Humle


I födelsedagspresent fick jag en Humleplanta och den såg jag och Mats till att få ner i jorden förra helgen. Vi satte den i grusen på framsidan (fast grävde såklart ner till jorden och gav den en liten rund rabatt med stenkant så den slipper kämpa mot gruset nu när den är ny) och tänker att den ska klättra upp på väggen på huset så att det blir lite mer liv där. Som stöd fick den två långa och rejäla granslanor vi hämtade i skogen. Såsmåningom kommer de att tappa barken och bli grå men det blev fint så här också.

Vi satte störar till vår Humle på Ekenäs också och satte dem då direkt i marken men de ruttnade ju upp ganska snabbt. Nu följde vi MrsUniversums praktiska tips med att borra in armeringsjärn i botten och istället köra ner dem i marken och låta själva trästören sluta några centimeter ovanför. För att få stabilitet upptill satte vi små lister som är fäst i husväggen och i störarnas ovansida. Det blev riktigt bra.

Så här gjorde MrsUniversum.

IMG_5807

Det är ingen stor planta ännu men fotot är taget när det var nyplanterat och redan nu har Humlen snurrat flera varv runt störarna och är nog 40 cm högre än på fotot här. Snart är det sommarlov för mig och då ska huset bli färdigt utvändigt. Här på framsidan ska det målas klart och dessutom ska stupröret få en mycket snyggare avslutning. 🙂

Annonser

2 comments on “Humle

  1. MrsUniversum skriver:

    Det där ser fint ut! Barken på störarna ger humleplantan stöd för klättringen så länge en (barken) finns kvar. Humlekottar i kudden är rogivande sägs det.

    Så här gjorde vi: http://mittuniversum.wordpress.com/2011/05/03/humlestorar/

    • Sophie skriver:

      Ja er lösning är så smart. Jag har länkat till ditt inlägg i mitt nu så man kan hitta dit och inspireras av er. Barken gör verkligen nytta och humlen klättar på fint. Jag har okså hört, elelr läst, det där om kottarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s