Bloggen lever sitt eget liv med väldigt lite inblandning från mig. Jag instagrammar mycket men bloggandet har inte känts lockande för det har varit så besvärligt att blogga från telefonen och det är ju den jag använder som kamera. Nåväl, det är roligt att blogga så jag gör ett försök att komma igång igen.
Der har hänt massor på gården men jag börjar med att uppdatera det vi håller på med just nu och det är två rum som vi restaurerar i torpet.
När vi köpte gården såg salen helt ok ut så här på håll och golvet var ett relativt fint kilsågat skurgolv och taket ett fantastislt kilsågat och handhyvlat men tyvärr plastfärgsmålat tak. Väggarna hade tapet på tretex och utvändigt under fönstren som syns här ovan bodde myror som ätit sig in genom tretexen.
Eftersom även stora huset var fullt möblerat när vi flyttade in blev det första vi gjorde att flytta ut massor av möbler här i torpet och sen har det fungerat som förvaring medans vi gjort annat. Fortfarande är flera rum fulla av gamla fönster, möbler och annat som vi inte vet riktigt var vi ska förvara.
I våras satte vi dock igång med att riva. (vi hade redan innan gjort vid två sidor utvändigt och fått bort myror och timmerskador.) Under tretexen satt väldigt trasig pappspänning och vi tog ner även denna eftersom vi ville återställa originalmaterialet som var lerklining.
Vi hade ett ganska tungt utgångsläge men ordnade loppis två lördagar och skänkte sen resten till den lokala loppisen som skänker vinsten till behövande. På bilden överst är rummet tomt så vi kunde äntligen börja. Nedan bilder från rivandet.
Under ytterligare ett fönster var det timmerskador som vi fick laga.
När alla spikar från pappspänningen var borta var det dags att lerklina. Vi hade ingen erfarenhet alls men det gick lätt och bra. Vi började med ett grundlager som jämnade till. I det hade vi lera, sand, limvatten, hackad blötlagd halm och vatten. Vi armerade väggarna med putsnät. På en osb-skiva hade vi allt som behövdes och vi blandade i en tvångsblandare.
När första lagret lerklining var på lät vi det torka några veckor. Det tog tid för det var tjockt och mycket vatten som skulle bort. Vi hade en avfuktare på i omgångar.
När första lagret torkat, och vi hade tid igen, satte vi alla dörr- och fönsterfoder samt golvdockeln i rummet. Taklisten som är en snedställd bräda är original från när huset byggdes och man kan se spår efter den gamla lerkliningen på den. Med listerna på plats blandade vi sista lagret som bara består av lera, sand, limvatten och vatten. Ingen armering eftersom vi ville ha en slät yta.
Här ser man lager två som bara är några millimeter tjockt och hur mycket slätare det är jämfört med första lagret.
Eftersom väggen redan från början, men även efter första lagret, inte var helt jämn blev det glipor mellan listerna och väggen på sina ställen. Detta var dock inget problem eftersom allt sådant försvann när sista lagret kom på och det blev tätt och jämnt överallt. Vi fick väldigt få sprickor i kliningen och den sitter bra på väggen. Det var inga problem att fästa upp listerna efter grundstockningen. När rummet kommit så här långt var det som ett oskrivet blad med släta ytor där det bara var att välja kulörer och inredning.
Tjohoooo. Just loooooooving IT!
Fortsätt med ditt nystartade bloggande, instagram är inte ens hälften så kul att följa…..