Sista detaljerna i sovrummet. 


Taket klart, väggarna klara, murstocken klar, golvet klart…

När vi började på sovrummet skrev jag som vanligt en lista. Den var lång och det var många punkter som skulle bockas av men nu är det väldigt lite kvar.


9 tomma rutor av de 47.

Att sätta listerna var en av punkterna vi bockade av i veckan. Vi hyvlar våra egna lister och har flera olika profiler som alla är kopior av gamla originallister vi hittat på olika ställen. Listen vi valde här är en av de vi inte haft så länge.  Golvlisten är 145 mm hög och vi valde 95 mm breda foder.


Golvsockel som här är anpassad för att följa det välvda golvet. I mötet mellan golvsockel och dörrfoder sätter vi alltid en skurkloss eller foderkloss. Det ser inte komplett ut annars tycker jag. Vi spikar våra snickerier med 2,5 tums eller 3 tums spik och låter skallarna vara synliga. Vi målar över dem i sista strykningen förstås men spacklar inte bort dem. Så är de snickerier som fanns i huset satta och därför gör vi likadant. En liten detalj men jag gillar det.

 Det blir så färdigt när man sätter snickerierna. Här saknas fönsterbrädan men fönsterfodren är monterade. Fodret över fönstret är nedkapat på bredden eftersom det krockar med taklisten annars. Det blir lite avhugget men ser ändå helt ok ut. Här ser det ut som om det hade fått plats bredare foder men taklisten lutar så de möts. Det kommer döljas av gardinstången sen.

Jag har funderat lite på hur de tänkte när de byggde för vi har ju satt tillbaka rätt fönsterbågar här på ovanvåningen och satt dem i de gamla hålen så de är på samma höjd som när huset byggdes vilket måste inneburit att hela fodret inte fick plats då heller.


Dörrfoder och snedsågad golvsockel mot trapplådan. Listerna såg väldigt ljustgrå ut när vi målade dem men nu mot murstocken och taket ser man hur grå de faktiskt är.

 Här är även fönsterbräda med konsoller uppsatt. Alla snickerier på plats och endast lite målning kvar.

I onsdags målade vi sista strykningen på alla snickerier vi målat innan och första på det som var omålat. En del kanter och så kan man inte måla förrän listerna sitter där de ska. Fredag slipade jag av och målade andra strykningen på dessa detaljer samt strök sista strykningen med fernissa på golvet så helgen kan ägnas åt att äntligen börja flytta in i vårt sovrum!

3 kommentarer på “Sista detaljerna i sovrummet. 

  1. Ragnar skriver:

    Kanske gick taklisterna bara mot fönsterfodren förr?

  2. Petra Jonsson skriver:

    Hej! Vad är det för taklist ni använt? Vi renoverar just nu och i vissa rum är kanten vägg/tak välvda (murad och puts) vilket vi inte kommer att kunna göra om. Sedan sitter en skugglist. Vi vill nu få samma känsla och kah tyckte på era bilder att taket ser lite liknande ut.
    Mvh Petra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s