Formning och gjutning


Förra fredagen satte vi igång att göra formen inför att betongbilen skulle komma. Den hade Mats ringt och bokat till måndagen.  Det här är Mats hemmaplan, han har gjutit mycket under åren som byggnadsarbetare men han hade god hjälp av både Anton, Maja och mig faktiskt.

20130730-135918.jpg

Anton hjälper till att sätta ner stolparna som ska hålla formen på plats. Formen gjordes av 2″4 virke.

20130730-135941.jpg

Under tiden som Mats och jag spikade ihop formen packade Anton och Maja till grusen på sitt eget sätt.

20130730-135956.jpg

Sen när de hade hjälpt till att sätta ut distanserna till armeringsnäten passade de på att lägga lite grus på katten… 😀 Jag lovar, Iris hade gått därifrån om hon inte hade gillat deras upptåg.

20130730-140013.jpg

Här är formen helt färdig sånär som på ett hål vi bestämde oss för att lägga till i det bortre vänstra hörnet. Där ska vi senare kunna plantera något stort så jag tog bort lite av nätet och satte ner en större balja där. Än så länge hade det bara gått en del av fredagen. Ett par långa dagar att vänta innan gjutning och vi kunde fortsätta alltså. Mats hade räknat ut ungefär hur mycket betong som behövdes och beställt därefter men man beställer alltid lite extra och därför passade vi på att gräva ur för en sula runt utbygget så att vi skulle kunna gjuta även där om det räckte men det som var planerat att gjuta var egentligen just plattan till orangeriet och utökningen av gödselplattan.

20130730-140112.jpg

På måndag morgon kom betongbilen och levererade betongen. Det är ganska roligt att titta på när betongen bara rinner ut och fyller upp formen och det är minst sagt fascinerande att det ojämna och flytande som rinner ut här blir till en alldeles slät platta när det torkat. Vi jämnade av med en bräda och efterhand som det torkade skurade Mats ytan och slutligen stålade han den, då får man en riktigt bra yta.

20130730-140132.jpg

På måndagskvällen plockade Mats bort formen och man kunde se resultatet. Här syns även hålet som blev efter att vi tagit bort baljan. Det blev väldigt bra, eftersom det är så varmt vattnade vi plattan flera gånger så det inte skulle bli små sprickor.

Annonser

2 comments on “Formning och gjutning

 1. Louise skriver:

  Så fint och rejält! Det kommer bli så vackert! Vilken utsikt ni kommer ha åt alla håll och kanter, lite fina grusgångar som man krasa på väg ut med fikabrickan i oktober… super-fint! Jag glömde fråga, var inte innerbågarna i bra skick eller är det något kondensproblem ni tänker på eftersom ni bara ska använda ytterbågarna? Eller är det för att de ska vara mer utekänsla?

  • Sophie skriver:

   Ja det blir singelgångar och ytor runt hela och sedan odlingslådor på framsidan.

   Jo innerbågarna var i jättebra skick och vi har nog egentligen inte tänkt bort dem av någon annan anledning än att vi tänkte att det räcker med ett lager glas. Vi ska ju inte värma men å andra sidan kommer vi nog isolera mellan panelen på nederdelen så kanske skulle vi göra det möjligt att hänga i innerbågarna om vi vill kunna hålla lite värme någongång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s