Åskan går!


Idag har vi varit med om något riktigt otäckt. I flera dagar har det åskat och regnat och det ganska ordentligt men idag brakade det loss fullständigt. Det värsta åskväder jag någonsin varit med om och rätt vad det var fräste det till i huset och blixtrade överallt och sen var all ström borta. Vi kollade överallt så det inte började brinna och när Mats hade kollat elskåpet och sett att jordfelsbrytaren löst ut och även slagit ifrån huvudströmbrytaren gick jag upp för att kolla en extra vända och då kom ytterligare en blixt och då blixtrade det i lamporna på Antons rum. Mycket obehagligt!

Det fortsatte åska något vansinnigt ytterligare en stund och jag var ganska orolig för djuren som alla var ute i sina hagar. Vi trodde då ändå att det slagit ner längre bort i elnätet och att många var drabbade, vi var också helt säkra på att både tv, dator och all annan elektronik var sönder.

När det slutligen drog bort efter att ha cirklat runt oss några gånger skyndade vi ut till djuren. Det första jag såg var den stora aspen bakom stallet, flera stora barkbitar hade lossnat och slungats flera meter bort av blixtens kraft.

20140628-235218-85938538.jpg
Trädet står fortfarande upp men har skador längs hela stammen efter blixtnedslaget. Hästarna gick dock lugnt och betade i hagen alla tre och jag är glad att de inte har skor vilket ökar riskerna för skador.

20140628-235354-86034923.jpg
Getterna låg i sitt hus liksom grisarna och verkade inte ha berörts alls av ovädret.

När vi sedan tittade närmare på elstängslet visade det sig att det troligtvis slagit ner i trädet och sedan i staketet. Elaggregatet är sönder och blixten har sedan gått baklänges genom kabeln och bränt sönder den. Den svarta skyddsplasten är sprucken och nollans ledare är avbränd.

20140628-235659-86219890.jpg
Genom kabeln har strömmen tagit sig in i verkstaden och slagit sönder ett av 4 lysrör i taket och ytterbelysningen där glödlampan exploderat av kraften och i sin tur slagit sönder skyddsglaset.

20140628-235850-86330087.jpg

20140628-235850-86330440.jpg
Efter detta har strömmen gått vidare in i vårt hus där jordfelsbrytaren löste ut och allt slocknade med ett stort fräsande. Strömmen har också gått ut i stallet och slagit sönder vårt andra elaggregat (om inte blixten slagit i det staketet också). I vårt hus har blixten slagit sönder ugnen så den är helt död men annars fungerade faktiskt allt när vi fick igång strömmen igen. Efter vårt hus har blixten gått vidare ut till elskåpet på torpets vägg och slagit sönder alla tre huvudsäkringar.

Det är en helt osannolik kraft i åska och jag är så tacksam att det inte blev annat än materiella skador. Saker kan vi skaffa nya!

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

4 comments on “Åskan går!

 1. Annette skriver:

  Ojoj, verkligen läskigt! Man är ju helt maktlös. Har varit med om liknande, eldkvastar ur kontakterna, etc. Vi var 2 mammor o totalt 5 barn som åt lunch i torpet när åskan slog till. Allt gick bra o inga skador!? Den ena 2åringen fortsatte lugnt att äta sin lunch o var inte alls berörd trots det öronbedövande ovädret, haha. Efter en kvart var det över, solen sken, fåglarna kvittrade men vi satt o bara glodde på varandra. Den lille hade nu ätit klart : ) o alla barnen sprang ut o lekte.
  Glad att det ”bara” blev materiella skador
  Vänliga hälsningar,
  Annette

  • Sophie skriver:

   Våra barn var också relativt oberörda fram tills det var som allra värst, då tyckte de det var lite otäckt, jag var fruktansvärt rädd för åska när jag var liten och jag vill inte att mina barn blir likadana. Jag är inte alls rädd nu längre men då hindrade det mig från att göra en del saker eftersom jag var rädd att det skulle börja åska om jag var iväg.

   Det var obehagligt igår och vi ska ta hit en elektriker som ska få kolla över elen så vi inte behöver oroa oss för några senare problem med ledningar som bränts sönder.

 2. Elisabet Logård skriver:

  Fy så läskigt…Åska fashinerar oftare än skrämmer mig. Men så här kan det ju gå också! Jordfelsbrytaren stänger bara av den krets som berörts av elfelet har jag förstått så det var därför det trots mörkläggningen hos er det kunde blixtra ut kontakten i barnens sovrum.

  • Sophie skriver:

   Ja jag brukar också bli bara fascinerad men igår var det så intensivt att det faktiskt var ganska obehagligt. Tack för förklaringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s