Fernissat golv. 


När både tak och väggar var klara gav jag mig på golvet. Liksom i hallen utanför fanns ett fernissat golv som var slitet och delvis skadat av yxhugg när man jämnat till för mattor.   

De ljusare märkena är där de yxat bort. På en hel del ställen med andra ord. Golvet har en hel del märken även i övrigt. Vi har inte rätat upp något och inte lagt massor av jobb på golvet. Det får synas att det legat där i 106 år. Jag rengjorde noggrant, skrapade bort färgfläckar och rensade de bitvis ganska breda springorna på damm, grus och ett och annat sädeskorn. Innan jag började fernissa skurade jag också golvet noga.

 Jag började med att blanda linoljefernissa med lite bränd terra linoljefärg. Fick en nyans som stämde bra med golvet och strök sedan detta på de trärena partierna.

Här ovan har jag strukit delen till vänster. Det blir bättre redan nu.

  
Hela golvet klart och torrt och man ser här tydligt var jag bättrat eftersom det är så blankt där. Fernissa är en väldigt blank golvbehandling och det syns här. Resten av golvet har varit blankt men är ju slitet av ålder och därför matt. Fernissa torkar över natten så det är en enkel och snabb behandling.

När det jag bättrat torkat strök jag en strykning med färgad fernissa på hela golvet. Golvet får samma kulör som det ursprungligen haft vilket jag kunde se på en bit där garderoben stått och golvet varken var slitet eller solblekt. På fotot nedan syns skillnaden när jag strukit och där jag har lite kvar.

Fernisssa ska strykas tunt och till hela golvet gick mindre än 2 dl.

  

Hela golvet färdigt. Tanken är ytterligare en strykning med ofärgad fernissa som slitskikt.   
 

7 kommentarer på “Fernissat golv. 

 1. Helder Pinheiro skriver:

  Fint.
  Var finns recept på linoljefernissa?

  • Sophie skriver:

   Receptet på linoljefernissa kan man hitta i Gysinges handbok om du menar hur man blandar till olika kulörer. Annars är det bara vanlig färdig linoljefernissa från Gysinge som jag blandar linoljefärg i för att få den nyans jag vill ha. Det är inte svårt alls.

 2. Pernilla skriver:

  Hej Sophie, tillsatte du terpentin eller blandade du endast fernissa och linoljefärg?

 3. Hanna skriver:

  Hej!
  Följt sig superlänge på bloggen och instagram.
  Vi har köpt ett ”nyare” hus från 1949 som vi precis börjat renovera bort 70- och 80-talet i.
  Flyttar ut ur ett putsat från -26.

  Till vår stora lycka verkar det finnas originalgolv kvar i sovrum och vardagsrum! Men. De är linoljefernissade. Jag kan inte hur jag än försöker gå ihop inredningsnässigt när golven är så orange!
  Enligt vår färghandlare är det jättesvårt att få bort utan att förstöra golvet.

  Jag hade gärna haft kvar golvet men kanske vitvaxat eller liknande. Några tips?
  Planen från början var linoleum.

  Vi vill ju inte förstöra golven. Har både hund och småbarn.

  Mvh Hanna

  • Sophie skriver:

   Du kan inte vitvaxa ovanpå fernissan utan enda två alternativen om du vill ha ljusare golv är att slipa bort fernissan vilket är svårt och tar bort all patina eller att måla golvet med linoljefärg ovanpå fernissan. Jag skulle istället satsa på att göra golven mörkare. Du kan blanda järnoxidbrun linoljefärg i linoljefernissa och stryka på golvet så får du en annan kulör och det orangea försvinner. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s