Vår omöjliga och osannolika elförbrukning!


Bara häromdagen såg jag en annons i nån tidning från en av isoleringstillverkarna som menade att hellre än att spara pengar på banken skulle man bekosta en tilläggsisolering på sitt hus för det gav bättre avkastning över tiden än vad sparandet skulle göra, visserligen kan jag väl köpa att sparräntorna inte är så där väldans höga men inte fasen håller jag med om att man skulle spara massor av pengar på att isolera. Inte heller att det så tvunget höjer värdet på bostaden att man otvivelaktigt får mer pengar vid en försäljning och således får bra avkastning.

Vi bor nu i ett hus som är precis tvärtemot allt vad dagens byggnorm rekommenderar:

Vi har INGEN isolering i väggarna.  Vi har ju till och med plockat bort den tilläggsisolering som fanns så väggarna består nu av (utifrån och in) träpanel, vindpapp, liggande tretums-timmer, pappspänning, tretex och pappspänning igen.

Vi har INTE nya moderna energisnåla fönster, istället har vi bytt från de befintliga treglas-fönstren till enkelglasfönster med löstagbar båge att sätta i på vintern.

Vi har INTE bytt ut sågspånsisoleringen i golvbjälklaget, istället har vi fyllt på där det sjunkit ihop och tätat längs med väggarna med lindrev.

Vi har INTE öst ut allt sågspån på vinden för att lägga ångspärr och sen isolerat nytt utan vi har sprutat cellulosa lösullsisolering ovanpå den befintliga spånen och vi har inte någon ”nödvändig” ventilation med takfotsventiler etc utan luften på vinden är i princip stillastående och enbart två mindre ventilationsgaller finns i vardera gavelnock.

Vad vi HAR gjort förutom att tilläggsisolera vinden är att sätta upp ny vindpapp utvändigt under panelen, vi har drevat runt alla fönster och dörrar samt övriga springor vi hittat med lindrev. Jag håller på att renovera fönstren på bottenvåningen (de där uppe är klara) så än så länge är de inte speciellt energieffektiva på något sätt, vissa glas är spruckan, en del saknar över hälften av kittet och inget av dem har någon tätningslist, vilket de inte ska ha sen heller eftersomn jag tätar innerbågarna när jag sätter i dem.

Vi bor två vuxna och två barn i huset, en hel del tvätt och disk således och jag torktumlar mestadels all tvätt (av ren lathet för jag borde verkligen hänga ut den på sommaren). Boytan är ca 155 m2 plus kattvindarna på kanske 30 m2. Vi håller en inomhustemperatur på 21-22 grader vintertid och extraeldar i vår lilla kamin när vi vill och tycker att det behövs för trivseln. Vi har en värmepump som installerades 2010 med jordvärmeslinga nergrävd på åkern utanför. Vi har nya vitvaror som i de flesta fall är relativt energieffektiva, vi har ett fåtal lågenergilampor, annars är det vanliga glödlampor (från 15-40W)

Vi bor i alla moderna fönstertillverkare och konventionella isoleringstillverkares mardröm… för vårt hus trotsar alla deras korkade argument!

Det här är vår elförbrukning från november 2010 till november 2011. I december 2010 kopplades den nya värmepumpen in. I juni kläddes tilläggsisoleringen av och vi bytte fönster. (bilden är klickbar) Anledningen till att jag valt denna fakturan är att den har två månader som är jämförbara. November 2010 innan vi förändrade något och november 2011 när vi förändrat en hel del, dessutom var dessa två månader de två åren ganska lika varandra rent temperatur- och vädermässigt och som synes skiljer förbrukningen sig åt markant.

Om allt de där tillverkarna säger stämmer borde vår förbrukning varit tvärtom. November 2011 borde varit mycket högre än den 2010. Vi har enligt denna sammanställnignen en beräknad årsförbrukning på 12 194 kWh. På våra senaste sammanställningar har vi sänkt det till 11 800 kWh ungefär, då har det ändå passerat ytterligare en vinter utan att vi hunnit renovera våra fönster.

