Stora slaktaredagen i oktober.


I oktober en väldigt fin och solig helg var det dags att slakta våra två grisar. Jag kommer här att visa hur det gick till när vi slaktade, allt skedde enligt de regler och lagar som finns och grisarna dog snabbt och utan att de förstod vad som hände.  Vi började på fredag eftermiddag men redan dagen innan hade Mats och Niklas varit och hämtat grejer och förberett en del.

20131206-201541.jpg

Niklas morfar som slaktat många djur, som gammal slaktare, hade de saker som behövdes. En gammal ombyggd tvättmaskin att koka vatten i samt ett badkar ock kätting för att skålla grisarna med.

På fredagen kom Gunnar upp till oss och så lockade vi in den ena grisen i huset och bjöd på mat och stängde in den, sedan la vi ut mat till den andra och så sköts den och sedan stacks den för att blodet ska rinna ut. Gunnar skötte det här eftersom han har erfarenhet och får lov att göra det. Det går väldigt fort. Vi stängde in den ena eftersom vi inte ville att den skulle var för nära och se på och för att den inte skulle bli orolig sen, de har ju aldrig varit ifrån varandra. Gunnar tyckte vi var alldeles för blödiga som brydde oss om det men det kändes bättre för oss i alla fall. 🙂

Jag trodde inte jag skulle tycka att det var jobbigt men visst stack det till lite precis när de sköts men sen efter det är de bara kött och det var likadant även för barnen som var med hela tiden. Båda har varit med innan och sett på när vildsvin passats (när inälvorna tagits ut) men inte när något djur avlivats men de tyckte bara det var intressant och spännande och det är så jag minns det från när jag var barn också även om vi inte fick vara med vid själva skottet.

Det första som måste göras är att skålla grisen, alltså lägga den i kokande vatten och skrapa bort borsten och den yttersta huden. Detta gjorde vi i ett badkar och med en kätting som drogs fram och tillbaka, man använder också metalltrattar som man skrapar med på ben och delar som är svåra att komma åt med kättingen. Vattnet blir ruskigt smutsigt men griskroppen blir ren.

IMG_6329

Efter detta var det dags att börja passa grisen. Vi hängde upp den i traktorns gafflar, man skär genom bakbenen mellan hälsenorna och benen och trär igenom krokarna eller repen där. Sedan är det bara att börja… Det var mycket faschinerande att se på när Gunnar passade grisarna. Vi passade på att lära så mycket vi bara kunde under tiden så vi själva så småningom kan göra detta. 20131206-201558.jpg

20131206-201614.jpg

Efter att inälvorna var urtagna togs huvudet bort och sedan delades kroppen i halvor och hängdes in i stallet över natten, sen gjordes exakt samma med den andra grisen. Det var ungefär 10 grader ute så de kunde hänga i stallet utan problem.

På lördagen var det dags att börja med själva styckningen så att de fyra grishalvorna kunde bli styckat kött. Till dagen hade både vi och Niklas köpt en varsin ny frysbox… det behövdes.

IMG_6335

Här hänger de och väntar, det ligger plast på golvet under. Gunnar visade precis hur man skulle skära och Mats och Niklas tog en varsin likdan del åt gången . På så sätt fick de öva på två halvor vardera. Övning ger färdighet! Först skär man loss framläggen, alltså den övre delen på frambenen, vi sparade inte fötterna. Sedan skar man över det sjunde revbenet och delade där och började med framdelen.

IMG_6338Grovstyckning. Ett nytt köttblad införskaffades till tigersågen.

20131206-201652.jpg

Kottlettrad och andra styckdetaljer.

20131206-201636.jpg

Styckningen var faschinerande logisk och enkel, när man vet hur man gör.

12

det blev superfina kotletter, vi åt de första häromdagen och de var fantastiskt goda och möra. Faktiskt den detalj vi märkt mest skillnad på jämfört med butiksköpt. Det går inte att jämföra dessa kotletterna med de man köper.

11Anton skötte köttkvarnen och malde 40 kilo färs. Totalt fick vi ca 80 kilo färdigstyckat och packat kött per familj.

20131206-201757.jpgDagen avslutades med brakmiddag.

20131206-201806.jpgDansk fläskstek med kokt potatis, gräddsås, rödkål, egenodlade morötter och vinbärsgelé från egna buskarna.  Det var så gott!

Efter den middagen har vi såklart hunnit äta massor av olika delar från våra grisar, revben, fläsk, stek, kotletter, karré och en del färs som köttbullar, köttfärssås och annat till exempel. Det är jättefint kött, färsen är inte så fet som fläskfärsen man köper, som jag knappt kan äta alls för det bara flyter fett överallt, och smaken på allt är väldigt bra.

Helt klart blir det nya grisar nästa år, det känns väldigt bra att äta kött från grisar man vet har haft det riktigt bra och som inte innehåller några konstiga ämnen alls.

Annonser
Detta inlägg postades i Djuren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s