Knastrande grusgångar


Jag har visat en liten skymt av våra gångar tidigare men inte tillräckligt. Vi dividerade en hel del fram och tillbaka om vilket material vi skulle ha på gångarna. Från början var jag helt säker på att jag ville ha grus som var ”naturfärgat” alltså lite brun/gul/rött men sen blev det faktiskt singel i storleken 4-8 mm. Färgen är gråare än vad jag först ville ha men det blir ruskigt bra till huset och kontrasten mellan gräset och gångarna är tydlig vilket jag tycker är snyggt.

Innan vi började med finliret i trädgården såg det ut såhär. Huset står mitt i gräsmattan och under vinterhalvåret blir det väldigt lerigt och upptrampat/uppkört. Vi har hela tiden kört in bilarna framför huset på den väg som funnits där. Utanför själva trädgården går vår infartsväg och den måste vara framkomlig eftersom vi har en mast uppe i vår skog som teknikerna måste kunna ta sig till när som helst så vi kan inte ställa bilarna där. Det är väldigt trist dock att ha bilarna framför huset.

Så här såg det ut rakt framför huset, inte så upplyftande. När vi hade den stora grävmaskinen här försökte vi få bort den gjutna trappan från 50-talet. Det gick tyvärr inte, den är dels förankrad i husgrunden och dels gjuten som en stor klump ner under marken, ungefär som ett isberg så att bara en liten del syns ovanför ytan. Så småningom ska det byggas en glasveranda här på framsidan och då kommer vi kunne gömma trappan i grunden så det gör inte så mycket att den är kvar men det hade varit skönt att få bort den så länge för att slippa se den, den är trasig och ful och dessutom hal som bara den på vintern. Hade vi fått bort den kunde vi byggt en vettig trappa i trä så länge men nu får det vara så här, fast vi har sågat bort räckena helt så ser det lite mer städat ut iallafall.

Planeringen är påbörjad. Det som ska bli gång runt huset är grusat och paddat. Den blivande gräsmattan är kaos men vi gjorde vid runt huset först så vi skulle kunna hålla lite rent inomhus. Hittills har det smutsats ner massor inomhus eftersom så mycket jord och smuts följt med in när vi haft gräs och lera ända fram till trapporna.

Fotot är taget från trappan på framsidan. Här har jag anlagt rundeln framför huset. Det har funnits en tidigare och det är så fint så den ville vi hemskt gärna återställa. Vi har tittat på våra äldre kort och försökt att få mått och proportioner att stämma med originalet.

Frän andra hållet, jämför gärna med kortet lite längre upp där man ser huset innan vi började på trädgården. Visst gör det mycket för huset att det blir en vacker inramning. Vi var noga med att få bort all jord där vi skulle anlägga gångarna för att få bra underlag och försöka försvåra för ogräset.

Nu har vi lagt ut singeln. Här ser den väldigt vit ut men den är otvättad och täckt av stendamm. Rundeln framträder tydligt när singeln ligger runt om och trädgården blir mjukare när det blir lite rundade former och inte bara stora gräsmatteytor.

När vi kommit så här långt kunde vi inte hålla oss från att bära fram de två vackra bänkarna som vi hittade på logen. De har från allra första gången vi såg dem varit tänkta att stå under fönstren här på framsidan.  Kanske har de stått där tidigare, kanske inte. De ska målas om och få offerbrädor att stå på. Jag vet inte vilken färg de ska få bara. Först tänkte jag mig dem kromoxidgröna men så ligger ju framsidan i skugga nästan hela dagen eftersom det är norrsidan på huset och då blir det kanske så mörkt att man knappt ser bänkarna om de är gröna. Kanske ska de vara vita…Vad tycker ni?

Här har jag även hunnit plantera i rundeln. Ytterst ska det vara gräs men i mitten har jag en rabatt med blommor. Eftersom det är en skuggig sida har jag valt efter det. Jag har också foto på rundeln från förr och då ser man att där står en buske i mitten som är lite större. Inger vars pappa är född här och som själv bott här har talat om att där växte en Rhododendron när hon var liten men på kortet jag har ser det ut som en Syrenhortensia. Jag har både kort från när den blommar och från hösten när den tappat bladen och det gör ju inte Rhododendron. Kanske har det funnits av båda sorterna under åren. Jag valde en Syrenhortensia av lite äldre sort eftersom jag verkligen tycker om dem. Den ska få bli till en lite större buske som breder ut sig över de 5 rosa Löjtnantshjärtan jag planterat under. Utanför Löjtnantshjärtana växer en ring av Ormöga som har små blå blommor och som trivs under andra växter. Jag hoppas nu att växterna tar sig bra och verkligen växer till sig inför nästa år.