Nyss gjorde jag en energikalkyl på vårt hus på Energimyndigheten. Där fyllde jag i så noga jag kan alla uppgifter om vårt hus. En del värde är minst sagt generella, till exempel likställs alla hus äldre än 1960 och året fönstren är från är helt avgörande inte vilken typ av fönster man valt. Här hittar ni kalkylen om ni själva vill prova. Det är ganska intressant.

Första problemet stötte jag på redan på andra sidan där man ska fylla i lite vilka elapparater man har hemma. Jag skrev 0 (noll) på stereo eftersom vi faktiskt inte har någon, det enda vi har förutom datorn är vår batteridrivna radio och den påverkar knappast den fasta elförbrukningen eller hur? 🙂 När jag vill gå vidare kommer det upp en ruta med följande text: Tryck OK för att fortsätta eller avbryt för att åtgärda nedanstående: 1: Har du verkligen ingen stereo? 😀  Efter ytterligare lite ifyllande kommer jag till sidan där jag ska fylla i min faktiska förbrukning. Det förtryckta värdet för vårt hus är 18400 kWh och när jag försöker fylla i 11 800 kommer nästa ”felmeddelande”-ruta upp: Är nedanstående information korrekt?: Uppgiven mängd köpt energi verkar låg i förhållande till inmatade uppgifter. Jag får trots allt fortsätta och kommer till sidan med åtgärder. Här kan jag fylla i vad jag kan förändra för att minska förbrukningen.

Exempel:

Sänka inomhustemperaturen 1 grad – sparar 191 kWh/år (268 kr).

Tilläggsisolera fasaden – sparar 389 kWh/år (545 kr).

Byt de 10 mest använda glödlamporna till lågenergilampor – sparar 245 kWh/år (343 kr).

Lufttorka tvätten i stället för att använda torktumlare – sparar 179 kWh/år (251 kr).

Stäng alltid av stand-by-effekter – sparar 305 kWh/år (427 kr).

Det fanns fler valmöjligheter och jag klickade i på några av dem som vi skulle kunna göra. Byta fönster till energiglas går ju bort liksom att tilläggsisolera eller byta till  lågenergilampor i våra fina gamla armaturer men däremot kan vi till exempel lufttorka tvätten och stänga av stand-by-effekter. Resultatet för vårt hus blir bra! Väldigt bra till och med. Att utföra de åtgärder som jag fyllde i skulle dock bara spara ca 700 kWh per år och ca 1000 kr men resultatet är väldigt bra redan innan.

I förra numret av Gård & Torp fanns en liten notis om de nya energikrav som eventuellt kommer. Kanske kan till och med ägare till äldre hus tvingas till att tilläggsisolera och göra stora förändringar för att uppfylla de nya kraven. Helt vansinnigt tycker jag! I notisen står att det vi som äger äldre hus kan göra är att tänka på att spara på elen så att vi inte sticker ut i statistiken. Numera brukar jag och Mats skämta om det när vi lämnat tänt nånstans. -”Släck lampan, tänk på att inte sticka ut i statistiken!” kommenterar vi och släcker. Fast vi påverkar nog knappast statistiken åt fel håll i vilket fall om man ska tro på vår omöjliga och osannolika elförbrukning…

Ja här inne sitter vi och huttrar och fryser och värmer varandra under en filt i vårt kalla,dragiga och obeboliga timmerhus. Iallafall om fönster- och isoleringstillverkarna får bestämma. Men det får de som tur är inte, inte alltid åtminstone, men man hade önskat att fler än byggnadsvårdarna vågat trotsa deras tuffa propaganda!

 

35 kommentarer på “Vår omöjliga och osannolika elförbrukning!

  1. Erika skriver:

    Lysande inlägg! Hoppas det sprids till dem som behöver det som mest!

