En liten del av trädgården.


Eftermiddagen igår spenderades med att fixa till en del av trädgården som varit allt annat än trevlig innan. Från allra första början var den full av kirskål och massor av olika barrträd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFrån början en deprimerande yta i trädgården med förväxta barrväxter

och massor av kirskål och ett ruttet brunnshus i bakgrunden.

Sen fällde vi träden och buskarna och i somras grävdes rötterna upp och så lämnades ytan igen och kirskålen tog över ännu en gång. Förra helgen hade vi en grävmaskin här igen och då blev det avskrapat och sedan lades det grus på en del av ytan och det grävdes ett dike i utkanten av grusytan. En del större stenar som låg kvar flyttades bort och marken jämnades till.

IMG_3297 (2)Så här såg det ut innan vi började gräva förra sommaren.

Man kan ana att det finns en mur i framkanten och stubbarna till alla de barrträd som växt där finns kvar tillsammans med all kirskål och en del praktlysning.

IMG_3369Så här såg det ut efter att stubbarna grävts upp.

Det gamla trasiga brunnshuset gör ju inte det hela bättre direkt.

Efter att stubbarna och brunnshuset tagits bort och marken jämnats till blev det som sagt stående. Praktlysingen grävdes också upp förra sommaren och har sedan legat i tuvor i en annan del av trädgården. Tanken var att de skulle planterats någonstans men det hanns aldrig med och jag trodde inte de skulle överleva men det har de gjort så nu kan jag plantera dem nu istället där jag vill ha dem.

IMG_5726Innan grävningen förra helgen. Några stora stenar och en hel del ogräs.

Brunnen är omgjord sen ett år ungefär och nu var det dags att göra något trevligt även av området runt den. Området bakom, alltså den mycket risiga logen kommer att åtgärdas så småningom men den är inte så illa däran som det ser ut som. Framför muren som fungerat som avgränsare till planteringen med barrträd ligger en gång med stora platta stenar. Vi visste inte alls att den fanns från början för den var begravd under i alla fall 15 cm jord och gräs och kirskål. Först tänkte vi behålla den där den var men vi insåg sedan att den hamnade för lågt ner även om vi nu sänkt gräsmattan en del. Man kan ana den på bilden ovan.

IMG_5784Här är stenarna flyttade och grus utlagt i den bortre delen.

Då vi saknar fruktträd helt i vår trädgård vill vi gärna få dit några sådana. Mats har fått ett i födelsedagspresent men det är ju bara knappt 1,5 meter högt och det dröjer länge innan det ens räknas som ett riktigt träd. Vi ville gärna få in lite större träd och när vi förra året hittade ett äppelträd inklämt mellan två större träd på en lummig del av vår mark bestämde vi oss för att så småningom flytta det in i trädgården. Det är ett självförökat äppelträd och kommer säkerligen inte ge någon frukt att äta men det kan ju vara vackert för det.

IMG_5768 Här inklämt mellan de större träden stod det, ser inte så mycket ut för världen direkt.

IMG_5791Vi grävde en grop framför den där ytan vi nu höll på med och satte det där.

Här är det nyplanterat och inte alls beskuret. Det är inte så fint men kan säkert

bli och det tar upp lite plats i gräsmattan vilket är skönt.

Som synes på fotot ovan ligger det nu grus ovanför muren och det är grävt en ränna i utkanten. framför muren är det mest ogräs och en del plantor med Blåklint. I fredags åkte jag och Mats till en plantskola och köpte blommor för mina födelsedagspengar, bland annat blev det en Kameliaschersmin och vi passade på att köpa en stor buske eftersom de hade ett bra erbjudande på dem. Den är nästan 2 meter hög och kostade ”bara” 600 kr. Vi vill ju som sagt gärna få upp lite större växtlighet i trädgården. Jag fick en Schersmin i födelsedagspresent 2011 och den var då en i mer normal storlek på ca 30 cm plus krukan. Den är nu runt en meter men har inte blommat ännu och det är lite trist eftersom vår trädgård är ganska platt. Den Schersmin vi nu köpte planterade vi i ena änden av muren. Vi går där väldigt ofta både till stallet och till logen/verkstaden och dessutom ligger det inte så långt från vardagsingången så vi kommer nog att känna doften dit också.

Vi har båda länge önskat oss en syrenberså men inte vetat riktigt var vi skulle ha den men nu hade vi bestämt oss för att det skulle passa med en just här där det nu blev en slät yta. Rännan som grävdes var alltså tänkt att plantera i och vi fyllde den med en blandning av matjord och kogödsel. Sen gick vi till hästhagen och grävde upp massor av syrenplantor i olika storlek. De växte där i ett större bestånd och var ganska hårt betade förra året av hästarna och på grund av det hade de skjutit massor av små fina skott på de pinnar som stod kvar. Dessa tyckte vi var utmärkt grund till en berså tillsammans med syrener ur ett annat bestånd på vår mark. Det fanns massor av rotskott och det är ju både billigt och praktiskt att kunna gräva upp sådant som redan finns. Vi kunde dessutom ta några stora plantor så det redan nu ser lite mer ut än låga häckplantor som man köper på plantskolan. Vi ska klippa ner av de största senare men väntar tills de etablerat sig ordentligt.

