Första bågarna i orangeriet.


Äntligen blev det en del jobb på orangeriet igen. Idag satte vi i de första fönsterbågarna.

20130901-215737.jpg

När vi började idag såg det ut så här. Det är fint och man kan tänka sig att det kommer att bli bra.

20130901-215810.jpg

Första bågen på plats, vi har ett fönsterbleck nederst som går in och upp bakom bågarna så att det inte ska rinna in vatten. Falsen på insidan kommer att döljas av fönsterbrädan senare. Vi sågar av gångjärnen och vänder alla bågar upp och ner eftersom bågarna oftast är mindre slitna i ovankanten och nederkanten hamnar på det här viset mer skyddad.

20130901-215833.jpgSlaktade gångjärn, det är lite sorgligt att såga sönder dem men det går ändå inte att återanvända dem när de bara är ena halvan vi har.

20130901-215817.jpg

Första fönstret på plats. Här på baksidan är fönsterhålen bredare än på resten av huset. Det beror på att pardörren som ska sitta på andra långsidan är lite bredare än fönstren och för att kompensera för det har vi valt att dela upp det mellan de fem fönstren på baksidan och där sätta en bredare list mellan bågarna som täcker springan som blir. Efter att vi satt det här första fönstret på baksidan så insåg vi att det var bättre att vänta med resten eftersom de hålen just är lite större och plåtarna bara räckte precis. Mats ska ta hem fyra lite längre plåtar och så länge bestämde vi oss för att istället sätta i så många andra bågar vi hann, alltså satte vi fart med framsidan och det gick i rasande tempo. 🙂

20130901-215825.jpg

Det blir ett helt annat hus nu när fönsterbågarna sitter i. Det blir så bra, ännu bättre än vad jag föreställde mig.

20130901-215913.jpg

Bågarna sitter spikade i kanterna och uppåt, dessutom är de ihopskruvade med blecket längst ner men de sitter inte helt stabilt ännu. Det ska sättas en list lodrätt over skarven och sedan två kortare lister över den vågräta skarven Det ska även sättas lister på insidan sedan som döljer skarvarna från det hållet. Det blir många meter list på det här bygget men det blir bra.

20130901-215908.jpg

Nertill sitter blecket såhär när det är klart.

20130901-215919.jpg

Från insidan ser man falsen på plåtblecket nertill och man ser även springorna mellan bågarna. Bågarna är inte helt jämnstora för de har justerats efterhand som de har renoverats och det har tagits av lite här och lite där på några men listerna kommer täcka allt det där.

20130901-215843.jpg

Tänk så mysigt vi kommer att ha det här.

20130901-215855.jpg

Nio av femton fönster hann vi med att få dit. Alla fyra på framsidan och de tre på ena gavlen. Ett på baksidan, det första vi satte, och sedan ett på den andra gaveln men där har vi egentligen inte bågar av samma storlek så det räcker och det måste sågas av i andra bågar som kommer från samma hus men som suttit i en veranda och är högre. Ena gaveln kommer alltså att bli lite annorlunda och inte linjera helt med de andra men det kommer nog inte synas så mycket.

Annonser

18 comments on “Första bågarna i orangeriet.

 1. Synnøve skriver:

  Helt fantastisk!

 2. nephew skriver:

  Ser fint ut. Ni skall inte ha något fönster som kan öppnas på sommaren ifall ni vill sitta där om det blir för varmt?

  • Sophie skriver:

   Jo vi har tänkt att man ska kunna öppna något av fönstren på den gavel som vi inte är klara med ännu och att något eller några av fönstren i den övre takdelen ska vara öppningsbara.

 3. Stella skriver:

  Inspirerande! Fint!

 4. Beatrice skriver:

  Allt detta bara för att ni såg en annons 😉

  Skämt åsido. Det blir så himla fint! Tänk att kunna sitta härute några år tidigare än vad ni hade trott. Ni hinner nog dessutom med några sittningar, med eller utan filtar, innan kung Bore hälsar på 🙂

  Suck, urtjusigt blir det!

 5. Louise skriver:

  Så läckert, 1000 gånger snyggare än qvesarums modell med ”tak på tak”, de små spröjsen var verkligen lyftet. Bra att ni gör öppningsbara fönster också, korsdraget behövs verkligen ibland. Någon typ av ventgaller är heller inte fel, även om det är mkt springor.

  • Sophie skriver:

   Tack! Det är lite kul det där, vi har ju diskuterat vårt orangeri i många år, över 9 år nu och det har hela tiden varit samma grundtanke. Gamla fönster, säteritak och murad grund. Nu blev det ju inte murad grund men annars stämmer det. Det var inte förrän långt senare vi såg Qvesarums bygge som ju onekligen är likt vårt. Fast jag tycker också vårt är mycket snyggare.

 6. Hans skriver:

  Underbart snyggt!!

 7. Karin skriver:

  Ohh, så tjusigt det allaredan är! Snabba på nu med resten – vill se mer!

 8. Linda skriver:

  Helt otroligt fint!
  Jag hittade din blogg för några månader sedan, men minns inte om jag kommenterat innan.
  I vilket fall som helst, så gillar jag den väldigt mycket.
  Det är roligt och inspirerande och utbildande att hänga här!
  Ser fram emot fortsättningen av bygget och bloggen, och din utbildning!

 9. Andrea skriver:

  Wow, verkligen jättevackert!

 10. Erika skriver:

  Jag smäller av – så snyggt det blir! Bravo!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s