Lite från trädgården


Befinner mig i Jönköping, sitter i en säng på ett hotellrum och har inte så värst mycket att göra. Har aldrig bott ensam på hotell tidigare och det är ganska trist på rummet när man är själv… 🙂

Man kan ju undra varför jag är i Jönköping då. Faktum är att jag undrar lite själv! 🙂 Vet inte riktigt vad jag har gett mig in på. 😀 Jag arbetar som lärare på en liten friskola i grannkommunen där hemma och har bestämt mig för att utöka min behörighet till att även gälla bild så nu har jag börjat plugga och det var några år sedan sist, känner mig osäker på hur det nu var man gjorde men jag antar att det kommer bli vana av detta också snart igen. Jag jobbar också och läser in kursen på kvartsfart och mestadels distans. Idag var det dock kursstart och även imorgon är det heldag så jag stannade över i Jönköping eftersom jag har en bit att köra. Har hunnit med introduktion i olika datorprogram och webbaserade nätverk vilket gjort min hjärna något utmattad… Hann även med en runda på A6, som är ett köpcenter, och nu ska jag snart läsa tidningen Kloka hem. Imorgon är det workshops i bild och det ser jag verkligen fram emot eftersom jag sannerligen inte tagit mig tid att varken måla eller teckna på länge länge fast jag tycker det är så himla roligt egentligen.

Jag ska läsa ett tag framöver och jag hoppas verkligen jag kan kombinera det med både jobbet och bloggandet så det kan bli lite mer inlägg än på sistone och att orken ändå räcker till.

Eftersom jag är i Jönköping har jag inte så mycket foto med mig. Bara de som fanns i min telefon så jag bjuder på ett litet hopplock därfrån idag så ska jag ta lite bilder på hela trädgården när jag kommer hem.

Ett tag var det fullständigt kaos i hela trädgården, Maja var överlycklig och vi fick bada henne flera gånger varje dag för att överhuvudtaget kunna ha henne i huset. 🙂

Efter att den stora grävmaskinen hade kört hem grävde Mats ner all dränering men för att jag skulle ha något att göra under tiden grävde han upp en sträcka på 6 meter av min rabatt först. Första spadtaget (eller rätttare sagt hela kanten mot gräsmattan) grävde vi med Mats morfar Tages spade som är den bästa spaden som finns. Sen grävde Mats resten med grävmaskinen för även om spaden är bra så är grävmaskinen starkare än vad jag är.

 

Här är första biten så långt färdig att jag fått ner de flesta växter som ska stå där. En salig blandning fast det finns en tanke bakom, jag hade gjort en ritning på rabatten innan jag satte igång men sen fick jag massor av olika sorters blommor av en granne som skulle lägga igen flera stora rabatter och de var jag tvungen att få ner någonstans.  På fotot ovan är inte Daggkåporna som ska bilda kan mot gräsmattan planterad och det fattas en del andra växter men stommen är klar. När rabatten är ”färdig” är tanken att det ska vara så fullt att jorden inte syns.

 

För att få en så bra yta som möjligt under gångarna runt huset grävde Mats bort så mycket jord som möjligt och sedan fyllde vi på med grus som Anton och Maja hjälpte till att padda. 

Maja kör med paddan runt det som ska bli rundeln framför huset. I bakgrunden syns gången som går från infarten upp till huset.

När hela den 40 meter långa rabatten var färdig kunde jag äntligen börja gräva upp alla de växter som jag samlat på mig under åren, gissa om jag är glad att jag faktiskt har samlat och sparat nu i flera år. Jag har inte köpt några växter alls, med undantag från dem som jag planterat i rundeln (men dem återkomemr jag till), utan jag har kunnat fylla på rabatten ganska bra med de växter jag hade. Under sommaren har flera stått i krukor och lådor och de jag haft tidigare har stått i mina två ”så länge”-rabatter.  Det är fantastiskt kul att plantera när man kan fylla skottkärra efter skottkärra med fina blommor och få sätta ihop dem som man tror att de ska passa. Här i skottkärran ligger Humle, Strävklint, Kantnepeta, Bolltistel, Blå Iris, Stjärnflocka, Höstanemon samt en växt som jag tror är en sorts ruta. Kan vara Violruta men jag är inte säker.

Och här har vi Vallört och Ormrot som båda är mycket tacksamma när man har tomt i rabatterna eftersom de är så väldigt snabbväxande och brer ut sig snabbt och täcker bra, risken är väl at tde tar sig lite för bra men då får jag väl gräva bort av dem sen.

Visst ser det tomt ut i rabatten än så länge men jag har lite växter kvar att flytta och en del är nervissnat redan. Jag tror att det kommer fylla på ganska bra redan till sommaren som kommer och det var skönt att kunna flytta växterna nu så att de verkligen hinner etablera sig bra. Snart ska jag visa hur det blev…

 

 

Detta inlägg publicerades i Gården.

18 kommentarer på “Lite från trädgården

 1. Maja skriver:

  Kul att du börjat läsa! Det är alltid berikande och härligt med kunskap och träff med nya människor. Jag tror du får en stor portion ny kraft av det även om det tar mycket av din tid.

