Torpets tur


I påskas började vi på torpet som var i akut behov av lite omvårdnad. Redan när vi flyttade hit för snart fem år sedan var det egentligen dags att göra något men det har funnits alldeles för mycket annat som har tagit tid. Torpet byggdes ca 1840 och har sedan dess haft samma brädfodring på tre sidor av huset, det har hela tiden varit målat med slamfärg men på 80-talet målades det tyvärr om med plastfärg på både fasaden och fönster och knutar. Den fjärde sidan som vetter åt söder har fått ny brädfodring någongång men var även den målad med röd slamfärg. Denna sidan var den som var sämst och där bodde skogsmyror när vi flyttade hit. Jag bröt bort både brädorna utvändigt och tretexen invändigt redan för flera år sedan för att få bort myrorna och de hade byggt bo med en massa material inne i väggen och på så sätt hade det blivit fuktigt och ruttet i timret. 

Sedan jag fick bort myrorna har torpet sedan bara stått och blivit sämre, i och för sig har det väl inte hänt så väldigt mycket men det har ju knappast blivit bättre heller. 

   
 

Överst södergavlen som den såg ut innan vi började och nedan efter att vi rivit ner panelen nertill. Som synes blev det inte mycket kvar av fasaden och timret är väldigt dåligt under fönstren. Syllen är dock oskadad och längre upp var timret fint. Syllen är i ek och stenhård. 

  Under det vänstra fönstret hade timret ruttnat bort helt och myrorna har tuggat hål genom tretexen, det har bara tejpats över från insidan och sedan tapetserats över, troligen av de sommargäster som hyrt torpet på somrarna.   

 
Efterhand som vi rivit och plockat ner den ruttna panelen  och fönstren har vi hittat en del  roliga överraskningar också, som här där man ser att timret är återanvänt eftersom hacken här är spår efter tidigare lerklining och då har detta varit vänt innåt. Alltså är torpets timmer äldre än vad vårt torp är. 

 
En annan rolig upptäckt var att på en färgflaga på ett av fönstren hittade jag spår av både gulockra och grön så fönstren har haft annan kulör tidigare och inte bara varit vita som de är nu. När vi nu rivit mer har vi också hittat en grå som drar mot kimrök på de gamla fodren. Den färgsättningen vi tänkt oss har alltså varit på torpet tidigare. 

   

  

 När vi tagit bort all panel och sågat bort det timmer som var dåligt var det dags att bygga upp igen. Mats köpte virke i samma dimension som timret och fällde in detta , han sågade till ovansida och undersida så det passade i varandra och blev tätt. Det var inga bärande delar som var dåliga, eller allt är ju bärande på ett timmerhus men i och med att syllen och knutarna inte var angripna så påverkade det inte styrkan i konstruktionen. 

   
Vi fick byta under alla tre fönstren men under det övre var det bara en stock som var dålig. Det blev riktigt bra och nu är husets stomme hel igen. 

  

Efter att timret var lagat var det dags för panelen. Helt underbart att kunna sätta upp breda vackra brädor som vi själva sågat fram ur vår egen skog. De har först legat och torkat ute i nästan ett år och sedan inne på logen ett bra tag efter det. De bredaste brädorna är 40 cm breda och de är långa nog att kunna sättas  i fullängd utan skarv så som det varit innan. 

  

 

 

Under panelen satte vi upp vindpapp för att täta mot eventuellt drag, det blir ingen isolering på detta huset heller och timret är tätt men vindpapp är det värt att sätta upp för att få ett bra inomhusklimat sen. Efterhand som Mats spikade upp panelen satte jag och barnen igång att måla. Falu ljusröd utan linolja blir det på väggarna. En av de vackraste kulörer jag vet.  Nertill sätter vi en vattbräda, på denna sidan behövs det egentligen inte men på de andra ligger grunden längre ut så för att skydda den behövs vattbrädan.

 
Det lilla fönstret som tidigare satt uppe till vänster tog vi bort eftersom det inte var original och gjorde hela fasaden osymmetrisk. En mörk bild ovan för det var sent på kvällen men här är hela fasaden målad en gång och det är dags för locklisterna. Fönsterhålen kommer nog tyvärr se ut så här ett tag för det är ett gediget jobb att rädda originalfönstren eftersom karmunderstyckena är upruttna på alla fönstren och måste bytas. Bågarna kommer gå att rädda på de två nedre men på det övre är det tveksamt och där försöker vi antingen hitta ett nytt fönster eller får vi laga i en hel del på bågarna. Men huset mår i alla fall mycket bättre redan nu.

Annonser

4 comments on “Torpets tur

  1. Mona skriver:

    Vad fantastiskt fint ni gör! Mycket impad av din mans snitsiga sätt att fälla in nytt, rent virke i det gamla. Jag blir alltid så glad över att läsa om era framsteg; har ju följt dig sedan FÖRRA bloggen och varenda del av utvecklingen med detta hus. Det är några år nu 🙂 Tack för att du bjuder på alla intressanta och inspirerande bilder!

  2. Jerker skriver:

    Hur gjorde ni det V-formade urtaget i stockarnas undersida? Översidans fasning går ju att både hyvla & såga, men undersidan? Klubba & stort stämjärn eller fräsmaskin med Mega-frässtål?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s