Takkonstruktion orangeriet – del ett.


Även om detta nu var ett projekt som vi egentligen satte igång med helt oplanerat och oförberett så har vi pratat om att bygga ett sådant här hus många gånger tidigare. Något som då varit med i diskussionen hela tiden har varit hur vi ska göra taket, vi har pratat mycket om huruvida vi skulle ha glastak eller täckt tak och det har skiftat fram och tillbaka vilket vi tänkt oss men vi har nog varit inne på glastak mest men så har huset då också varit mer tänkt som växthus än vad det nu blir. När detta hus nu blev av och med de fönster vi hittade och det användningsområde vi tänker oss så kändes det som ett givet alternativ att göra ett täckt tak. Under många många år har Mats velat göra en speciell takkonstruktion på något hus och nu blir det så. Det kommer passa fullkomligt utmärkt på detta bygget. Takmodellen kallas säteritak och har gamla anor i Sverige. Takmodellen har ett valmat tak som är avdelat med ett lågt vertikalt parti.

Genom att bygga ett säteritak får vi ett täckt tak men ändå ljusinsläpp i taket eftersom vi sätter fönster i den övre delen. Vi slipper också att ha gavelspetsar vilket vi vill komma ifrån eftersom vi inte vill ha dem täckta med panel och inte vill lägga pengar och tid på specialfönster som ska passa där. Det hade varit många gånger enklare att bygga ett vanligt valmat tak eller ett enkelt sadeltak men detta är något Mats länge vealt göra och det passar ju väldigt bra så det var bara att köra på. Vi, fast mest Mats, har lagt massor av tankemöda och funderande på hur vi skulle bygga och hur vi skulle göra för att få till det så att det håller och blir snyggt på samma gång.

20130805-211914.jpg

Ritning, funderingar och bortvalda exempel på en bräda. Viktigt är att få till proportionerna så att det inte blir för liten eller för stor övre del, så att inget blir för högt eller lågt och så att lutningen på de båda taken blir bra och vettiga. När vi hade bestämt oss för hur vi ville ha det på ett ungefär hyvlade vi upp materialet som här blev 4×4 tums virke som vi även det hade liggande vid vändplanen. För att lättare kunna se det framför oss ritade Mats upp allt på golvet i orangeriet och sedan la vi ut bitar och flyttade runt dem tills det kändes rätt.

20130805-211951.jpg

Här har vi bestämt oss efter en hel del velande och börjat kapa till delarna till den första takstolen.  Vi börjar nu med att göra den nedre delen av taket vilket innebär att vi inte kan se hur det hela ser ut ”förrän det är för sent”! 😀  I ändarna på takstolarna gjorde Mats enkla takfotsutsmyckningar. Dessa gör en hel del för utseendet i slutändan jämfört med om man bara sågat av dem rakt. Takfötterna görs med hjälp av cirkelsåg, sticksåg och ett stämjärn. Man ritar av profilen på båda sidorna om sparren (båda sidorna eftersom det här virket är för grovt för att sågarna ska nå igenom från ena sidan), sedan sågar man alla raka snitt med cirkelsågen först på ena sidan och sedan från andra sidan. Sedan tar man det svängda med sticksågen, även det från båda hållen. Nu slår man bort de nästan lösa bitarna med en hammare och sedan jämnar man till och putsar till med stämjärnet om det behövs. Så här gör man även blixtskarvar eller andra profiler i virke. Cirkelsågen går att använda till så mycket annat än att bara kapa brädor med.

