Höbärgning


I måndags var det äntligen dags för höskörd. Veckan innan hade Mats slagit höet och sedan vänt det en gång om dagen. Vi köpte en slåtter i år så vi kunde slå själv och sedan innan hade vi en balvagn och en strängläggare. Strängläggaren fick även fungera som vändare. Någon vettig press hann vi inte hitta så Mats bad en av grannarna om hjälp och han hade en hårdpress. Måndag kväll kom han och pressade. Vi har slagit på den bortersta åkern och den är ganska stor, ca 1,5 hektar. Vi har en åker som vi kallar Lyckan uppe i skogen också men den blev det inte slått på denna sommaren. Vår åker är ogödslad och det är en hel del örter och andra växter i gräset men det går bra ändå. Till nästa år ska vi göda är tanken så vi får bättre resultat.

Nåväl, när vi nu började pressa strulade knytningen i pressen men det ordnade till sig efter en stund. Det brukar vara så där att det är problem i början och sen går maskinerna som allra bäst i slutet. Denna pressen hade dessutom stått i några år eftersom grannen bara tagit storbalar.

20130719-083452.jpg Fina strängar som väntar på att pressas och längst där borta vårt hus och stallet.

20130719-083609.jpg Testkörning av pressen gjordes utan balvagnen i början. Sedan kopplades den på så balarna hamnade direkt i vagnen.

20130719-083731.jpg I vagnen jobbade och slet Anton som ett litet djur med att flytta och lägga rätt balarna som väger nästan lika mycket som han själv. Detta var helt frivilligt av honom och inget vi behövde tvinga honom till, snarare försöka hejda hans entusiasm. 🙂

20130719-083940.jpg När balvagnen började bli lite mer full åkte även Maja och deras kusin Stina med. När det fylldes på var även Mats med i vagnen och lavade balar. Till hjälp under kvällen hade vi Niklas som tillsammans med mig gick efter pressen och räfsade ihop det den missade till nästa sträng.

20130719-084424.jpg Eftersom vår balvagn använts en gång de senaste 15 åren kanske och det var för 5 år sedan så vågade vi inte belasta hjulen fullt. När Mats tyckte det räckte fick pressen släppa resten av balarna på marken och så kördes balavagnen hem med vår egen Buster. Vi har två traktorer på gården, en nyare som används till skogsvagnen och till det mesta andra, sen vår Buster som ingick när vi köpte Ekenäs och som är en riktig trotjänare. Den startar alltid oavsett väder eller årstid.

20130719-085707.jpg Hästarna fick smaka på lite av det nya höet och det verkar få godkänt. När sen allt var pressat körde grannen hem och Niklas med familj hade kört en stund innan. Vi började sent och klockan började bli mycket. Vi körde upp balvagnen till stallet och lastade in balarna i Linas och Digmas boxar. Vi ska lägga loftgolv ovanpå men har inte hunnit och eftersom hästarna ändå är ute hela dygnet nu och boxarna urgödslade och rena så fick de fungera som lager så länge. När vi tömt vagnen körde vi ner och hämtade de sista balarna också. Jag körde, Anton och Maja åkte i vagnen och Mats lastade på balarna som låg utspridda. Barnen var med och hjälpte till hela tiden utan minsta gnäll eller bråk och när vi var på väg hem med sista lasset talade Anton om att detta var den bästa dagen i hans liv som barn hittills, det kunde ju komma bättre. 🙂

20130719-085537.jpg Det var sent när vi körde hem de sista balarna, runt klockan 23 och mörkt började det bli. Vi avslutade kvällen med att köra till Shell, som har nattöppet, här i byn och köpa varsin korv till kvällsmat. Barnen somnade sedan supernöjda, ja vi också eftersom vi fått in över 2 ton fint hö inför vintern.

20130719-085903.jpg Dagen efter när jag kom ut i stallet för att släppa ut getterna doftade det gudomligt av nyslaget hö. Som synes får Lina inte plats i sin box just nu!

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

2 comments on “Höbärgning

  1. Samvetssnurr skriver:

    Klart barnen blir lyckliga när de får jobba hårt med ett gemensamt projekt och får ordentligt med cred för sin insats! Jag minns också hökörning bland de lyckligaste stunderna i min barndom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s