Fernissat golv. 


När både tak och väggar var klara gav jag mig på golvet. Liksom i hallen utanför fanns ett fernissat golv som var slitet och delvis skadat av yxhugg när man jämnat till för mattor.   

De ljusare märkena är där de yxat bort. På en hel del ställen med andra ord. Golvet har en hel del märken även i övrigt. Vi har inte rätat upp något och inte lagt massor av jobb på golvet. Det får synas att det legat där i 106 år. Jag rengjorde noggrant, skrapade bort färgfläckar och rensade de bitvis ganska breda springorna på damm, grus och ett och annat sädeskorn. Innan jag började fernissa skurade jag också golvet noga.

 Jag började med att blanda linoljefernissa med lite bränd terra linoljefärg. Fick en nyans som stämde bra med golvet och strök sedan detta på de trärena partierna.

Här ovan har jag strukit delen till vänster. Det blir bättre redan nu.

  
Hela golvet klart och torrt och man ser här tydligt var jag bättrat eftersom det är så blankt där. Fernissa är en väldigt blank golvbehandling och det syns här. Resten av golvet har varit blankt men är ju slitet av ålder och därför matt. Fernissa torkar över natten så det är en enkel och snabb behandling.

När det jag bättrat torkat strök jag en strykning med färgad fernissa på hela golvet. Golvet får samma kulör som det ursprungligen haft vilket jag kunde se på en bit där garderoben stått och golvet varken var slitet eller solblekt. På fotot nedan syns skillnaden när jag strukit och där jag har lite kvar.

Fernisssa ska strykas tunt och till hela golvet gick mindre än 2 dl.

  

Hela golvet färdigt. Tanken är ytterligare en strykning med ofärgad fernissa som slitskikt.   
 

Annonser

4 comments on “Fernissat golv. 

  1. Helder Pinheiro skriver:

    Fint.
    Var finns recept på linoljefernissa?

    • Sophie skriver:

      Receptet på linoljefernissa kan man hitta i Gysinges handbok om du menar hur man blandar till olika kulörer. Annars är det bara vanlig färdig linoljefernissa från Gysinge som jag blandar linoljefärg i för att få den nyans jag vill ha. Det är inte svårt alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s