Äggoljetempera på väggarna


När andra lagret lerklining torkat en del var det dags att måla. Vi funderade en del fram och tillbaka men sen frågade jag på Instagram och fick flera tips om äggoljetempera och dessutom att sprutmåla väggarna. Detta lät ju onekligen lockande. 

Vi körde till en butik som hade äggoljetempera från Avjord hemma och köpte grundfärg och den kulör på väggfärgen vi ville ha. Vi köpte också en färgspruta. Vi hade ingen erfarenhet av varken äggoljetempera eller att spruta färg men det var bara att ge sig på det ändå. 


Grundfärgen var grå och det blev betydligt ljusare än innan. Vi hade dock täckt för dåligt och en del tejp satt för dåligt så det lossnade när vi sprutade. Vi hade dessutom lite får mycket blås på sprutan så det gick mycket färg och kom en del där det inte skulle. Det gick dock otroligt fort och just på lerkliningen som inte är helt slät var det väldigt smidigt att spruta då det direkt kom åt överallt. 

När det var dags för första sprutningen med slutkulören hade jag täckt på nytt och ställt om sprutan så det skulle gå mindre färg och blåsa på med mindre kraft. Dock funkade inte denna täckningen heller optimalt så det smet in en del färg upp på taklisten för tejpen lossnade  när det blåste från färgsprutan. 


Färg överallt!

Jag ville ha en varmrödgul kulör och den vi valde heter 19 oktober men vi blandade upp den med en del vitt. Det blev bra men fortfarande ojämnt efter första strykningen. Den färg vi köpt räckte bara till en strykning så vi fick beställa mer och under tiden vi väntade på den så passade vi på att grunda snickerierna. 


Det blir fantastiskt bra med de här kulörerna. Snickerierna är vetegrå, alltså grönumbra med vitt i.  

Förlagorna till snickerierna sitter på det enda originalfönstret i torpet och det sitter i skafferiet. 


Vi skickade efter ett hyvelstål så vi fick samma profil och sen har vi även gjort avsluten på understyckena likadana.


Efter andra sprutningen då vi lyckades täcka ordentligt och det blev jämnt blev det så här. Två strykningar på snickerierna kvar samt taket och taklisten som ska bli vita. Murstocken ska också bli vit. Golvet som här är täckt av papp är skurat en gång. Vattnet blev nästan svart. Det ska skuras en gång till sen när allt är målat och klart. 

Äggoljetempera är en mycket trevlig bekantskap. Vi kommer definitivt att måla med den fler gånger. Lättanvänd och enkel att blanda till. Det känns ju väldigt bra med en färg som är så ren och bara består av saker du kan äta i princip. 

Annons

2 kommentarer på “Äggoljetempera på väggarna

  1. Helene skriver:

    Snyggt arbete med detaljerna! Och ”roligt” att läsa om lite besvär på vägen. Det var verkligen två färger som gifte sig fint! Ser fram emot mer på bloggen! 🙂

  2. Eva skriver:

    Hej, vi är i gång och renoverar ett stort hus från 1800-talet. Vilket jobb ni gör!
    vad fina fönsterlister ni har, vad är det för färg kod? sen undrar jag vad ni har för färg på innertaken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s