Jordkällaren som blev en matkällare.


Vår stora jordkällare har genomgått något av en förvandling. Kanske är det fel av oss att ha kallat den jordkällare redan från början eftersom den egentligen inte haft jord på alla sidor ens från början men det blev bara så att vi gjorde det. Vi har ju egentligen en vanlig normalstor jordkällare bakom torpet och den är helt ingrävd i en backe men tyvärr är taket inrasat. Sen har vi då vår stora matkällare som den hädanefter får heta. Den är sannerligen rejäl och dessutom i riktigt bra skick nu när vi åtgärdat en del problem.

p5160002Från allra första början såg det ut så här. Svarta Vinbärsbuskar hade ockuperat hela ingången och den yttre dörren hade rasat inåt så man inte kunde öppna. Ingen hade varit därinne på många år förmodligen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVäl inne var det fuktigt och ofräscht och mängder med källarspindlar, rutten inredning, en del kvarlämnade potatisar som knappt gick att känna igen och en del annat skräp. Jag städade ur ganska tidigt efter att vi flyttat hit och sedan har källaren stått tom och oanvänd i väntan på att vi skulle ha tid att göra något åt den.  i och med att jag städade och vi började röra oss i och runt den flyttade också alla spindlarna som inte trivdes med sällskap så nu är de också borta.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gräsmattan mellan jordkällaren och utbyggnaden som fanns tidigare var en äng och mitt i växte enorma rabarber. Kirskål och snår av förvildade vinbär växte runt källaren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I bakkanten av källaren fanns en öppning för ventilation men även för att man skulle kunna tippa in rotfrukter. Den var helt igenväxt så den grävde jag fram.

IMG_0459Vid ena långsidan växte en monsterbuske. En enorm förväxt prydnadsbuske som nog varit fin från början men nu bara dominerade hur många kvadratmeter som helst. Bakom den kan man se slänten med jord som är källarens tak och sida.

IMG_4196Förra sommaren när hela gräsmattan vändes upp och ner passade vi på att få monsterbusken bortgrävd. Sen låg den i en hög mellan utbygget och källaren ända tills för ett par månader sedan. Det har sett mycket tråkigt och skräpigt ut. Detta var också den sista biten av själva trädgården runt huset som ännu inte var klar. I höstas när vi hade en grävmaskin här som höjde vägen för att försöka åtgärda problemet med vattnet så fick de även skrapa bort jorden längs med båda långsidorna på källaren. På den sida där gräsmaskinen står på fotot ovan har vi nu parkering och på den andra ville vi ta bort jorden för att komma tillrätta med de fuktproblem som fanns i och runt källaren.

IMG_5090

 

Jag vet egentligen inte om man kan kalla det fuktproblem… mer vattenskador. 🙂 I vintras när vi hade som värst med vatten stod det ungefär 50 cm vatten i hela källaren. Trappan låg helt under vatten och tanken på¨att kunna använda källaren på riktigt kändes väldigt avlägsen. Men skam den som ger sig! Under vintern grävde vi ner en dränering på åkern där vi haft allt vatten stående och över en natt sjönk vatten nivån med över 30 cm. Under de kommande dygnen sänktes nivån ytterligare och efter nån vecka var det torrt på golvet i jordkällaren. Helt osannolikt egentligen men det fungerade och har fortsatt att fungera.

IMG_5341Då hade vi kommit så här långt. Jorden är bortskrapad längs den hitre långsidan. Källaren är torr invändigt och vi har lagt bärlager längs andra långsidan för att kunna parkera där. För övrigt ser det fortfarande ganska skräpigt ut.

IMG_5356Från baksidan såg det ut så här. Här ligger fortfarande kvar lite jord mot väggen som ska bort och sedan kommer det bli uppgrusat  för stallplanen. Nu ligger här bara vanlig grus som inte bär så bra när det är blött.

