Gårdens historia

Södergården ligger i Traryds socken i Kronobergs län. Till gården hör 16,5 hektar mark. Ca 10 hektar är skog och resterande 6,5 hektar är åker och bete. Gården har två boningshus. Istället för att man som brukligt byggde ett mindre undantag till de äldre byggde man ett större nytt boningshus till äldste sonen och hans fru.


Flygfoto över gården taget på 50-talet. Fotot kommer från Flygfotohistoria


Flygfoto taget på 80-talet. Så här (fast i betydligt sämre skick på grund av bristande underhåll) såg det ut när vi tog över sommaren 2010.

Det äldsta boningshuset uppfördes 1840 och när laga skifte genomfördes i bygden var huset bara 10 år. Därför fick det ensamt stå kvar medans alla andra hus flyttades. Idag är det alltså det äldsta huset i området. Huset är en parstuga med senare inredd ovanvåning.


Det gamla boningshuset – Torpet.


Foto taget 1948 av en del av torpet. Här syns till exempel halva verandan som kallades kylskåpet för den var så kall. Man kan också se att det funnits rabatter runt torpet och att det inte växte skog ända inpå gaveln.


Foto av torpet taget 1912. Ernst och Selma står framför sitt mycket välskötta och vackra torp.


Så här ser torpet ut idag från samma vinkel.

Det andra boningshuset, som vi bor i, uppfördes 1909. Det är faktiskt sant fast det året alltid anges när man inte är säker på årtalet, men några hus måste ju ha byggts det året också och detta är ett sådant. Huset är ett sekelskifteshus med typiskt planlösning även om det är svårt att se på utsidan idag. Från början inreddes bara bottenvåningen med en lägenhet om troligtvis tre rum och kök. På slutet av 1930-talet inreddes även ovanvåningen och även där finns en lägenhet men med två rum och kök.


Foto från Gods och Gårdar taget någongång i början på 1940-talet. Boken gavs ut 1942. Så här såg huset ut när de byggdes 1909 så när som på taket som från allra första början var ett listtäckt papptak och här ser ut att vara av tegel.

Texten från Gods och Gårdar:
Grönö,Södergården
Postadr.: Traryd
Areal:Total 46,5 har, därav 4,5 åker, 18 skog. Tax.-v. 14 100
Jordart: Sandmylla o. mossjord. Skogsbest.: Barr- o. lövskog. En manbyggn. uppf. 1909 en annan på 1850-talet. Ekonomibyggn. uppf. 1905. 1 häst, 5 kor, 3 ungdjur, 2 svin, 20 höns. Gården till släkten 1888. Nuv. äg tillträdde 1905. Äg. Ernst Viktor Gustafsson f. 1877. Son till Gustav Göransson o. h. h. Johanna Kristina f. Andersson. Gift med Selma f. 1876, dotter till Sven Jonsson. Barn: Karl f. 12, Johan f. 13, Enok f. 14. Äg.: Led. av kommun.-fullm. o. kyrkorådet.


Huset avmålat av Signe på en porslinstallrik. Så här såg huset ut mellan 1942 och tills det målades vitt på 50-eller 60-talet. Fönstren är redan bytta en gång på nedervåningen men inte på ovanvåningen.


Så här såg huset ut på 60-talet. Vitmålat men på originalpanelen. De små liggande fönstren finns fortfarande kvar under takfoten. Glasverandan är borttagen och istället finns en modern trappa med litet tak över och tegelomfattning runt dörren. På fotot syns Kalle och Signe som var de sista som bodde i huset. Huset har stått tomt från 2002 tills vi tog över.


Det stora boningshuset som det såg ut när vi flyttade in sommaren 2010. Inte mycket som skvallrar om att huset fyllde 101 år det året.

Det finns en större uthusbyggnad som har fungerat som ladugård, loge, förråd och garage men som idag bara används som förråd. Den del som varit djurstall rasade tyvärr i en storm för några år sedan och hela huset är idag i stort behov av renovering för att överleva. Vi har nyligen inrymt vårt snickeri i en del av byggnaden.

