Stora huset utvändigt.


Följ med på en rundvandring runt det stora huset. Huset byggdes alltså 1909 och är ett ganska stort sekelskifteshus med rejäla ytor och bra planlösning. Det är så skönt att faktiskt flytta till ett hus där planlösningen är intakt. Vi slipper ändra och flytta på väggar och gissa hur det har sett ut. Vi anpassar oss gärna till huset men det är väl lätt att säga när det inte kunde varit en bättre planlösning för oss. 😉 Fast vi hade anpassat oss till planlösningen på Ekenäs också… om den hade varit original.

På utsidan finns ju en hel del att önska. Där vill vi inte anpassa oss till husets nuvarande utseende utan målet är att huset ska få se ut så som det gjorde när det byggdes 1909. Teglet och den bruna panelen tillkom på 70-80-talet liksom perspektivfönstren. Fönstren med två bågar tillkom på 40-50 talet nån gång då huset också fick liggande vit panel. Samtidigt som huset fick vit panel togs troligen glasverandan bort och tegelomfattningen runt ytterdörren gjordes.

Husets framsida.

Jag förstår att det kan vara ganska svårt att se vad det ska bli av det här men då passar det ju perfekt att Signe som är den sista som bodde där tillsammans med sin man, älskade att måla porslin. I salen hängde en tallrik som vi fick syn på ganska snabbt som visar hur huset såg ut nån gång mellan 1940 och 1960 kanske . Tyvärr har de tagit med sig tallriken, den hade varit rolig att ha kvar, men jag hann åtminstone ta kort på den.

Så här ser det ju mycket trevligare ut.

På porslinstallriken kan man se att originalfönstren varit så kallade korspost- eller flaggfönster. Man kan också se att det suttit två fönster på kupan på framsidan samt att det suttit små fönster över fönstren på sidorna om verandan. Roligast av allt tycker jag nog är verandan. En glasveranda saknar jag verkligen för det är en riktig dröm att få ha en riktigt fin sådan och den som suttit på detta huset är faktiskt identisk med den som vi har i källaren. Den vi hittade för ungefär två år sedan på Blocket och hade tänkt sätta på Ekenäs. Det känns ju jätteroligt att den nu faktiskt kommer att passa på vårt nya hus och dessutom är spröjsad precis så som verandan som suttit där tidigare varit. Att det varit liggande rödfärgad panel på huset och tegeltak fick vi också veta genom att titta på tallriken.

För att göra det hela ännu bättre så hittade vi gården i Svenska Gods och Gårdar. Den är ju utgiven 1942 så då vet vi också hur huset såg ut då. Genom den boken fick vi också veta att gården heter Södergården.


Bilden från Svenska Gods och Gårdar visar hur huset såg ut med alla de gamla fönstren och verandan intakt. Här kan man också se en del av trädgården precis som på tallriken ovan.

På det fotografiet kan man förutom framsidan se en del av gaveln. Där har det suttit små fönster på sidorna in till kattvindarna. Detta visste vi innan för vi hittade en av de bågarna uppe på logen. Där står en hel trave med gamla fönsterbågar vilket är toppen för nu kan vi återanvända de som går och har en förlaga till de som behöver kompletteras. Denna gången kommer vi att beställa från ett snickeri och så fort vi kollat upp hur många fönsterbågar där finns och vad vi behöver så kommer vi ta in offerter. När vi nu var uppe och kollade i söndags var jag inne i en av kattvindarna och tog bort ventilationslocket. De har använt hålen för de små fönstren till ventilation och när vi tittade där visade det sig att karmarna sitter kvar i väggen. Det här huset har än så länge bjudit på massor av små godbitar som man verkligen vill hitta när ambitionen är att återställa.

En hel del bågar. Vi vet inte om det finns fler nånstans för vi har inte kommit åt att titta på alla loft ännu. Den längst åt vänster är en sådan som suttit på gavlarna in till kattvindarna

När ni nu vet lite om hur huset har sett ut ska ni få se lite mer av vad vi har att jobba med. Huset är rätt kraftigt omgjort på utsidan kan man väl säga…

Ena gaveln.

