4 dagar ledigt.


Ja i fyra långa dagar har vi nu varit lediga, och lediga på riktigt dessutom. Nästan inga tider alls att passa, inga kalas eller besök som visserligen båda är roligt och välkommet och inga egentliga måsten. Vi har ”bara” varit hemma och njutit och gjort det vi känt för. Vädret har dessutom varit underbart och vi har spenderat den mesta tiden utomhus.

Idag gick jag runt och fotograferade det mesta av det vi sysslat med och det blev minsann en hel del fast det känns som om vi inte gjort så mycket…

IMG_5957

Här spenderade vi en del av lördagen med att slå ner ekstolpar till getternas hage. Vi fixade även till det provisoriska häststaketet som suttit runt vattensamlingen på den här åkern ända sedan i höstas så nu äntligen kunde vi släppa hästarna på hela hagen och de är mycket glada. Det ni ser rakt fram här är alltså ekbacken och en del av åkern som  ska bli Otto och Floras hage.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det här är samma backe fast en annan vinkel och innan vi fällde alla asparna. På översta fotot ser man en ljusare yta på marken, det är där utestallet stod som syns till vänster på fotot här ovan. Backen börjar där Asparna står och det var riktigt tätt med träd där.

IMG_5958

Här ser man hästarnas hage med det provisoriska staketet som går runt allt det som stått under vatten tidigare. I år är där inget vatten alls och bara precis lite lerigt mitt ute i den mörka fläcken. Vi har inte haft så här torrt sedan vi flyttade hit och det är underbart trevligt. Orsaken är enkel, vi har fått bort vattnet med maskinell hjälp. Jag återkommer till det. Som synes är det en stor del av hagen som stått outnyttjad tidigare.

IMG_6043

Här är staketettill hästarna färdigt. Vi använde de ekstolpar som sågades upp då det mobila sågverket var här. Först kapade vi alla till rätt längder och sedan spetsade Mats dem så det är ju ett visst förarbete när man inte köper färdiga stolpar. Gethagen blir som synes ganska stor och vi hoppas getterna kommer trivas. Nu saknas nät som vi slutligen bestämde oss för. Vi tror det håller dem inne bättre än bara eltrådar. Ekstolparna slår vi ner i marken utan någon behandling alls, de kommer ändå hålla ungefär 30 år, kanske längre.

IMG_6047

Här ser man den svacka som tidigare stått under vatten hela året. När det varit som mest har allt som syns bort till stenarna legat under vatten.

IMG_6042

Nöjda och glada hästar som fick nästan dubbelt så stor hage och en massa nytt gott gräs. Äntligen fick vi också upp ett fint och ordentligt staket längs med vår infartsväg. Här där hästarna står hade vi tidigare under vintern ca en halvmeter vatten. Nu är vägen höjd men innan dess fortsatte vattnet ut över vägen också och gjorde den obrukbar under flera månader varje år.

Även om vi nu haft stora problem med vatten på en del av gården så fanns det andra ytor där det fanns mindre. I grisarnas hage behövdes efter flera dagars torka en rejäl lerpöl. Mats hinkade upp vatten ur en brunn strax utanför deras hage och hällde det där de annars har ett lerhål. Mycket nöjda och glada grisar blev det, de är visserligen alltid glada men ändå.

IMG_5977

Mats har även kört med röjsågen längs alla staket, både hos grisarna och hästarna, för att eltråden inte ska gå emot en massa växter och få sämre effekt.

Idag planterade vi om tre rosor som vi fått tidigare. De har stått undanskymda i en ”Sålänge”-rabatt tills nu och växt till sig men det var alltså dags att fytta till permanenta platser idag. Den första är en rotäkta Maidens Blush som jag fått av Sara för två år sedan. Den fick en fin liten plantering på framsidan där jag hoppas den kommer växa till sig och sprida väldoft. Som jag förstod det blir det en rätt rejäl buske av den men man kan också låta den klättre på väggen lite beroende på hur man gör. Den skulle också blomma längre om den stod på en norrsida och då passade vår framsida perfekt.

IMG_6002

Till höger kommer senare glasverandan att byggas och då kommer den hamna i ett skyddat hörn. Än så länge är den inte så stor men den har ändå tagit sig mycket sedan jag fick den som ett litet skott.

IMG_6003

Den har skjutit upp flera nya skott i år och har jag tur kanske det kommer någon blomma redan i sommar. Annars tror jag den tar fart nu när den får lite mer omvårdnad och ett bra läge.

IMG_6011

Vi flyttade även en röd klätterros som kommer från Mats morfars trädgård. Vi kallar den Tages ros. Den står numera mitt på den gavel av huset som vetter mot väster och där tänker jag mig att den ska få klättra på en spalje sedan mellan de båda fönstren. Här la vi ingen stenkant runt utan vi la bara tillbaka singeln ovanpå jorden. Den här biten av gången ska ändå göras om delvis så småningom.

Idag när det inte var alldeles för soligt passade jag även på att måla en del som verkligen behövde målas. Först målade jag räcket till uteplatsen. Spjälorna plockades ner redan förra sommaren men har än så länge bara fått två strykningar och nu fick alltså stommen sin andra strykning. Snart kanske vi till och  med kan göra klart det. 🙂 När jag väl börjat måla var det så väldans trevligt så jag fortsatte. Knuten och sockelbrädan samt stupröret fick sig en strykning vilket syns på fotot här nere. En del av det grå målade vi redan förra året men vi hann inte allt så huset har haft lite olika färger på knutar, dörr- och fönsteromfattningar men nu ska allt få samma färg.

