Minsta rummet med lyxigaste känslan


Vi har badrum på bottenvåningen men ingen annan toalett i huset och det behövs. När vi gjorde vid allrummet på ovanvåningen byggde vi också upp väggar i ett hörn och satte i en dörr för att kunna göra en liten extra toalett så småningom. Efter att Majas rum var klart i julas var det dags. 

Vi har tänkt att toaletten ska vara reversibel och alltså möjlig att ta bort igen om man skulle vilja det. Golvet är samma som i resten av rummet och taket likaså. Väggarna vi byggt går att ta bort och då blir det ett helt rum igen. Avlopp och vatten kommer dras utanpåliggande och ut till kattvinden bakom genom väggen, hål i väggen är lättare att laga än hål i golvet. 

Eftersom här var en hel del förberett kunde vi direkt börja med uppbyggnader istället för att behöva riva massor. Vi började med att dra rör för elen och sedan satte Mats upp råspont upptill och pärlspont nertill på väggarna vi byggt. På de befintliga väggarna som också är ytterväggar satt redan masonite så där blev det bara pärlspont nertill. På råsponten pappspände jag och sedan tapetserade jag med en helt fantastiskt tapet som jag hade en del av en rulle kvar. Tapeten kommer från vår förra gård där jag hittade en kista med tapetrester från de tapeter som satts upp i det huset i början på 1900-talet. Jag var osäker på om tapeten skulle räcka men provade ändå och det slutade med att jag fick två bitar på 20 cm över… Snacka om tur!! 

Nertill på pärlsponten hade vi först tänkt järnoxidbrunt men när tapeten kom upp insåg jag att det var gulockra som var den perfekta kulören. Efterhand som jag målade blev jag bara mer och mer nöjd med kulörvalet. 

  
Taklist, foder och sockel fick samma kulör som pärlsponten. Vi valde att ha hög pärlspont med mellanbräda här och det är så fint. Även fönstret målade jag med gulockra. Tapeten har mörkbrun botten med mönster i guld och svart. Så vacker och unik och väldigt roligt att kunna återanvända en äkta gammal tapet som bara blivit liggande i  ett skåp annars.

   

Här är dold el och då har vi använt Eljo Renova strömbrytare och uttag. Toalettpappershållaren är en likadan som den i badrummet, den är köpt på Nacka Byggnadsvård. Haspen på dörren köpte jag på Folkes Bygg i Hanaskog. Dörren är ännu inte målad på insidan men jag tror att  den kanske inte ska vara i gulockra utan någon annan kulör. 

Gulockran är helt underbar och så mustig i kulören, jag vill ha den överallt just nu.

  
När allt var färdigmålat började jag inreda. Handfatet har vår trogna rörmokare släpat hem till mig från något jobb han gjort där det skulle slängas. Gardinerna är i spetstyg från Ikea, deras nya i gammal stil. Det är likadana gardiner som i allrummet utanför. Spegeln är ny men passar bra in liksom lampan på väggen. I fönstret står en gammal jugendlampa jag ropat in på Tradera och där ligger också en gammal hårborste i nysilver. 

På fotot här är det en Ernst-lösning. Alltså sitter handfatet bara på väggen men det är inget vatten och inget avlopp inkopplat. Det ser bara fint ut på bild…😄

Den lilla extratoaletten är nu klar så långt som vi kan komm. Än så länge går den inte att använda men så fort rörmokaren har möjlighet och en stund över kommer han att koppla in allt. Vi har inte så bråttom så han behöver egentligen inte stressa… Under tiden vi väntar står toalettstolen i sovrummet! 😂

5 kommentarer på “Minsta rummet med lyxigaste känslan

 1. Underbart rum! Vilken lyx att kunna sätta upp en gammal, äkta tapet.

 2. Hej igen!
  Det vore så roligt om jag kunde få komma med i din lista läsvärt 🙂
  http://sekelskifteochinredning.wordpress.com

  • Sophie skriver:

   Självklart, läser ju din blogg sedan länge. Har inte varit så aktiv här så min lista har inte uppdaterats på länge. Flera av bloggarna finns nog inte ens längre.

 3. Christina Jonsson skriver:

  Jag kan inte kommentera på Instagram så jag gör det här. Jag blev förvånad när det skrevs att Blågull inte ville överleva. Jag har både vit och blå som jag försökt bli av med under flera år för de tar över rabatten. Nu växer de vilt runt komposten, men finns även kvar i rabatten. Hoppas du lyckas med din och att den sköter sej och inte blir ett ogräs.
  Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s