Ett orangeri ska det bli!


Det fanns inte ens i planeringen för de närmaste åren överhuvudtaget men vi är väl inte sämre än att vi kan ändra oss. 🙂 Vi har ju båda velat ha ett sådant hus under lång tid men det har funnits så mycket annat som vi varit tvungna att göra först men så dök det upp en hel uppsättning fönster och pardörrar på blocket till ett grymt bra pris och då väcktes tankarna ändå. Faktum är att det bara är två veckor sedan vi hittade annonsen. Jag såg den en sen kväll och visade Mats som tyckte som jag att det var bara att köpa, vid 9 dagen efter tänkte jag ringa men vid halv 9 ringde Mats hem och frågade om jag ringt så jag ringde lite tidigare… Det var tur för vi blev först och fick dem, i efterhand fick vi veta att det fortsatt ringa hela helgen på annonsen.

Redan då när vi hade köpt fönsterbågarna och dörrbladen men inte hämtat började vi prata om att kanske utnyttja Mats två ynka semesterveckor till att bygga orangeri istället för att göra en massa annat som vi borde… Vi velade fram och tillbaka under en vecka ungefär förra torsdagen bestämde vi oss för att jo vi skulle bygga. Då hade vi hämtat fönstren och dörrarna på söndagen innan och visste således mått och antal och kunde göra en ritning. Fönstren fanns i Jönköping och det blev ett jättelass vi körde hem med. 20130730-084057.jpg

Vi fick köpa alla fönsterbågar och dörrbladen till en pardörr på ovanvåningen med både innerbågar och ytterbågar till allt för 3500 kr. Efter att vi hade ringt hade säljaren blivit erbjuden 2500 kr för bara pardörren så det kan nog hända att han grämde sig lite över att han lovade oss dem så billigt. Alla glas är handblåsta och allt i väldigt bra skick, behöver såklart skrapas lite och läggas nytt kitt på några ställen och sen målas om men det är inte så mycket ändå. Några av de små glasen i överbågarna har spruckit men det är bara att byta. Till orangeriet kommer vi bara att använda ytterbågarna och de yttre dörrbladen så vi har alla de inre kvar med handblåst glas som reserv och det är ganska stora glas dessutom.

Alltså när vi kom hem i söndags kunde vi börja planera var vi skulle bygga och hur vi skulle bygga. Egentligen är det inte ett riktigt orangeri men det är inte heller ett vanligt växthus och jag vill inte kalla det uterum för det ger helt fel känsla av huset. Det får därför bli orangeri fast vi kommer ha glas på alla fyra väggarna och inte en uppmurad bakre vägg som orangeri brukar ha. När vi tidigare pratat om att bygga växthus har vi också tänkt oss tak i glas vilket alltid ställt till det lite för det är svårt att få till det bra och hållbart. Därför blir det nu inte heller glastak utan ett täckt tak. Vi vill inte att det ska se ut som ett vanligt växthus. Vi har också tidigare varit ganska säkra på att vi skulle mura upp nederdelen i tegel men när detta nu blev ett projekt vi satte igång med på kort tid finns inte tid att leta upp och skulle vi mura med leca och putsa blir det dyrare. Vi har bestämt oss för att göra detta bygge så billigt det går (utan att ge avkall på vissa saker som vi verkligen vill ha) och kommer använda sådant som redan finns hemma i så stor utsträckning det bara är möjligt. Detta innebär att det blir trästomme.

Nu är vi igång och det kommer komma uppdateringar under den närmaste tiden…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s