  Härligt med alla växter. De är bra att spara på sig, man vet aldrig när de kommer till användning. 🙂

  Ha det gott/ Maja

  • Lavin skriver:

   Vilka härliga fixar-bilder, underbart med all gegga kan jag tänka. =) En egen plantskola, najs, kommer bli fint med alla de pålitliga sorterna, högt, brett och lummigt. Visst är daggkåpa är en fantastisk kantväxt? Glöm niu inte vårlökarna i höst när det fortfarande finns öppen mark, narcissen Thalia tror jag hade passat fint där, lätt att beställa billigare från holland.

   • Sophie skriver:

    Jo Maja var mer än nöjd med geggan. 🙂 Ja daggkåpan är supertrevlig och jag har massor av den dels i gräsmattan som jag flyttar och dels i en av hagarna så jag kan få till flera hundra meter kanter gissar jag. Tyvärr har den fått nåt mögel på sig iår men det kan vara för att de stått för tätt för det är på dem jag planterat ihop i krukor sålänge. Kan vara för att det varit så fuktigt och regnigt också.

    Och tack för tipset på lökväxt. Ska försöka peta ner massor så det blir fint i vår.

  • Sophie skriver:

   Nej jag är verkligen glad att jag sparat så jag har lite att plantera nu. Trivs med att läsa och hoppas som du säger att det ger lite extra energi.

 2. Beatrice skriver:

  Titta vad fint det blir. Härligt att du har en massa växter ”på lut”. Fina hjälpredor har du också. Det skall böjas i tid det som krokigt skall bli 🙂

  Och mitt i allt pluggar du. Härligt!

  Hoppas på en fin höst.

  • Sophie skriver:

   Ja och de har verkligen börjat böjas i tid. 😉 De är med överallt där vi håller på med något och lär sig mycket. Hoppas intresset håller i sig och att de tar med sig vårt tänk kring äldre hus ut i livet. Kändes fantastiskt bra att kunna fylla på ganska bra i rabatterna, värt all möda med att förvara de här växterna tills det nu var dags.

 3. Peter skriver:

  Grattis till studentstatusen! Du kommer snart att älska det tror jag. Själv bestämde jag mig för att ta tjänstledigt från mitt museijobb för att läsa konstvetenskap på universitetet – ett av mitt livs bästa beslut! Det är fantastiskt mycket roligare att studera som vuxen. Mycket av baskunskaperna har man ju redan med sig och kan därför koncentrera sig på det ”göttaste” i stället.
  Lycka till!

  • Sophie skriver:

   Jag antar att det är lite tillvänjningstid bara. Är inte van vid alla de här tekniska bitarna med webföreläsningar och diskussioner via webkamera etc heller men det ordnar sig nog. Jag har ju jobbet också men hoppas på att kunna kombinera de båda på ett bra sätt med allt annat jag också vill och ska göra. 🙂

 4. Helene skriver:

  Välkommen till Jönköping!:-)

 5. Maria Lindekull skriver:

  Vad fint ni får det! Jag blir imponerad av alla som studerar o jobbar samtidigt! Kämpa på o lycka till!

  Säger som Helene -Välkommen till Jönköping!

  • Sophie skriver:

   Tack så mycket, kändes trevligt att vara där. Kommer ju bli fler besök i Jönköping inom kort och finns det så många byggnadsvårdade hus där får jag kanske ge mig ut på lite sightseeing. 😀

 6. Frida skriver:

  Imponerande arbete, kommer bli superbra är jag övertygad om!

  /Frida

 7. Vilka fina gångar det blir! Är sugen på något liknande själv..
  Och en annan sak, era hästar, var är dom?

  /Nyfiken i en strut..

  • Sophie skriver:

   Ska visa mer av gångarna sen, de passar utmärkt till vårt hus. Jag tycker det är så fint med den skarpa kanten och kontrasten som blir mellan det gröna mjuka gräset och det brungrå hårda gruset.

   Förstår att du funderar mycket på hästar nu för tiden! 😉 Våra hästar går precis utanför trädgården, för tillfället i en stor hage på ett par hektar med blandat fint gräs och en del träd som ger skydd men vi skiftar lite ibland till en annan mindre hage vi nyligen gjort iordning. Vi har ju 6 hektar åker och bete till vår gård så det finns verkligen plats till dem. För tillfället har de inget stall, vi byggde ett utestall till dem innan första vintern när vi flyttat hit men i början på detta året blåste det omkull och istället för att bygga ett nytt nu så ska vi ge oss på att göra ett riktigt stall. Det djurstall som funnits här är den del av stora ladan som rasat för några år sedan så allt måste bort och göras om från början.

   • Oookej 🙂 Då är jag med.. Tycker det är lite väl dåligt med hästinlägg här faktiskt 😉
    Hur funkar det med skötsel och grejer utan något stallaktigt? Hästarna lider ju inte av det men jag tänker på hur det funkar i spöregn och grejer för er del..
    Vad ska ni göra för typ av stall? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s