Gamla huset invändigt.


Lite fattigt med bilder än så länge men jag bjuder på ett gäng så får jag ta bättre sen när vi kommit på plats. Allt i detta hus ingår på både gott och ont. En del möbler vill vi inte alls ha medans andra, som till exempel de två små halvrunda vita borden som har stått i huset sedan de tillverkades, är roliga att ha kvar.

Först hallen. En liten hall som när man kommer in har en dörr till vänster som leder till salen och en dörr till höger som leder till kammaren. Rakt fram finns trappan upp. Hallen ligger innanför den lilla glasverandan och har gamla pardörrar som öppnas innåt. De är utvändigt påspikade med masonit men på insidan finns speglarna kvar synligt.

Trappan upp. Brant men kommer bli fin när plastmatan är avlägsnad.

Från hallen kommer man in i kammaren. Här finns trägolv och taket är original handhyvlat och kilsågat. Ett ganska rymligt rum.

Dörren från kammaren till köket. Huset har periodvis hyrts ut till danskar, dessa fick lov att fixa till en del och då gjorde de det genom att bland annat tapetsera om väggarna och måla alla originalsnickerier i köket och kammaren knallröda. Elementen och dess rör är även de rödmålade.

Från kammaren når man köket som är placerat mitt på husets baksida. Här finns kökspanna och bakugn (med eldningsförbud). Huset har el indraget men inte vatten.

Med knallrött menar jag verkligen KNALLRÖTT!!!

De har följt upp det röda temat i resten av rummet också. Vaxduken har legat så länge på bordet att när man lyfter på den har bordskivan blekts så strecken från duken syns på den också.

Bredvid köket längs med kammaren finns det som tidigare varit klädkammare. Nu är det skafferi och längst in har det satts upp en vägg så att det kunde placeras en mulltoa där inne. Skafferiet är målat mörkbrunt.

Från köket kommer man in i salen som ligger på södra gaveln. 4 fönster ger ett ljust och luftigt rum. Golvet är skurat och jag tror faktiskt inte det är behandlat på något annat sätt. Smutsigt nu men det går nog att göra något åt. Här står ett av de halvrunda borden jag nämnde tidigare.

På väggen som inte syns i bild där det tidigare funnits någon form av värmekälla finns nu ett stort element, men murstocken finns ju kvar. Rummet är tapetserat och sen har sommargästerna lagt en list upp mot taket på ett konstigt sätt. Under finns dock den gamla snedsågade brädan kvar och förhoppningsvis nåt roligt väggmaterial som lerklining eller nåt sånt.

Det allra första jag såg när jag kom in i salen. Det handhyvlade taket. Sånt gillar jag! Vitmålat. Vet inte vad det är för färg ännu.

Golvet i salen.

Det norra sovrummet på ovanvåningen. Alla golv där uppe är trägolv. Men det är väldigt smala brädor på ca 10 cm vilket gör att jag daterar dem till en bit in på 1900-talet. När vi kollade i kattvindarna längs rummens sidor ligger där golvplank som är upp till 30 cm breda. Sen kollade vi noggrannare och då visar det sig att de smala golvbrädorna överallt ligger minst 3-4 cm högre än golven i kattvindarna. Kanske är de bara följden av en renovering så de gamla finns under… vi hoppas det!

Det södra sovrummet på ovanvåningen. Här tycker jag taket är så roligt för det är rundat. Under visningen och ända fram tills vi var där för nån vecka sedan har rullgardinen varit nere. Sen drog jag upp den och hela rummet blev annorlunda. Nu kommer det in massor av ljus genom fönstret.

I södra sovrummet finns en vedspis så någon gång har det använts som enklare kök.

Detta var alla rum i gamla huset. De enda ni inte fått se är hallen uppe och den lilla tillbyggda köksingången som rymmer en vask med sommaravlopp (vilket är ett hål genom väggen) och verandan som benämns kylskåpet… Men det blev inte så fattigt med bilder ändå. Jag hade visst tagit ganska många… 😀

Det här huset är så otroligt roligt att ha som bonus. Inte ska vi bo där men tänk vilken dröm att ha allt det extra utrymmet och att få ha ett hus som är sekelskifte och ett som är äldre så man kan få inreda på olika sätt. Huset som är byggt runt 1840 har precis som det nya huset en massa detaljer bevarade och det ska bli så kul att få hålla på med det längre fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s