Tillverkning av stomme


Eftersom vi nu blev klara med formen redan på fredagen så satte vi under förra helgen igång med själva stommen. Vi hade bestämt oss för trästomme eftersom det är billigare och  vi hade en hel del hemma. Tidigt beslutade vi oss för att använda femtumsvirke till själva stommen och vi bestämde oss då också för att foga samman den på gammalt vis med dymlingar. Uppe vid vår vändplan hade vi en del som vi fick uppsågat av ett mobilt sågverk som vi hade hemma i våras under en dag. Det var inget som var vikt till något särskilt utan vi kunde använda det till det här projektet.

20130803-203538.jpg

Vi hämtade hem stockarna och hyvlade dem sedan i hyveln så de blev 120×120 mm. Det är mest gran men även ett par stockar av fur. Jo logen i bakgrunden ser hemsk ut men det ser värre ut än vad det är… faktiskt!!

20130730-140031.jpg

Färdighyvlat och slätt. När hyvlingen var klar började vi kapa upp alla de olika delarna i rätt längder och fixade till skarvar och annat så att så mycket som möjligt var förberett när det var dags att montera. Stommen består av en syll runt hela, på denna 6 stolpar. Mellan stolparna en mittlejd och högst upp ovanpå de 6 stolparna en övre lejd. Mellan mittenlejden och syllen ett antal korta stolpar som finns mest för symmetrins skull. Syllen och mittenlejden skarvade vi halvt i halvt där det behövdes. I hörnen blev det också halvt i halvt. På den övre lejden skarvade vi med blixtskarv. Det blev bara skarvar på långsidorna.

20130730-140049.jpg

Även om vi nu bestämde oss för att foga samman stommen som man gjorde förr så har vi använt moderna verktyg vid tillverkningen. Cirkelsåg, tumstock, penna, hammare, fogsvans och stämjärn var dock alla verktyg som behövdes för stommen.

20130803-203602.jpg

När stommen var färdig, så när som två delar av mittenlejden som vi inte hade tillräckligt med virke till, la vi allt under en presenning i väntan på att det skulle bli tisdag och hopfognings dags. De två mittlejder som vi inte hade virke till körde Mats och köpte på måndagen efter att betongbilen varit här. Dock fick vi inte tag i 5×5 utan det fick bli 5×4 så får vi lägga på där senare så det stämmer med bredden.

Annonser

3 comments on “Tillverkning av stomme

 1. Louise skriver:

  Försöker räkna baklänges och klura på hur långt som ni har kommit nu =) Spännande!

  • Sophie skriver:

   Ha ha! Ja vi har ju kommit en bit nu sedan förra måndagen när plattan gjöts… Fast sen har vi varit iväg på lite utflykter under veckan som gick och vi jobbar inte hela dagarna från morgon till kväll så vi är långt ifrån klara. 😀

 2. MrsUniversum skriver:

  Det blir kul att följa detta bygge!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s