  2. britta larsson skriver:

    tack för det här inlägget ! Jag läser eran blogg ,men har aldrig kommenterat något men nu kände jag att det var dags! Helt underbart skrivet det känns så kul att det inte bara är vi som gör som ni, vi har precis som ni ett gammalt hus från slutet av 18oo -talet som vi nu håller på att rusta Vi har oxå tagit bort gamal fasad o satt på pärlspont o bytt fönster till äldre stil vi hoppar det där med att tilläggsisolera o sattsar på golv vind o fönster istället till allas förtret!

    • Sophie skriver:

      Ja det är konstigt hur provocerade folk blir av att man gör som man vill med sitt hus…undrar om inte det är för att de är rädda att det ska visa sig att de kastat pengar i sjön själva när de bytt fönster och annat! 😀

  3. Hans skriver:

    Jag tror ni har 100% rätt. Kan du täta på rätt sätt så behövs ej mängder av ”modern isolering”. Det som fungerat tidigare fungerar även bra idag.

    Och var försiktig med alla så kallade undersökningar med sina förinmatade värden. Många av dem går ut på att få dig att konsumera mer………om du sparar pengar eller ej bryd de sig inte mycket om.

    • Sophie skriver:

      Ja så vitt jag vet har ingen i det här huset frusit ihjäl iallafall och det lär inte vi göra heller. 😉 De där undersökningarna ger jag inte mycket för, det var bara kul att jämföra och så stämmer det så illa att våra värden inte ens godkänns.

  4. torpetberget skriver:

    Mycket intressant läsning! Jag håller med dig att det vore helt galet om även gamla hus måste följa de nya energikraven. Dyrt och man förstör karaktären på dem. Det blir till att elda mer i vedspisen och kakelugnen så inte heller vi sticker ut i statistiken. 😉
    Stina

    • Sophie skriver:

      Bra, allt som kan hjälpa statistiken på rättt håll är bra, elda på!! 🙂 Hoppas verkligen det inte blir verklighet av det där förslaget.

  5. Lina skriver:

    Nog tror jag att en gammal timmerstomme tätar bättre än ett nybyggt hus med futtiga reglar och lite isolering. Helt galet vad de får oss lurade för att sälja fönster och tilläggsisolering. Vi har ett liggtimmerhus med 11 cm (helt galet tjock puts, dessutom plus delen där putsreglarna sitter för att putsen ska fästa) kalkputs och det håller värmen hur bra som helst. När vi var där förra vintern och det var -20 ute var det aldrig kallare än -6 inomhus (det står alltså tomt nu och vi bor inte i -6 grader;). Det är en skillnad på 14 grader helt utan att huset är uppvärmt vilket jag tycker är helt makalöst, man skulle ju tro att ett helt tomt och obebott hus följer utetemperaturen. Det går helt enkelt inte så mycket luft mellan ute och inne där inte;) Vi hade dit en snickare för att kolla över vad han trodde kring renoveringen och det första han sade var att vi behövde ta ner all puts, tilläggsisolera och sedan slå på ny puts (huset är mellan 300-400 kvm stort). Jag måste ha sett väldigt lättlurad ut (24-åring brud från Stockholm)… men berättade att det skulle vi då rakt inte göra. Den firman fick inte heller jobbet att hjälpa oss… Helt galet att det i siffrorna bara handlar om några hundra kronors besparingar per år, ny puts och ställning på vårt gigantiska hus skulle ju ha kostat kring 500 000 – 1 000 000 kr…

    • Sophie skriver:

      Ha ha, ja vissa hantverkare är riktiga komiker! 😀 Det är egentligen sanslöst vilka svar man kan få från en del men å andra sidan är de utbildade efter dagens byggnormer och vet inget annat och de har dessutom rabatter på modernt byggmaterial och vet förmodligen inte var man hittar alternativen ens en gång.