IMG_5810Här är stengången bortplockad framför muren och där är förberett för grässådd.

Tuvorna som ligger där är Praktlysingen som nu ska planteras ovanför muren igen. Vi har börjat lägga sten som en kant mellan syrenerna och grusytan. Schersminen syns längst till vänster där muren tar slut. Vi har också jämnat till runt äppelträdet och klippt bort de värsta spretande grenarna och ett jättevattenskott som gick rakt upp genom hela kronan. Vi vattnar nu mycket men det har varit fantastiskt väder för nyplanterade växter eftersom det regnat relativt regelbundet och rejält. Vi har köpt en eldriven pump och placerat i det nybyggda brunnshuset. På baksidan av det sitter en kran och vi kan nu använda vårt eget gårdsvatten till att vattna växter, mycket praktiskt.

IMG_5796Här fortsätter vi arbetet med att jämna till och förbereda den andra halvan av det här projektet.

Framför brunnen och ner till muren ska det bli en rabatt med vildväxande växter, såna som snabbt brer ut sig och gärna tar över om man har dem i vanliga rabatter. Jag har tänkt mig Vallört, Praktlysning, Blåklint, Ormrot och nog något mer, prästkragar förmodligen. Allt utom prästkragarna har jag redan mycket av och de växer fort.

IMG_5844Så här långt hann vi i helgen. Vi tycker själva att det blev väldigt bra. 🙂

Vi har lagt ut singel, samma som på gångarna runt huset, på det som ska bli sittyta och vi har lagt en kant av natursten runt hela den ytan utom mot muren förstås. Vi har också lagt en trampsten framför muren som man ska kliva på. Nu ska det fyllas på matjord där traktorn står och sedan planteras. I bersån som väl egentligen bara är en halv berså ska vi ställa en grupp trädgårdsmöbler. Vi får se vad det blir för några. Ytan med singel är ganska stor men vi räknar med att efterhand som syrenerna växer till sig kommer de breda ut sig över gruset och då krymper ytan man kan sitta på.

Det känns genast så mycket prydligare i trädgården och det är så roligt att nu kunna göra saker som är permanenta i trädgården. Innan har vi hela tiden haft saker som ska göras som inneburit att det måste grävas om och då har det inte varit lönt att fixa såna här saker.

IMG_5850Det ser väl ändå ut som en riktig trädgård nu även om det behöver växa till sig en hel del lite varstans?

 

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

7 comments on “En liten del av trädgården.

 1. Samvetssnurr skriver:

  Jättetjusigt! Och vilken grej, att bara kunna smälla upp en syrenberså sådär på en eftermiddag! 🙂

 2. Louise skriver:

  En så fin vy, verkligen riktigt snyggt med ormbunkarna.Bra att det bara blev en halv berså, det är ju så vackert upp mot de röda husen. En liten slingrande gång med trampsten genom planteringen tror jag hade varit fint. Kanske en honungsros som kan dofta vidare när syrenen blommat över? det ser ut som ett perfekt läge för trädet, man vill ju gärna ha lite skugga på en berså.

 3. torpsara skriver:

  Ska jag posta en tuva prästkragar? 🙂

 4. Fritidshuset skriver:

  Riktigt vackert! Det märks att ni brinner för det här!

 5. Mirjam skriver:

  Å vad fint ni gör! Häftigt att bara flytta ett äppelträd sådär. Jättefin gång fram till huset också!

 6. Pernilla skriver:

  Riktigt tjusigt! 🙂

  Jag vet inte om du är intresserad av sånna typer av inlägg men jag hade mer än gärna sett ett inlägg om vad man ska tänka på och titta efter när man är på väg att köpa en gård eller ett hus som man vill, som ni har gjort, ”återställa” (eller vad man ska kalla det?). Eran förra gård kände du ju lite blev lite utav en kuliss för det fanns inte så mycket kvar av det gamla att bevara. Vad ska man titta efter för att se sånt innan man köper huset/gården? Vilka saker är extra viktiga att de finns kvar? Vad är extra kostsamt att återställa? Hur vet man om man som ni måste byta en hel panel då det inte går att måla med slamfärg över befintlig färg?
  Vad anser du vara extra viktigt att det finns bevarat?

  Om inte du vill skriva ett sånt inlägg så kanske du kan tipsa om någon som redan gjort något liknande eller andra sidor där man kan läsa om liknande funderingar.

  Jag, och förhoppningsvis fler med mig, hade varit varit jättetacksam över ett sånt inlägg!

  • Sophie skriver:

   Hej Pernilla! Ett viktigt och intressant inlägg men jag har funderat och funderat på vad man skulle kunna skriva men det är ju så inividuellt för varje hus. Om jag tänker på de tre hus vi har köpt så har alla haft olika fördelar och nackdelar men det är svårt att peka på vad som överväger för de olika husen. Jag tycker det är viktigt att grunden och stommen är orörda, att murstockar finns kvar och planlösningen helst eftersom det underlättar så mycket och sparar in mycket tankemöda och pengar. Man kan byta nästan alla delar i ett hus, det har ju vi själva gjort mer eller mindre men just stommen och murstockarna är viktiga för huset. Jag ska försöka göra ett inlägg om det här men får fundera lite till, dröjer det för länge så påminn mig gärna för jag glömmer lätt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s