IMG_5723

 

När det börjat grönska en del och vi äntligen fått tummarna loss för att flytta bort högen med ris och rötter såg det ut så här. Redan nu hade vi bestämt oss för att ta bort även den jord som ligger ovanpå källarens tak och nånstans här blir väl jordkällaren definitivt förvandlad till matkällare. Även om nu golvet är torrt i källaren fanns det nämligen fortfarande problem med fukt från taket. Det var ett halvmetertjockt lager med jord och ogräs som låg ovanpå och det band så mycket vatten under tö och regn att det rann rakt genom betongen och gjorde källaren väldigt fuktig. Det skulle inte gå att förvara mat där inne utan att det skulle möglat hela tiden.

IMG_5728På framsidan växer fortfarande några vinbärsbuskar som jag jobbar hårt med att föryngra på ett bra sätt. De ger mängder med bär men har så långa grenar att de inte går att hantera. Jag har klippt ur och stöttat upp men är nog bara halvvägs om ens så långt med att få till ordentliga buskar igen. IMG_5778

Grävmaskinen hade inga problem med att skrapa av matjorden och efter att det översta lagret med nässlor och kirskål var borta använde vi resten som utfyllnad framför källaren där den sista biten gräsmatta skulle anläggas äntligen.

IMG_5782Mycket jord blev det och källaren ser ganska naken ut men nu torkade den upp ordentligt. Isoleringen är ju dock borta men det kommer vi att lösa på ett annat vis. Som det är nu håller källaren inte kylan eftersom den bara har ett betongtak. Taket var i riktigt bra skick och snyggt gjort med lutning så vatten ska kunna rinna av. Det som behöver göras förutom att lösa isoleringen av taket är att skrapa ur fogarna och foga om på väggarna runt om utvändigt eftersom en del fallit ur där och en del lagats med cement som spruckit. Invändigt behöver ingenting göras alls förutom att inreda. Så klart måste vi även tillverka en ny yttre dörr eftersom den ruttnat och fallit loss. Kanske får det även bli en ny inre dörr. Vi får se om den går att behålla.

IMG_5799Efter att allt var tilljämnat och uppstädat ser det nu riktigt trevligt ut. Gräs är sått sedan några veckor tillbaka och det är redan rejält grönt och inte som på detta fotot där det är nysått. Rabarbern som växte framför jordkällaren lyfte vi upp med grävmaskinen och satte tillbaka på samma plats efter att vi höjt marknivån. Den har klarat omplanteringen fint.

IMG_6057Snyggt och prydligt och visst syns det att källaren utgör en alldeles utmärkt grund för att bygga ett mindre uthus på? Ett likadant i stil som de vi redan har men där vi kan bygga helt nytt och få möjlighet att isolera ordentligt och således ha värme på så sadelkammare och varmförråd kan vara där. Med ett hus ovanpå löser vi också isoleringen av källarens tak på ett enkelt sätt och får ett tak ovanpå som skyddar från fukt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

10 comments on “Jordkällaren som blev en matkällare.

 1. torpsara skriver:

  Somliga vissa har ju just ett sådant hus på sin stenkällare. Mycket bra. 🙂

 2. MrsUniversum skriver:

  Det kommer att fungera utmärkt! Med trägolv i nya sadelkammaren antar jag.
  Vårt gamla magasin med matkällare under fungerar likadant – och står sig väl med båda funktioner. Källardelen är murad av gråsten med betongvalv som tak.
  Lycka är att ha en matkällare!!!

  • Sophie skriver:

   Ja det blir trägolv och någon typ av isolering under ner till betongen. Troligen spån eller kanske torv som är tyngre och kanske isolerar lite bättre.Jag längtar verkligen tills vi kan börja använda matkällaren och jag är så glad att vi har den.

 3. Louise skriver:

  Så fint! tänkte precis platonmatta, torv och sedumtak, men det är ju nästan synd att slösa bort en så fin grund och inte ha ett hur på det. Eller ett litet lusthus kanske? =)f

  • Sophie skriver:

   Ja det var väl så vi tänkte först men lösningen med ett hus kommer bli superbra för vi behöver det utrymmet… fast vi har flera andra hus redan! 🙂

 4. nisseitorpet skriver:

  Fasiken vad flitiga ni är!
  Mycket peppande och inspirerande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s