  6. Fröken Grön skriver:

    Det här var verkligen ett intressant inlägg, och OJ vad jag och min sambo känner igen oss! Vi bor också i ett gammalt hus från slutet på 1800-talet, oisolerat och med vanliga gamla 2-glasfönster, men inte fryser vi ihjäl om vintrarna för det.
    Tack för din klarsynthet, och för att du presenterade det så himla bra!
    /Anna-Karin

  7. Annette skriver:

    Tack! Men lite bekymrad blir jag. Snart får man inte bo som man vill eller reparera sin egen bil, eller ha gamla hus eller bilar som hobby. Jag syftar till Naturvårdsverkets utredning om skrotbilar, Ingen vill väl ha onödigt höga elräkningar så man gör väl vad man kan för att hålla dom på rimlig nivå.
    Vi ska dra igång vår jordvärme på stora huset till hösten, det är bara tre radiatorer kvar att montera och att fylla systemet. Jag ser fram emot en liknande kurva som din. 🙂 Vi har vindtätat våra liggtimmerhus och går igenom fönster samt skall färdigställa vindsisoleringen nästa år då övervåningen blir klar.

    • Sophie skriver:

      Nej det är konstigt att andra ska få bestämma så mycket över ens boende och att alla ska dras över en kam. Spännande att se om ni får samma sorts kurva som vi. De där åtgärderna är ju viktiga och gör större skillnad än man kan tro.

  8. Ellinor skriver:

    Lite samma sak att det alltid förut rekommenderades vattenburen värme, gärna fjärrvärme, till alla hus, oavsett förutsättningar. Nu görs det inte längre.

    Apropå gamla bilar (Annettes kommentar), vår är iofs så ny att den har katalysator, men att komma ner under de 0,6 l vi drar per mil i blandad körning skulle definitivt kosta mer än det smakade…

  9. Nephew skriver:

    Vi har ett hus byggt 1919. Dubbla tegelväggar med luftspalt emellan. Löstagbara innerfönster. Från början fanns det två rum i källare där man isolerat med glasull, fuktspärr i plast och gipsskivor. Vid närmare kontroll fanns svartmögelprickar på innerväggen och när vi tittade närmare såg vi att träsyllarna var fuktskadade. Fukttrycket utifrån hade transporterat in fukt som kondenserat på plasten och runnit ner i syllarna. Vi rev ut allt. Knackade ned all puts. Ny puts och silikatfärg. Nu kan fukten passera som den vill. På vinden fanns 3 oisolerade rum med enkelglasfönster och snett golv. Nya handtillverkade fönster sattes in med samma profiler som i resten av huset och med löstagbar innerbåge. Ytterglas från början ab 1900-talet. Innerglas: ryskt nytillverkat industriglas med fina ojämnheter. 3 lager linoljefärg. Nytt riktat golv. Ny innerpanel med 1 lager linoljefärg så att man anar trästrukturen. Vår byggare, som har stor vana vid gamla hus sa: ”Ni skall väl inte bo i en plastpåse?”, så det blev isolering med cellulosa lösullsisolering. Luftspalt? Det behövdes ingen luftspalt eftersom det sker en diffusion genom taket och genom tjärpappen som endast är spikad, det räcker. Cellulosa lösullsisolering har också en stor buffringskapacitet, Vemtilation via friskluftskanaler i de båda skorstenarna. Tyvärr ser jag att man i grannskapet byter sina gamla fina fönster till aluminiumdito med fuskspröjsar istället för att renovera dem. När jag går förbi dessa hus vänder jag bort blicken…

    • Sophie skriver:

      Ja tänk vad man kan hitta på mycket tok med gamla hus, vårt är ett annat väldigt bra exempel på just det. Det är synd att den vanliga bygghandlen är det ställe så många vänder sig till, tyvärr har de varken kunskap eller material som passar alla hus men de ger ändå kategorisk samma råd för alla. Lite som att gå till en doktor och alla får samma diagnos och medicin utan att doktorn undersöker och tar reda på symtomen.

    • Uncleson skriver:

      Aluminiumfönster borde förbjudas eller åtminstone bötfällas.

  10. Hans skriver:

    Tack! Bor i mitt förre detta sommarhus fr slutet av 1800 tal (flyttade till Sverige för ett år sedan från Nederländerna). Jag är så glad att inte ha lysnad på de experterna på brädgården. Men i stället köpte lite böcker om byggnadsvård, pratade med folk på Nääs och Hysinge. Jag ser fram emot att byta de gamla fasad, täta kring fönsterna, blåsa lite Thermoträ på vinden. För att jag vet att det är rätt vägen.