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

29 comments on “Knastrande grusgångar

 1. Asta skriver:

  Det där kommer att bli jättefint när det växt upp gräs runtom och rabatten tagit sig.
  Fina soffor också! Jag tycker inte de ska vara vita när huset är så ljust. Jag är inte hundra på kromoxidgrönt heller, men i så fall hellre det. Jag tycker att sofforna behöver färg, annars tror jag det kommer att se lite tråkigt och mesigt ut.

  • Sophie skriver:

   Jo jag tror med att det blir bra. Förstår nu att det uppfattades i inlägget som att det bara fanns två alternativ att välja på bänkarna men så menade jag inte. Jag har bara funderat på kromoxidgrönt eller vitt men vill gärna veta om ni tycker något annat istället.

 2. torpsara skriver:

  Gröna! Inte kommer de att försvinna mot den fasaden heller! Oxidgrönt då?

 3. Synnøve skriver:

  Så vansinnigt kul att se bilderna, FANTASTISK fint allt ihop. Jag röstar på gröna. Egentligen en mörk för att stå ut mot huset, men grönt blir bra oavsett vilken, kopplar ihop det till trägårdens gröna.

 4. Monika skriver:

  Kan man göra dem trärena och sen betsa i mörk kulör?

 5. Pernilla skriver:

  Det blir verkligen jättefint! Önskar vi hade plats för en rabattrundel framför huset…

 6. Lavin skriver:

  Så fint! huset ser ut att vila på marken på ett annat sätt nu! Stora betongklumpar är skit! Gröna bänkar, rekommenderar övedsgrönt, mjukare och lite ljusare grön färg. Tycker inte bänkarna ska ta över alltför mycket. Bra val med syrenhortensia istället för rhodedendron… just där hade den inte passat! Och Ormöga som är så sött!

  • Sophie skriver:

   Men vad roligt att du säger så. Just det där att huset landar har vi varit helt överens om att huset verkligen gör nu. Det ser inte bara ut att vara utslängt i gräsmattan. Längtar tills vi är helt klara med grunden och slipper den betongen åtminstone. Tror också att Syrenhortensia blir bättre just här.

 7. Vitt framträder bättre i skugga än vad färg gör så jag säger vita!
  Vad kul att se rundeln! Vi ska göra en vi med när vi anlägger vår riktigta tomt! Kul också med tips på busk och blom!
  Det blir så fint hos er!! Vad ni kämpar på!! Kram!

 8. Inger Björkenfors skriver:

  Det var en Rhododendron för när jag och Ke nneth var ca 3 år så plockade vi av knopparna och la i en pinnavagn och jag har hört att då blev inte farfar glad.

  • Sophie skriver:

   Jag misstror dig inte alls Inger. Får bara inte ihop det med fotona jag har så därför tänker jag att det nog funnits olika buskar där. Förstår att Ernst inte var glad på er om ni plockat bort alla knoppar…och pinnavagnen den tror jag vi har på logen!

 9. Therese skriver:

  Det kommer bli såååå fint när/om det tar sej. Jag tycker dina bänkar ska vara i samma färg som dörren. Vitt känns som det kommer lysa upp för mycket.

 10. Ellinor skriver:

  Så snyggt det blev! Jag tycker iofs den blåa soffan var fin så antingen blått, annars en lite mörkare röd, det tror jag kan passa till huset!

 11. Boije skriver:

  Det är så fint med sådana där rundlar och ljudet av gruset under fötterna ger en speciell känsla.

 12. Riktigt fint!
  Jag röstar för Engelskt röda, men det alternativet fanns ju inte så då väljer jag något av dom andra 🙂 Tror vad som blir bra!

 13. Joakim skriver:

  Den blåa soffan tycker jag inte alls passar in (förlåt). Jag tycker sofforna skall vara gröna. Jugendgrön är en väldigt mjuk och skön kulör, annars kanske en blandning med grågrönt?

  • Sophie skriver:

   Fast jag tycker inte heller den blåa passar, vi ställde bara ut dem som de var tills vi bestämt vilken färg de ska få, så det behöver du inte be om ursäkt för. 🙂 Grönt var ju det första jag tänkte själv.

 14. Linda skriver:

  Hej! Kul att läsa om er renovering. Läste om er trappa, tänkte bara tipsa, vi har likadana, vi byggde trätrappa ovanpå, förskjuten ett steg så ”golvet” uppe förlängdes ut el hur man ska säga. Bilder här: http://pyttorna.blogspot.se/2012/07/verandatrappan.html
  /Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s