Alla bågar i orangeriet


Det har gått några veckor och inget synligt har hänt på orangeriet men lite har vi ändå gjort. En del glas var sönder och de bågarna har vi kittat ur och skrapat och igår glasade och kittade jag dem. Idag satte vi dem på plats. Nu sitter det fönster runt hela. De fönsterbågar vi köpte hade suttit i ett hus med 12 fönster och alla ytterbågar gick åt till tre sidor. 5 fönster på baksidan (10 bågar i bredd), 4 fönster på framsidan där dörren utgör det femte och sedan 3 fönster på gaveln. Till den sista gaveln som även den behövde bågar till 3 fönster fanns alltså inga ytterbågar av samma sort kvar. Detta visste vi från början och vi hade tänkt använda 4 bågar från samma hus men som suttit i en veranda och såg likadana ut men hade annorlunda mått. Tillsammans med två bågar från de vi kallar pizzaglasen ( alltså de bågar som jag fick av den lokala pizzerian när de skulle slänga dem) skulle vi få ihop sista sidan någorlunda. Fast när vi nu började fundera när det var dags att sätta dem bestämde vi oss i stället för att använda innerbågarna som hörde till ytterbågarna vi redan använt. På så sätt fick vi samma glasmått överallt och alla bågar linjerar men innerbågarna har inte spröjs upptill, vi tänker lösa detta med ”fuskspröjs” senare. Om vi tycker det behövs.

20130929-211955.jpg Det blev bra så här också även om det är finare med spröjsen.

När nu alla fönsterbågar var på plats tänkte vi även sätta dit dörren, dörren kommer från samma hus som alla fönstren och det enda vi skulle behöva göra vid den var att korta den ca 25 cm. Ganska mycket men nödvändigt för huset hade blivit för högt annars, dörren blir ändå 220 cm hög. Dörrarna har stått undanställda och när vi nu hämtade dem insåg vi att de inte stämde med höjderna på fönstren, dörrarna hade annorlunda glasmått för de har uppenbarligen suttit tillsammans med verandafönstren. Som om det inte var nog visade det sig också att nederdelen på den dörr vi plockade fram var omgjord och masoniten som var påspikad dolde inga speglar utan bara reglar och ruttet virke. En rejäl missräkning för nu står vi plötsligt utan dörr till orangeriet och måste leta upp andra som passar eller göra egna.

Det är tur att resten blivit så bra, vi är jättenöjda med allt annat och får nu istället koncentrera oss på att få till panelen utvändigt och att täcka för fönsterhålen upptill som vi inte kommer sätta bågar i förrän till våren.

20130929-213136.jpg Vackert är det i alla fall!

Annonser

6 comments on “Alla bågar i orangeriet

  1. Solhaga skriver:

    Det blir ju tjusigt värre!

  2. Hans skriver:

    Ni lyckas jättebra!!

  3. Elisabeth Lagergren skriver:

    Hej! Vilken fin blogg jag hittade här! Jag undrar över den gröna färgen man ser på bilden ”Maja övar indianhopp”? Väldigt mild & fin tycker jag. Mvh Elisabeth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s