Ladugården.

Det finns också en mindre uthuslänga som inrymt snickarbod, grisstia, vedbod och vagnsbod. I samma byggnad finns även utedasset som hör till nya huset. Snickarboden finns kvar i nästan orört skick liksom de andra delarna av huset. Vi kommer att behålla det i princip som det är idag men rusta upp taket som läcker.

Det mindre uthuset.

Bredvid torpet står en liten uthusbyggnad med utedass, vedbod och förråd. Boden är tyvärr målad med plastfärg vilket gör att vi är tvungna att byta all panel och renovera fönstren.

Det minsta uthuset- boden.

Förutom dessa uthus finns två äldre jordkällare. Den äldsta är i mycket dåligt skick. Den andra är nyare och i ganska bra skick. Invändigt är den i mycket bra skick men utvändigt behövs en del lagning av bruk. Dörrarna är även de i behov av renovering.

Den stora jordkällaren.

Gården kommer så sakteliga återfå delar av utseendet som den hade i början på 1900-talet. En del saker kommer vi göra exakt som de var, en del finns kvar och dessa kommer vi naturligtvis behålla men en del blir nytt efter våra egna huvuden fast i rätt tidsanda.

Välkommen att följa oss och vår gård.
//Sophie

Annons

22 kommentarer på “Gårdens historia

 1. Daniel Kindblad skriver:

  Hej
  Är tacksam att jag hittat er sida att följ och att se allt ni gör. Tänkte också på alla byggnadsvårdares barn. Att de äntligen matas med lite härlig miljö från årets julkalender. Klart njutbart.

  Hälsningar
  Daniel Kindblad

  • Sophie skriver:

   Tack och välkommen! Jag har också tänkt på det där med julkalendern och jag har till och med lyckats få Anton lite intresserad av att åka till Skansen i sommar när jag talade om att det var där de spelade in. Annars är han rätt trött på att titta på gamla hus med oss. 😉

 2. Anders Hansson skriver:

  En tanke. Bor själv i ett mycket gammalt hus (oklart hur gammalt), som i registren daterats till just 1909. Fick för en tid sedan lära mig att det finns väldigt många gamla hus som ”byggdes” just 1909, men att det i de allra flesta fall beror på att fastighetsregistret upprättades detta år, och att alla befintliga hus fick det som födelsedag.

  Ert hus kanske är äldre än ni tror?

  • Sophie skriver:

   Jo det stämmer att det oftast inte stämmer med 1909 när det årtalet står och jag tänkte förstås så också när vi såg årtalet i handlingarna men i vårt fall berättade den förre ägarens fru att huset faktiskt byggdes just 1909 och året efter gifte sig äldste sonen och hans fästmö och flyttade in. Så i vårt fall stämmer det enligt henne. Tack ändå för att du gav råd.

   • Love skriver:

    Vilken fin sida! Och vilket arbete ni lagt ner. Otroligt!
    Stämmer det att det är ett timmerhus? (Tror jag såg att du skrivit det någonstans). I så fall tycker jag rent spontant att det verkar konstigt med byggåret 1909. Vi köpte just själva ett hus som enligt utsago skulle vara byggt 1900. Vi trodde på detta just eftersom det inte var 1909. Sen såg vi en timmervägg i huset, och blev misstänksamma. Vidare forskning visade att huset måste vara byggt runt 1860, vilket stämmer bättre överens med timmerstommen.
    Sen kan det ju säkert vara olika i olika delar av landet hur länge man byggde timmerhus, men om jag vore er skulle jag försöka dubbelkolla byggåret. Att någon ”vet” att huset är byggt ett visst år behöver inte stämma. Att byggåret är 1909 adderar ytterligare till osäkerhetskvoten.
    Bara som ett tips.

