Nytt tak och nya tapeter.


Nåja, när något inte går som man vill så är det bara att bryta ihop och komma igen. Jag bröt ihop en kort stund där på söndagskvällen men på måndagen satte vi igång att spänna upp ny papp i taket. Allt blev uppskjutet på grund av taket och jag hade satt som mål att vara klar till advent vilket väl jag i och för sig visste var ett svårt mål att uppnå men ett försök var det ju värt.

Ny papp fick vi upp i alla fall efter att vi dragit ut alla spik och drevat i springorna så det inte skulle rasa ner sågspån.


Vi spände så nära taklisten det gick. Det ser alltid ännu värre ut i tak än på väggar eftersom det hänger sig så mycket.


Hängigt men relativt slätt. Alla våderna kom på plats och dagen efter när taket sträckt upp sig helt fick jag upp klisterremsorna över skarvarna och makulerade även taklisten. Det blev bra att makulera över taklisten och att vi spikat intill den syns inte alls.


Här är allt makulerat och klart för takmålning med emulsionsfärgen. Redan helg igen dock så lördagen gick åt till att måla taket och hyvla lister till rummet.  

Efter första strykningen såg taket värre ut än någonsin men så är det när man fuktar pappen igen. Lite orolig blir man att taket ska trilla ner av tyngden men det gick bra. Här är även målat en bit ner på väggen som ska vara vitt även sedan.

Här har taket sträckt upp sig efter den andra strykningen. Detta var första gången vi målade med emulsionsfärg och det var riktigt trevligt. Tjock och krämig färg som torkade fort och blev riktigt vit och matt. Vi hade lite svårt först för den torkade lite väl fort så vi hann inte med först och vi drog ut färgen lite väl tunt vana som vi är vid linoljefärg. Vi vande oss dock och jag rollade ut färgen och Mats gick efter med pensel.

När taket var färdigt grundade jag de båda fönstren med linoljefärg med en slatt färg jag hade över. Detta är alltså inte den kulör de ska ha sen.

Jag hann lite till innan helgen var slut. Jag lagade i det som behövdes på murstocken så den skulle vara slät och fin.

Sen äntligen dags för tapetsering söndagen den första advent. Jag hade under lång tid tänkt mig en  annan tapet, en grön med ljusa blommor som är väldigt vacker men så strax innan vi började på sovrummet släppte Sandbergs en ny kollektion med återskapade mönster och där fanns Rosenholm som jag föll handlöst för.

Som synes ovan så bubblar även väggpappen sig när man tapetserar. Det är fukten i klistret som gör det och det försvinner igen när det torkat. Denna tapeten var en sådan där man klistrar på väggen och det var första gången jag testade det och jag hade faktiskt missat detta och såg det inte förrän jag redan öppnat första rullen. Det gick dock utmärkt att limma direkt på pappen. Det enda som inte var bra att göra var att limma för stor yta åt gången utan hålla sig till en tapetvådsbredd ungefär. Limmade man för mycket hann pappen bli för fuktig och svår att tapetsera på, den sträckte dock upp sig igen när den torkade.

 Även den lilla snedväggen över trappan tapetserade jag.
I ett rum i ett sekelskifteshus måste det finnas en tapetbård. Jag har tidigare köpt några stycken gamla på nätet och nu valde jag en av dem. Helst ska bården avvika rejält från tapeten och därför valde jag en mörk med röda stråk och guld. Gamla tapetbårder såldes inte på rulle utan på ark där man skär eller klipper isär dem. Arken var olika långa, denna var ca 160 cm. Jag klippte och strök sedan lim på och satte upp dem.


Ett ark med bårder.

Det gör skillnad att sätta en bård och det blev riktigt bra med denna. 

Nu börjar man kunna se helheten i rummet.

 

6 kommentarer på “Nytt tak och nya tapeter.

 1. Susanne Gidlund skriver:

  Jättesnyggt! Vi ska precis till att pappspänna ett tak för första gången och jag undrar om du fortfarande använder samma material som du skrivit om tidigare i din blogg?

 2. Louise skriver:

  Så vackert, det gör verkligen hela grejen med bården.

 3. Stina skriver:

  Nu är jag lite petig, men du skrev att du målade ner på golvet och att det ska vara vitt. Jag förstår att det var väggen du menade, men påpekar ändå för att du ska ha en chans att ändra.
  jag gillar verkligen din blogg
  Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s