Denna gaveln vetter ut mot vägen. Innanför fönstren på bottenvåningen finns matsal till vänster och vardagsrum till höger. Innaför fönstret på ovanvåningen finns ett gammalt kök. Här kan man även se altanen som är tillbygd på baksidan och en del av tillbyggnaden.

Andra gaveln, här syns en liten del av den enorma tillbyggnad som gjorts på huset och som idag rymmer tvättstuga, hall och pannrum.

Hela huset är 8×12 meter i bottenplan ungefär, det är ca 96 kvadratmeter. Tillbyggnaden är på 10×5 meter vilket ger en yta på 50 kvadratmeter. Kanske förstår ni då att proportionerna inte är riktigt harmoniska. När tillbyggnaden sen dessutom bara är en jättestor brun låda så gör det ju inte saken bättre.

Tillbyggnaden sedd bakifrån.

En ganska suddig bild men här ser man framsidan av tillbyggnaden.

Och så här ser tillbyggnaden ut från baksidan.

Och detta är altanen och fönstret in till köket på baksidan.

Det var alltså det stora husets utsida. Imorgon ska jag åka upp där på förmiddagen för nu har jag sommarlov. Då ska jag passa på att ta fler bilder så jag kan visa husets insida också.

8 kommentarer på “Stora huset utvändigt.

  1. Mamma skriver:

    Målningen på porslinstallriken får mig genast att tänka: Kvarterbo !! Så även trädgårds stuket. Kolla på min tavla, jag har nog inte helt fel.

  2. Asta skriver:

    Det finns absolut att göra på det huset! Det ska bli väldigt spännande att se. Vi följer ett hus en bit bort här som just håller på att gå från fult gult teglat sekelskifteshus till rödmålat trähus med glasveranda och förstuga. I samma veva byter de fönster och fixar till små takkupor. Huset blir helt fantastiskt! Och börjar se ut som sekelskifte igen.

  3. Ojojoj.. Stort beslut! Men såklart bara värt det om det känns som en lättnad för er.

    Här får ni iallafall en hel del att göra…igen…
    Ska bli väldigt intressant att följa detta!

    /charlotta

    • Sophie skriver:

      Ja mycket att göra… igen! Men ett ordspråk gällande hus lyder att det inte blir bra förrän man renoverar sitt tredje hus… och det är ju bra för nu får vi ju både vårt tredje och fjärde på samma gång. 😀

      Mamma: Du har inte helt rätt och inte helt fel. Det skiljer en del på husen faktiskt. Du ska få se imorgon om du hämtar Anton då.//Sophie

  4. kurage skriver:

    Shit pommes vad det såg ut. Bland det värsta i sönderrenoverarstil som man kan ha. All lov för att ni räddar detta.

    PS. 1909 är ett hittepå årtal som generellt används av slöa mäklare när de ska datera ett äldre hus. Men detta tror jag ni vet 🙂

    • Sophie skriver:

      Tack!

      Jo vi vet att 1909 är ett sånt årtal som ofta anges generellt på äldre hus men vårt hus ÄR byggt 1909…det byggdes såklart några hus då också! 🙂 Många gånger (eller varje gång man pratar med någon som kan nåt om äldre hus) får jag förklara att det faktiskt är byggt 1909 det är inte bara jag som inte fattar att det är fel årtal… Jag hade gärna sett att huset byggts ett år tidigare eller senare så hade ingen ifrågasatt årtalet. 😀

      Det är inte basra mäklarna som hittar på heller, när fastighetsregister skulle upprättas satte man det årtalet på de hus där man inte visste elelr tog reda på när det var byggt tydligen. Vårt första hus som uppenbarligen byggdes runt sekelskiftet hade byggår 1939 i fastighetsregistret.

  5. Mamma skriver:

    Å mitt är byggt 1865!! oavsett vad fastighetsregister å annat säger 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s