    • Sophie skriver:

      Nej man ska nog passa sig för att lita på ”experterna” i byggfackhandeln.

      • Hans L skriver:

        Jag hörde i brädgården ofta som motargument: Jag tror inte att ‘dina’ alternativa produkter är så bra. Finns ju ingen efterfrågan’. Och detta i en stor butik med bara plastfärg, glasull, ångspärr, ‘byt fönster nu’ reklam och beton tak’tegel’. Trist, tycker jag.

  11. johan skriver:

    Vi upplever vårat hus varmare än förväntat, finns förvisso mineralull i väggen 5-7 cm. Men det är innifrån tretex, ev nån papp,stående spontade bräder(5cm tjocka), papp, mineralull(5cm).papp, mineralull(2cm)papp, spontade bottenbräder på ytterpanelen och ribb.
    Lager på lager funkar ju på människan:-) Varför inte på hus? Det är underskattat med Lager på Lager på hus
    Johan

  12. Mats skriver:

    Hej.
    Det är kul att se hur ni har lyckats med att hålla nere energiförbrukningen. Jag har själv ett 800 m2 stort hus som nu skall genomgå en total översyn. Väggarna från senare delen av 1800-talet har några centimeter inblåst cellulosa men förutom det så finns inte mycket som hjälper till att hålla nere värmekostnaderna. Men det jag undrar över hur ni andra har löst är golven, för här finns det bara ett enkelt plankegolv ovan reglar och det är ju inte så varmt på vintern i o med att krypgrunden har en rätt låg temperatur.

    • Sophie skriver:

      För vår del har vi ”bara” passat på att fylla upp rejält med ny kutterspån i de golv vi tagit upp vilket är alla utom ett på bottenvåningen. Det är märkbar skillnad på golven och det som inte tagits upp är betydligt kallare än de andra så vi överväger att plocka upp även det golvet. Vi har trägolv med ett bjälklag där det redan innan fanns ca 15 cm spån.

  13. Thina skriver:

    Blir så glad när jag läser detta… jag bor i ett hus byggt 1878, ca 200 kvm. Min pappa tilläggsisolerade ytterväggarna och satte på ny träpanel 1980, jag tror inte det gjorde någon större verkan. En gång hade mitt hus liggande panel, just nu vill jag helst ta bort den ”nya” stående panelen, asfaborden, mineralullen och sätta en ny liggande panel, byta mot ny-gamla fönster som det var en gång. Jag tror inte på att bo i en plastpåse, varför har många barn astma och allergier idag?

    • Sophie skriver:

      Det där med allergierna tror jag också påverkats mycket av att vår livsmiljö omgetts av så mycket gifter och onaturliga ämnen under lång tid.

  14. Stefan skriver:

    Ni har en låg energiförbrukning. Den är snudd på otrolig, men det är bl a för att ni har en jordVP. Utan den skulle ni ligga någonstans runt 25 000 kWh/år (± 5 000 kWh/år). Dock är även det hyfsat med tanke på isoleringsgraden, husstorleken och familjestorleken.

    Hur ser energiförbrukningen ut nu?
    Det har ju gått nästan två vintrar till. Själv har jag direktverkande el, så jag vet att det är rätt stor skillnad vädermässigt (=energimässigt) från ett år till ett annat. Vår energiförbrukning har pendlat mellan 21 000 – 30 000 kWh/år under de 13 år vi bott i vårt hus.

    • Sophie skriver:

      Ja jag vet att vår förbrukning är låg delvis på grund av värmepumpen men i det test jag gjorde och som jag nämner i det här inlägget är det inräknat, ändå blev systemet ”förvånat” över att vi hade så låg förbrukning. Vår energiförbukning har fortsatt att sjunka ytterligare lite, vi har fortsatt förbättra i huset genom att till exempel åtgärda innanfönstren på ovanvåningen om innan inte var helt täta vintertid och att dreva på ett par ställen där det drog. Vi har fortfarande en del kvar vi kan göra för att ytterligare sänka förbrukningen, ett exempel är den enkla gamla pardörr vi har i hallen som släpper in kyla och ut värme rejält. Där ska senare byggas en glasveranda utanför men just nu är den dörren ett riktigt köldhål.

