått på grannens mark tillsammans med förra ägarens andra hästar han inte hunnit sälja. Eftersom jag haft en shettis under hela min uppväxt och hon var helt fantastiskt trevlig och bra med alla barn fast envis som synden så var det en shettis jag ville ha till Anton. På Blocket hittade vi Lina.

Lina

Lina är alltså en shetlandsponny och hon var bara ett år när vi skaffade henne, nu har hon hunnit fylla 6. Hon är en busig liten tjej som är alldeles för glad i mat. Barnen tycker det är jättekul att rida på henne och hon är trygg och stabil och går med på det allra mesta eftersom hon litar på oss fast hon egentligen inte är inriden i ordets rätta bemärkelse utan bara inåkt. Hon är nyfiken och på Ekenäs hände det att hon gick in i källaren och kikade lite om vi lämnade dörren öppen och hästarna betade i gräsmattan.

LinaFina

Lina skulle behöva mer motion och jag tömkör henne så att vi ska kunna köra henne. Vi har en liten rockard (en tvåhjulig vagn som man kan sitta ett par stycken i). När hon är inkörd kan jag och barnen köra ut henne så hon får röra på sig lite mer. Lina är jättesocial och kommer alltid när man kallar, det gör Tessi också men eftersom hon är rädd om sitt huvud kommer hon inte rakt fram utan håller sig gärna lite på avstånd.

Sedan i somras har vi även en tredje häst i hagen. Hon är inte vår utan det är en tjej som flyttat in i ett grannhus som har sin tvååriga frieser här. Jättetrevligt när det blev en häst till i hagen, vi har verkligen mark så det räcker till och nu blev det en liten flock som går där.

Hera 

Så det är till de här tre stjärnorna vi nu bygger stall. De kommer säkerligen trivas alldeles ypperligt i stora fina ljusa boxar med fint kutterspån.

6 kommentarer på “Vem ska bo i stallet?

 1. Hans skriver:

  Sådana fina djur!

 2. Samvetssnurr skriver:

  Vilka fina pållar! Snygga frisyrer har de också. Och visst är det något särskilt med ett stall! Ska bli roligt att följa hur det går med bygget.

 3. Samvetssnurr skriver:

  …fast de kanske hellre vill ha halm än kutterspån? Bättre för hovarna, och så är de ju vana vid lösdrift nu så då vill de ju ha nåt att plocka med på nätterna, tänker jag. 🙂 Fint lär det ju i alla fall bli!

  • Sophie skriver:

   Nej de har ju gått ute nu två vintrar men innan dess hade jag dem i stall så de är vana vid det också. De trivs egentligen bäst ute men vill gärna komma in när det är som blötast och blåsigast. Jag har aldrig gillat halm och vi har fri tillgång på fin kutterspån så det blir det vi ströar med. Har bara hästarna inne när det behövs så jag tror inte det påverkar deras hovar nämnvärt. Hö kommer de få att äta på inne i boxen även om det inte räcker hela nätterna kanske.

 4. Erika skriver:

  Åh, vilket härligt gäng!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s