Orangeriets placering.


Från början hade vi bestämt oss för att lägga huset till vänster om blivande köksträdgården så att vi skulle ha nära att gå dit från köket eftersom huset är tänkt att fungera som uterum,  vi tänkte oss då en pardörr på gaveln mot köket och vår altan och en pardörr på långsidan mot köksträdgården. Ett problem med den placeringen var att där var gräsmatta och den skulle behöva grävas bort, med andra ord skulle det tillkomma en kostnad för grävmaskin, antingen om vi hyrde själv eller någon grävde. Sen kom vi fram till att vi skulle vara tvungna att placera det längre ut än vi trodde eftersom vi lagt ner kablarna till jordvärmen där och man inte får lov att bygga ovanpå dem. Alltså fick vi börja med att ändra placering och det ledde till att det blev en bättre placering på alla sätt. 🙂 Vi flyttade det till andra sidan om köksträdgården istället och där fanns faktiskt redan hårdgjord mark med grus som var perfekt.

20130730-140804.jpg

På gräset här rakt fram hitom vinbärsbuskarna som skymtar till vänster och grushögarna och ogräset som är platsen vi tänkt göra köksträdgård på hade vi tänkt ställa det först men nu blev det istället på andra sidan om köksträdgården hitom bilen där Mats står och gräverDet innebär att orangeriet blir som en bortre gräns till köksträdgården istället för att ligga framför den och skymma den från boningshuset. Dessutom kommer orangeriet dölja bilarna en del.

När vi då bytt placering fanns det en annan sak vi var tvungna att ta ställning till och det var golv och grund. Billigast materialmässigt hade varit att gjuta plintar och sedan lägga syllen på detta och fylla upp med grus invändigt, sen kunde man lägga tegel eller något annat som golvmaterial på det. Nackdelen var att det var svårt och tungt att gräva eftersom marken fyllts upp med sten och grus, det hade krävts många säckar betong och det hade tagit tid att både gräva och gjuta, vi hade också varit tvungna att lägga pengar på ett golv inne i orangeriet senare. Det är inte säkert att vi hade känt oss nöjda med en sådan lösning. Alternativ två var att gjuta en sula, alltså en ram av betong runt om i marken och sedan mura eller gjuta upp en kant för syllen att ligga på. Nackdelarna här var i princip samma som med plintarna och vi hade varit tvungna att lägga grus inuti och behövt en grävmaskin för att gräva till sulan och sedan tid och pengar till att köpa och blanda betong. Det tredje alternativet var en platta och det var det vi valde. Vi kunde då göra allt förarbete själva och använda det vi hade hemma med få undantag, vi fick köpa två armeringsmattor. Vi var tvungna att lägga pengar på en betongbil men kunde då i samma veva se till att få gjutit större gödselplatta och kanten runt utbygget som jag skrev om häromdagen. Dessutom innebar det att vi direkt fick ett fast golv som duger bra som underlag inne i orangeriet.

20130730-135822.jpg

Mats provgrävde lite för att se om han skulle kunna gräva själv för plintar men det hade varit för jobbigt med tanke på att vi höjt marken här tidigare och då fyllt upp med stora stenar. Det enda förberedande markarbetet vi behövde göra för att kunna gjuta platta var att skrapa bort gräset och jämna till vilket vi gjorde med traktorn och grus från en grustäkt i vår egen skog.

20130730-135849.jpg

När vi hade jämnat till med vanlig grus la vi ut ett lager väggrus som vi redan hade hemma. Kanske inte det bästa alternativet men gratis. På fotot här ovan har vi också lagt ut slangen för att se hur stort det skulle bli. Så här långt hann vi den där första dagen, förra torsdagen, när vi hade bestämt oss för att verkligen sätta igång och bygga.

Annonser

4 comments on “Orangeriets placering.

  1. Kurt skriver:

    Är det bara om man skall ha det uppvärmt som man behöver isolera under grunden?

  2. Louise skriver:

    Kommer bli jättefint att ha det där i vinkel mot huset, skapar ett så härligt rum i mitten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s