  15. Lynx Lynx skriver:

    Intressant att se er diskussion, dock tycker jag att era uttalanden generellt är lika trångsynta som de människors ni kritiserar, bara att ni befinner er i ett fack och de andra i ett annat. Det är inte svart eller vitt. Och om ni nu tycker att människor ska få hantera sitt hus som de vill så behöver ni tillåta andra att göra det också, även de som följer trenderna trots att många visar sig vara felaktiga. Själva renoverar vi ett hus byggt 1954 med mängder med gullfiber och med en ny form av plast som liknar goretex för att det inte ska bli fuktigt. Varför? Min make som är energirådgivare vill se om det där med tilläggsisolering verkligen stämmer. Vi byter dessutom ut alla tvåglasfönster till treglas med gas emellan och ett u-värde på 0,7- Alla tycker att vi är helt knäppa och det kanske vi är men hur tror ni att mänskligheten utvecklat nya koncept? Jo, genom att göra misstag. Vi kanske kommer bidra med ett misstag eller så lyckas vi.Tiden kommer att utvisa detta. Det jag vill komma fram till är att vi tänker olika, vi värderar olika saker men vi har ALDRIG rätt att kritisera andra människor därför att ALLA gör sitt allra bästa utifrån sin kunskap. Ni vill ha husen i gammal stil och tycker att dåtidens byggnader var utomordentliga. Ni gör helt rätt och har helt rätt att gå efter de gamla byggsätten, de var inte dåliga. Mycket av det vi hittar på idag är dåligt men inte allt. Vissa saker förändrar vi genom renovering och andra behåller vi och det gör förmodligen ni också men efter ert huvud. Men med vilken rätt kan vi kritisera er och med vilken rätt kan ni kritisera oss?

  16. Marcel Berkelder skriver:

    Hej. Intressant läsning. En slutsats som jag drar är att för att kunna göra energiberäkningar på en byggnad måste man vara välinsatt i byggnadsfysik och förstå hur värmetransporter sker.
    Inlägget pekar på en viktig faktor och det är att klimatskalets lufttäthet är mycket viktig, vilket stämmer väl överens med byggnadsfysiken och seriösa energibalansberäkningar.
    Avgörande faktorer för energibehov och värmeförluster är också hur ventilationen fungerar och hur man minskar riskerna för fuktskador, inte minst i grundläggningen. Min erfarenhet är att hus av denna typ inte ska ha värmepump! Att sätta in en sådan i äldre hus med murad skorsten är motsatsen till byggnadsvård!
    En annan faktor är också hur man definierar och upplever komfort. Man får inte lika bra komfort med 2 glasfönster jmf med moderna fönster med U-värde 1,0 W/m²K. Sådana finns också med utseende som passar äldre hus.

    En varning! Se upp med denna typ av inlägg och kommentarer. Det finns byggnadsregler!
    Hela byggnaden är enligt min tolkning av BBR ett svartbygge.
    De tekniska kraven enligt BBR ska vid väsentliga ändringar uppfyllas
    oavsett om bygglov krävs eller ej.
    BÄR ingår numera i BBR.

    Marcel Berkelder
    certifierad energiexpert och certifierad OVK kontrollant.

  17. Inga-Karin Ericsson skriver:

    Tack! Hoppas du får stor spridning på detta! Det är verken viktigt att det finns en motvikt!

  18. Thina skriver:

    Som ljuv musik i mina öron. Jag har också gått bakåt o installerat en vedspis. Jag vill riva bort panelen isoleringen o asfaboarden, det är min plan att ersätta med vindpapp o ytterpanel. Trots alla varningar så kan det knappast bli kallare än vad jag redan har.

Lämna en kommentar