20130805-212009.jpg

Första takstolen  uppe för testning. Här står den alldeles för nära kanten dock, vi ville bara se hur det såg ut. De tre delarna är ihopfogade med halvt i halvt och här använder vi skruvar för att fästa, det hade tagit alldeles för lång tid att dymla detta och vi vill ju hinna använda huset åtminstone någon gång i år. Vi blev nöjda med lutningen på första försöket och tillverkade sedan två till identiska som vi satte upp. Sedan var det dags att göra kortare sparrar och språngstolar. Språngstolarna är de som ligger på hörnen av stommen och i alla sparrar och språngstolar är det uthugget så att de ligger ner på lejden. Det krävdes en del mätande för att få till alla vinklar och mått så att allt stämde.20130805-212126.jpg

En språngstol och  tre korta sparrar uppe. Takutsprånget är ganska kort vilket vi ville ha för att det ska upplevas mer som ett växthus. Vi tror ändå det kommer se bra ut när taket kommer på.20130805-212136.jpg

20130805-212155.jpg

Underifrån ser det bra ut, hela konstruktionen blir synlig från insidan så det måste se bra ut där. Uppe på de tre takstolarna la vi två stycken 4×6 som ligger längs med husets långsidor, uppe på dessa kommer sedan nästa del av taket att ligga.20130805-212213.jpg

Nästan alla delar på plats. Det är ett fint rutmönster. Här ser man nästan hela hålet  som kommer vara öppet upp till nästa del av takkonstruktionen sedan. Det enda som bryter det hålet är takstolen i mitten. Vi vågade inte ha helt öppet för det är ganska lång spännvidd.20130805-212225.jpg

Symmetri… jag älskar symmetri! Det är så vackert och det kommer bli så fint sen när innertaket kommer på. 20130805-212233.jpg

Hela den undre delen är klar. Det ser väldigt bra ut tycker vi. På lite håll passar huset in på sin plats. Det ser lagom stort ut och ligger i vinkel mot de andra huset, alla byggnader på gården ligger i vinkel mot varandra faktiskt.

20130805-212255.jpg

Annonser

8 comments on “Takkonstruktion orangeriet – del ett.

 1. Louise skriver:

  Ska inte säga att jag saknar ord för det gör jag inte, men detta är i särklass det häftigaste orangeribygge jag sett. Säteritak. Ännu mer vackra detaljer och jag älskar dessa grova dimensioner… En perfekt lösning för att förankra lusthuset i både tid och plats. Med den takhöjden och vackra takkonstruktionen så kommer det bli en luftig känsla ändå, det är jag helt säker på.

  • Sophie skriver:

   Tack tack! Det är så roligt att få dina uppmuntrande kommentarer. Idag ska vi bygga stommen till den övre delen, ska bli så roligt att se hur det blir.

 2. Beatrice skriver:

  Nu känner jag mig nästan som en ”stalker” med mina kommentarer ;). Taket och snickerierna blir så himla fint till denna typ av byggnad. Ni har bra smak, men det är ju ingen nyhet. Det är bara att titta på resten av renoveringen :). Vi valde också lite rejälare konstruktion när vi gjorde vår altan och fick kommentarer om att det var onödigt men vi är så himla nöjda med slutresultatet. Det hade sett fånigt ut om vi valt klenare konstruktion. Ni kommer att sitta nöjda i ert orangeri om inte alltför lång tid om ni inte redan har testat under tak så snabba som ni är 😉

  • Sophie skriver:

   Åh det behöver du inte oroa dig för, finns väl inget roligare än att få kommentarer! 🙂 Det är ju inte alltid man måste välja klenaste dimensionen bara för att man kan… det har ju med utseende att göra också så klart. Jag tycker om grövre dimensioner på sådana här saker eller stolpar till räcken och altaner till exempel.

 3. Karin skriver:

  Roligt att se så snyggt och rejält snickeri Heja, heja!

 4. Joakim Boije af Gennäs skriver:

  Hej& hälsningar Finland! Blev nyfiken på ert projekt, men hittar inte slutet på historien!? Ser ju väldigt fint ut. Trevlig snickarglädje! Har själv planer på att bygga en glasveranda på stugan, och man suger i sej idéer från projekt som erat!!

  • Sophie skriver:

   Slutet på historien har vi inte nått ännu men om du väljer kategorin Orangeriet i menyn till höger finns där många inlägg om vårt bygge. Vi är nästan färdiga med hela bygget.:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s