    • Sophie skriver:

     Tack Love.
     Jo det stämmer faktiskt att det är ett timmerhus, vi blev själv förvånade när vi rev ner teglet och den gamla panelen och hittade laxade knutar. Fast timret är ”bara” mellan 3 och 4 tum tjockt men timrat precis som ett hus med tjockare timmer. Vi trodde (eftersom huset var byggt 1909) att det skulle vara plankstomme men så var det alltså inte. Vi bor ju i ett område där det fanns mycket skog så man fortsatte kanske bygga så här, vårt första hus som är ungefär jämnårigt med detta var dock ett med plankstomme och det ligger bara en halvmil härifrån.

     När vi först såg byggåret i objektsbeskrivningen tänkte vi ju direkt att det inte stämde på riktigt men sen berättade säljarens fru att de som byggde huset gifte sig 1910 och huset byggdes året innan dess. Det är visserligen inga tvärsäkra fakta men jag tror nog det kan stämma ändå. Jag håller på att leta reda på mer om gården så kanske stöter jag på något som visar på viket årtal det verkligen är nånstans, det hade varit roligt att veta säkert.

 3. Inger Björkenfors skriver:

  Roligt att se hur huset återfår sitt gamla skick. Jag bodde mina första 4 år på övervåningen i stora huset.
  Inger Björkenfors. född Gustafsson

 4. Vilket jobb ni har gjort! Vi tipsar om er blogg i nummer 4 av Gård&Torp. Skicka hemskt gärna före- och efterbilden (som ni har i bloggens huvud) i högupplöst form, så kan vi ta med dem i tidningen.
  Hälsningar
  redaktionen

 5. Mikael skriver:

  Väldigt intressant och inspirerande blogg, lycka till med alla projekt!

 6. Inger Björkenfors skriver:

  Roligt att se min farfar och hans hästar

  • Sophie skriver:

   Ja det är en helt underbar bild tycker jag. Även din mamma och pappa är med på en av bilderna, de skiftar så du kommer hitta fler bilder efterhand.

 7. Gun Johansson skriver:

  Häftigt att hitta din blogg! Jag håller på att renovera ett nästan identiskt hus i Vaggeryds kommun, Hagshults socken som också är timrat. Enligt vad jag fått mig berättat är mitt hus byggt strax före sekelskiftet och flyttat en gång.

  • Sophie skriver:

   Tack och välkommen! Då är de ungefär lika gamla, vårt hus är byggt just 1909 och vi har inte hittat några spår på att det inte skulle varit nybyggt då. Spännande med historia kring hus och vad de varit med om.

 8. Ulla Friberg skriver:

  Hej!
  Jag är född i ”Södergården” 🙂 Andra våningen för snart 64 år sen kom jag till världen med hjälp av traktens barnmorska.. Sååå roligt att ni gör så fint.
  Hälsningar Ulla Friberg Halmstad. (syster till Inger Björkenfors)

 9. Joakim skriver:

  Om det inte redan är gjort kan ni kolla med läns-/riksarkivet om lagfartshandlingar. Så gjorde vi och mycket riktigt, det fanns lagfartshandlingar från det förmodade byggåret 1916. Även vårt ett timmerhus trots att det ligger i skogfattiga Bohuslän.

 10. Bo Åhgren skriver:

  Fantastiskt fint och kunnigt jobb ni utfört!! Gratulerar!!!! Roligt att se!!

 11. Mi Alforsen skriver:

  Hej
  Om jag inte gissat helt fel, så härstammar jag förmodligen också från den här gården. Min farfars far Gustav Svensson gick bort 1886 och hans änka, Anna Maria Abrahamsdotter, gifte om sig efter det och då övergick gården i den nye mannens släkt. Känns lite spännande att se ett hus som troligen var min farfars barndomshem. Lycka till med ert arbete, kommer att följa det med intresse.
  Hälsningar
  Mi Alforsen (og Gustafsson)

 12. Susanne Brodde skriver:

  Hej, är bloggen ännu i bruk?

  • Sophie skriver:

   Ja visst är den det även om jag inte skriver så ofta numera. Det är så mycket annat som tar tid. Jag uppdaterar oftare på instagram numera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s