IMG_6015

Här är räcket nymålat men även knuten och stupröret. Det blir så mycket mer färdigt direkt. Längtar tills vi kan sätta i spjälorna som kommer ha samma färg som fasaden och alltså skilja sig från stommen i räcket som blir gröngrått.

IMG_6012

Jag målade även fodret och karmen till dörren. (vet inte vad som hänt nertill på denna dörren. Vi har inte alger någon annanstans och jag tror egentligen inte att det är det heller, ser inte ut som det på nära håll.) Även sockelbrädan, eller det som syns av den, är målat.

IMG_6013

Sen målade jag fönsteromfattningen till nedervåningens fönster på baksidan och nu hade jag hjälp av Mats liksom till knutarna och stuprören. Vi målade även foder och underbrädor till de två fönster som sitter på den östra gavlen. Dessa har hitills stått i en av kattvindarna men nu ska även de komma upp så de fick en strykning men ligger än så länge på ett par bockar, glömde dessutom ta kort på dem.

På fotot här nedan på den västra gaveln kan man nu se att husets fasad äntligen har helt rätt färgsättning. Kanske syns det inte så stor skillnad mot innan men både knutarna och sockelbrädan samt räcket och stuprören har tidigare haft fel kulör eller bara varit grundade. Roligt att äntligen se det som det ska bli även om det är en strykning kvar att göra på det nymålade grå. Det som är kvar här nu är vindskivorna och undertaket samt taktassarna och den dekoration vi tänkt oss dels mellan takfötterna och dels uppe i nocken. Fönsterbågarna på bottenvåningen ska såklart renoveras också.

IMG_6008

Bara för jämförelsens skull slänger jag med en bild på hur det såg ut innan, för ungefär 11 månader sedan för att vara lite mer exakt… knappt någon skillnad alls eller hur?

IMG_3444

Hå hå jaja, tänk att det såg ut så här i hela vår trädgård förra året. Vad man glömmer fort och vad mycket som hunnit hända. Nu har vi en riktig gräsmatta och en lång och prunkande perennrabatt där det ovan bara står några få slokande växter. Vi har en rundel och grusgångar och vi kan börja plantera saker där vi vill ha dem utan att behöva flytta dem igen senare.

IMG_6016

Barnen rensade ogräs i lådan med jordgubbsplantor och pepparrot. En något udda kombination men jag stoppade ner dem där det fanns plats.  De la också halm runt jordgubbarna. Sedan rensade de ogräs, mest Kvickrot, även i den andra lådan och så sådde vi morötter där. Det är det barnen gillar mest och eftersom vi inte kommer få en fungerande och färdig köksträdgård förrän nästa år så fick de odla något åtminstone.

IMG_6017    Snart kommer det en massa goda morötter här hoppas vi.

I fredags hade vi de enda inplanerade tiderna för hela ledigheten, då kom först veterinären för att vaccinera en av hästarna och strax efter kom hovslagaren och verkade alla tre. Alltså fick hästarna komma in redan på morgongen och stå inne en stund och alla fick en rejäl rengöring med borstning och hovkratsning. Efter att hovslagaren åkt fick de gå ut i hagen igen och sen kom en journalist för att göra ett reportage om oss och vårt hus. Denna gången var det för Privata affärer och artikeln ska publiceras på deras hemsida och fokuserar på vår energiförbrukning och våra åsikter om tilläggsisoleringens vara eller icke vara samt hur det fungerar för oss att bo i vårt hus. Vårt hus är ju faktiskt väldigt energisnålt fast vi varken har treglasfönster eller isolering i väggarna. Inför hans besök hade vi städat hela huset och jag passade på att ta ner innanfönstren på bottenvåningen samt tvätta en del gardiner och vi bar ut en del saker som blivit stående i arbetsrummet till lilla huset.

En inte helt händelslös ledighet fast vi bara varit hemma och haft det bra… vi har ju även hunnit med en del glassätande, fikande, grillande, åkande med Lina i hästvagn, promenader i vår skog, lata stunder på någon av sittplatserna i trädgården och en hel del annat. En helt underbar helg.

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

8 comments on “4 dagar ledigt.

 1. torpsara skriver:

  Åh fina rosen! Vad kul att den lever! Tänk att mammaplantan var ett litet enstaka överlevande skott i en hemsk häck av sibiriskk ärtbuske för tio år sedan. Nu är häcken istället en rosenhäck av jungfrun själv. Och hon har satt en utlöpare två (!) meter ifrån sig, så akta dig lite för rotskotten! 🙂 Den kan få rätt stora angrepp av rosenbladsstekel vissa år, men det verkar inte bekomma henne nämnvärt. En tuff brud är det.

  • Sophie skriver:

   Ja den lever och du vet ju hur mycket jag tycker om blommor som har en speciell historia. Den har tagit sig fint sedan jag fick den och nu när den står där den ska stå så kommer den förhoppningsvis ta fart så den breder ut sig och börjar blomma.

 2. torpsara skriver:

  Och vilken otroligt hedersam placering! Det smickrar! 😀

  • Sophie skriver:

   Det är ju en ros som betyder mycket för mig och som jag fått av någon som betyder väldigt mycket för mig så det är klart den ska ha en av de finaste platserna i trädgården. 🙂

 3. Erika skriver:

  Så himla kul att se före och efterbilderna! Vad ni kämpar på!

 4. Jocke Bernhardsson skriver:

  Dörren ser murken ut från köket,är de ngt gammalt skrack du bara hastat över med plastfärg?;)

  • Sophie skriver:

   Nej den är nytillverkad och monterad av en rätt ung och oerfaren snickare som vi anlitde. Konstigt att det enda som vi fått problem med är det han gjorde… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s