Rabarber och Vinbär i ordning.


Jag har tänkt ett tag på om jag ska göra någon kant till rabarbern som växer mitt i gräsmattan. Det är krångligt att klippa nära för bladen ligger ju ut över så stor yta och det blir ogräs under som man inte kommer åt enkelt. I söndags sa jag till Mats att jag funderade på att sätta pilavgränsare som jag hade hemma runt och det tyckte han att jag skulle göra direkt så vi satte igång.

20130825-215116.jpg

Här ser ni oredan, här har jag dock plockat massor av stjälkarna för att kunna göra saft. Jag har inte fått tummarna loss att skörda ordentligt innan och en del har blivit förstört men nu tog jag rejält. Jag vet att man inte bör plocka för mycket men jag valde att ta rejält nu och jag tror nog att de lär klara sig ändå.

Här ligger också en massa gräsklipp och det beror på att jag klippte gräset i lördags och då passade jag på att lägga ut runt rabarbern. Förra hösten köpte jag flera pilavgränsare på Hjem&Fix, de brukar ha rea på sådana i slutet på odlingssäsongen. Jag ska använda dem i köksträdågrden men fyra av dem blev nu använda här istället.

20130825-215349.jpg

Det ser ut som om vi har mycket mindre rabarber nu men det är inte sant. Vi har bara lyft upp dem från marken och det syns ju också på jorden runt om hur mycket bladen täckt innan där gräsmattan inte kunnat ta sig. Det blev väldigt bra med pilkanterna tycker jag, förutom att markera var rabarbern växer hjälper de också till att hålla uppe bladen så det bli lättare att klippa ända intill.

När nu detta blev så snyggt och prydligt blev vi sugna på att även fixa till de två bestånden med Svarta Vinbär som växer längs med jordkällaren. De här nedan har växt där från början och de har jag jobbat med att beskära nu i de tre år vi bott här men det är först nu allt blivit föryngrat och buskarna är uprättstående igen, de har haft så grova långa grenar att de legat långt ut i gräsmattan tidigare.

20130825-215126.jpg

Vinbär blandat med stora mängder Kirskål.

20130825-215306.jpg

Efteråt en prydlig stenkant, inget ogräs och tidningar med gräsklipp på utlagt under buskarna. Vi fick två meter mer yta på gräsmattan när vi klippte bort de sista långa grenarna.

20130825-215135.jpg

På andra sidan trappan till jordkällaren står några buskar som jag planterade ifjol när vi grävde upp vårt jättebestånd. Dessa har tagit sig bra och gav en hel del bär redan i år fast getterna smaskade i sig dem, getterna har även ätit en hel del blad så buskarna ser ganska taniga ut överlag men de kommer ju igen till nästa år.

20130825-215250.jpg

Även här rensade jag bort all Kirskål och la ut en stenkant, tidningar och gräsklipp. Som synes låg där gräsklipp redan innan och det var precis som hos rabarberna från sista klippningen men bara lagt ovanpå allt ogräs och mest som gödning men nu tog jag bort det och rensade rent innan jag la dit det igen.

20130825-215358.jpg

Fint och prydligt! Och här som bara var jord och ogräs i våras.

IMG_5723

 

 

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

4 comments on “Rabarber och Vinbär i ordning.

  1. Samvetssnurr skriver:

    Jättetjusigt! Tänk att en liten kant här och var kan göra så mycket, både praktiskt och estetiskt!

  2. Andrea skriver:

    Tidning under gräsklippet? Spännande, vad är det bra för? När ska man lägga ut det? jag har mängder med kirskål….

  3. Kurt skriver:

    Gräsklipp tillför kväve, när det gäller bärbuskar kan det leda till två problem. Dels bör man inte ge kväverik gödsel sent på året (efter midsommar) till fleråriga växter, eftersom det leder till ökad tillväxt och kan störa invintringen på hösten. Dessutom behöver de flesta bärbuskar inte mera kväve, det brukar leda till mycket bladmassa och lite bär!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s