Stallets baksida blir framsida.


IMG_2231

Så här såg det ut när vi flyttade in, baksidan på längan var just en baksida.

Massor av sly och gammalt bråte, trasigt tak och nästan ingen färg kvar på väggarna. När grävmaskinsfirman var här rensade de bort bråten och träden och så blev det grus istället.

IMG_4222

Grus på marken och taket är lagat, en bit i rätt riktning och det ser riktigt prydligt ut även om det är slitet.

Sedan byggde vi stall i ena halvan av längan och var tvungna att såga sönder väggen på en del ställen och det såg väldigt illa ut ett tag.

IMG_5355

Här är det bara stökigt, trasigt och fult men stallet är så pass f’ärdigt invändigt att det

går att använda och hästarna har stått inne under senare delen av vintern.

IMG_5416

Förra helgen lagade vi som sagt panelen som var trasig och bytte ut lite dåliga brädor.

Vi har bara gjort det nödvändigaste och bara att laga gjorde att det såg mycket trevligare ut.

I lördags byggde Mats en stalldörr så det äntligen går att stänga och  igår målade vi hela sidan och städade upp på marken från sten och annat. Det blev hur bra som helst.

IMG_5459

Det ser verkligen ut som ett helt nytt hus.

Men fast det ser ut som ett nytt hus ser det ändå inte ut som ett nybyggt hus. Det är mer så att det nu ser ut som ett gammalt men välskött hus. Färgen gjorde enorm skillnad och väggarna bara sög åt sig av färgen. Det var otroligt tacksamt att måla men det ser ändå inte nymålat ut och man kan inte se om man inte tittar noga vilka delar som är nya och vilka som är gamla av panelen så det blev precis som vi ville ha det. Inte för tillrättalagt och perfekt utan lagom. Nu saknas fönsterbågen som ska glasas, kittas och målas liksom fodret runt fönstret och sedan ska dörren samt luckorna målas gröna. Efter en del dividerande fram och tillbaka har vi bestämt oss för att måla alla dörrar på uthusen gröna ändå. Vi tycker det är så mycket gladare med grönt än svart och det finns ju både svarta och gröna i närområdet. Dörren Mats byggde blev bra men gångjärnen som är gamla vi återanvände var för klena och orkar inte hålla upp dörren ordentligt eftersom den är stor och tung så de ska bytas mot nya rejälare doningar som verkligen håller, det var en chansning som inte fungerade när vi testade med dem. De här mindre och  gamla får vi spara till en lättare dörr istället. Dörren är väldigt stor och det stör proportionerna lite tycker jag men det är så reglerna säger om stalldörrar så det är inget att göra något åt. När den blir målad i samma färg dom de andra dörrarna kommer den inte sticka ut så mycket.

9 kommentarer på “Stallets baksida blir framsida.

 1. Annette skriver:

  Oj, sååå fint! Grattis till ett lyckat resultat.
  : )

  • Sophie skriver:

   Tack! Ja det blir verkligen skillnad och det är så skönt att det börjar bli ordning även på gården runt boningshuset.

 2. Louise skriver:

  så snyggt, lite gröna glada detaljer på detta och det kommer bli kalas! redan så skönt, det måste vara lite wow att se allt annat mot denna fina bakgrund nu. Grönskan blir så mkt grönare mot falurött =)

 3. Asta skriver:

  Det blir fint. Man måste inte alltid göra allting precis som det varit tidigare. Lite måste man få med av sin egen smak. Husen speglar ju också histiorens vingslag och sina ägare genom tiderna.Ni valde en egen färg till huset, så då kan ni väl välja gröna dörrar till uthusen också även om det inte skulle vara som det alltid har varit.

  • Sophie skriver:

   Nej jag vet Asta och det tycker inte jag heller men jag är lite rädd att vi gör för många små förändringar och så står vi där till slut och det finns inte så mycket kvar av det vi från början fastnade för. Just att vi valde andra kulörer på huset till exempel och förändrar funktionerna på en del uthus och när man lägger hop alla de där mindre förändringarna blir det mycket som ändrats totalt. Det är mer så jag tänker.

   • Asta skriver:

    Men Sophie, då måste jag få undra. Är det byggnadsvård att göra så att allting ser exakt likadant som det varit någon gång? Jag trodde det var att använda rätt metoder för byggnaderna, att ta hand om dem, men fortfarande få lov att sätta sin egen prägel. Det där sista steget, att göra allting exakt likadant, måste vara något annat. Ett annat intresse. Då är vi mer inne på att skapa en hembygdspark eller motsvarande. Och OK det kan vara ett intresse det också, men det måste vara mer än bara byggnadsvård?
    Historiskt sett är ju både gröna och svarta dörrar rätt. Går du ner mot Skåne så är det nog vanligast med svarta, i Småland finns det nog mer gröna. Du är ju i gränsmarkerna så inget av det känns väl fel.

    • Sophie skriver:

     Ja men absolut är det så. Att jag är rädd att förändra för mycket har absolut inget med själva byggnadsvården att göra och jag menar inte att det skulle vara mer byggnadsvård att göra exakt som innan heller. Byggnadsvård för mig är som du beskriver att använda rätt metoder och material och det är inte bara äldre material som är rätt för det finns en hel del nya material som också kan fungera och vara byggnadsvård, det ska helt enkelt vara lämpliga material och metoder som är genomtänkta och bra för huset.

     Att vilja ha det som det varit innan är något annat men något som är viktigt för mig, jag vill ju gärna inreda inomhus med tidstypiska tapeter och möbler och även hitta detaljer som stämmer med husets ålder men det är inte byggnadsvård för mig utan mer ett nörderi som jag tycker är roligt. Jag tycker inte det är mindre byggnadsvård att välja moderna tapeter och nya möbler så länge man tar hänsyn till huset i material- och metodvalen och sparar det som redan finns i planlösning, somme och en del andra byggnadsdetaljer.Det är på samma sätt jag tänker kring gårdsmiljön och därför är jag lite rädd att vi förändrar för mycket även om vi i vilket fall som helst väljer linoljefärg vare sig den blir svart eller grön (ja eller tjära då som man också kan ha om det ska vara svart). Det är så lätt att gå lite för långt i sin iver att förbättra och förändra och så står man där och har någonstans på vägen tappat känslan som man kände när man första gången såg huset.

     Du har helt rätt att det är vanligt med både gröna och svarta dörrar så inget av det är fel ur historisk synvinkel det är bara mina egna funderingar som spökar! 😉

     • Asta skriver:

      Då hänger jag med. Jag köper helt klart att man kan ha så många nörderier man vill :). Ville bara förstå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s