Gamla husets utsida.


Så har turen kommit till det gamla husets utsida. Här är det ju betydligt lättare att se hur det sett ut tidigare och man kan tycka att huset blivit mindre förändrat än vad det nya huset blivit. Det är väl visserligen sant men vad som inte syns på lite håll är att hela fasaden är målad med plastfärg. Om vi inte förstått vad plastfärg kan göra med en fasad innan så vet vi det nu.

Det ser ganska bra ut på lite håll men komer man nära är där en hel del att göra.

Eftersom det är just plastfärg har den också flagat i stora sjok och lämnat fukten en väg ut på åtminstone fönstren. De har också blivit skyddade av att tidigare varit målade med linoljefärg som tur är. På så sätt har originalfönstren faktiskt överlevt. De är fuktiga och all färg och allt kitt måste bort men virket är friskt och går att åtgärda med inte alltför stora ansträngningar.

Fönstren behöver renoveras ganska omgående.

Tur att vi har övat en del på fönsterrenovering nu när vi ska ge oss på munblåsta glas och riktigt gamla bågar.

Tre sidor av fasaden är även de ganska ok även om vi inte vet riktigt hur vi ska göra med färgen som ju måste bort på ett eller annat sätt. Växtligheten har fått komma alldeles för nära på husets norra gavel och där är fasaden full av alger och annat som trivs i fukten och mörkret.

Köksdörren är snart mer grön än blå.

Södergaveln som är hårdast utsatt för väder och vind mår inte alls bra och där är panelen bortom all räddning. Man kan ta den i handen och smula den till mjöl. Hade det inte varit för färgen hade den inte sett ut som den gör men det är också ”tack vare” färgen som den trots allt fortfarande sitter kvar på väggen. Den är ju inkapsald i färglagren och kan inte trilla ner av sig själv. På södergavlen har en koloni hästmyror också bosatt sig i det fuktiga rötskadade virket. Förhoppningsvis bara i panelen och det yttersta på timret men det vet vi inte ännu. Vi ska försöka bli av med dem så fort som möjligt och se hur stor skada de egentligen har hunnit göra.

Myrangrepp och skador på grund av plastfärg.

Huset är alltså uppfört någon gång runt 1840. Det är en väldigt typiskt parstuga med storstuga eller sal på södra gaveln, förstuga, kammare, klädkammare och kök. Ovanvåningen är inredd med ett sovrum på vardera gaveln och en hall i mitten. I köket finns bakugn och där har funnits en vedspis som nu är utbytt mot en kökspanna. På husets framsida finns en tillbyggd veranda som kallades kylskåpet eftersom där var så kallt på vintern. Där finns bara enkelfönster medans resten av huset har innerbågar att sätta i på vinterhalvåret. På baksidan har man för länge sedan byggt till köket så att det finns en liten ryggsäck där. Den är proportionerligt byggd.

Husets baksida med tillbyggnaden som gör köket större.

På husets södra gavel och snett ovanför verandan på framsidan finns två mindre fönster. Dessa är senare tillskott och vi kommer troligen att sätta igen dem. De ger huset ett snett och vint utseende tycker jag. Igår var jag uppe i huset tillsammans med säljarens fru som har ett stort intresse för husets historia och vet en hel del om hur där har sett ut och var möblerna kommer ifrån. Hon berättade en hel del om gården och jag fick några kort som vi hittade i huset. Detta nedan visar säljarens farmor och farfar utanför det gamla huset. Här kan vi se att det lilla fönstret är ett sentida tillskott och att den lilla extra hallen på köket inte är samtida med köksutbyggnaden. Roligt är också att se hur välskött trädgården var. Det fanns massor av växter där det idag bara är gräsmatta. Skorstenen fick vi också svar på hur den sett ut genom det här fotografiet.

En gammal bild på huset som ger många ledtrådar till oss.

Backen bakom huset har varit välvårdat och snudd på trädgård den också. Iallafall nedersta biten. Här på fotografiet ovan kan man se den jordkllare som hör till huset. Den är strax till vänster om husets bakre hörn. Idag är där helt igenväxt med sly och jordkällaren är inrasad. Vi får se vad vi kan göra med den såsmåningom för väggarna är nog intakta, det är taket och dörren som varit gjorda i trä som gett med sig.

Så här ser jordkällaren ut idag.

Bakugnen är det eldningsförbud på och de har byggt på nån konstig krans av tegel utanpå den gamla skorstenen och sen satt en plåthuv på det. Men vad vi har förstått så kan man elda i kökspannan, de har nämligen hyrt ut huset till danskar under somrarna och då måste de ju ha kunnat värma vatten och hålla huset lite varmt antar jag.

De första åtgärderna på huset blir att bli av med alla hästmyror och sen ta bort träd och sly som växer alldeles för nära huset. Sen får huset vila tills vi kommit en bit på det andra huset men i sinom tid kommer vi att ge oss på att återställa även detta hus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s