Det bidde inga höns… det bidde en gris!


Ibland blir det inte som man tänkt sig men det behöver inte alls vara något negativt.

Planen för året som jag skrev om här för lite sen var att vi skulle bygga hönshus och skaffa några höns samt att vi skulle bygga gethägn och skaffa två getter. Getterna är bokade och ska hämtas i början på juni. Anton och Maja har fått döpa dem och bocken ska heta Otto, det fanns en get på gården som hette så och Anton tyckte det var så fint så han bestämde sig redan i bilen på väg hem. Maja hade svårare att komma på vad den lilla flickan skulle heta. Hon funderade länge och jag kom med massor av förslag jag tyckte var fina men inget dög. Så för ett par dagar sedan kom hon på att hon ska få heta Flora. Maja har tagit namnet från ett barnprogram som heter Winx Club som handlar om magiska feer och Flora är hennes favorit men namnet är ju också ett gammalt namn så det passar utmärkt in här på gården. Flora är också namnet på vårens och växtlighetens gudinna så på alla sätt passar namnet väldigt bra.

Så här långt är allt enligt planerna. Sen var det hönsen…

Niklas (den fantastiska svågern och rörmokaren och fixaren) var här och fikade en dag och då sa jag att hade det inte varit trevligt om vi köpt en gris ihop nån gång i framtiden och gött för att slakta till jul. Niklas tyckte det lät som en strålande idé och gick igång och under påskhelgen var vi där på middag och han bestämde sig för att fixa fram grisar redan nu och dagen efter var det klart så i början på maj kommer två grisar hit. Det blev ju två eftersom grisar inte ska gå ensamma så vi får en och de får en. Så istället för hönshus blir det nu att bygga ett litet grishus och att sätta upp ett lågt elstaket för grisarna i en av hagarna. De kommer få en ganska rejäl bit av en hage att bo på, en bit som idag har en hel del rotskott från ask och vi hoppas på att de kan böka upp och äta rötterna så vi blir av med det. I ena änden av hagen finns ett naturligt vattenhål som blir gyttjigt men inte helt torrt på sommaren som de kan få gotta sig i. Det ska verkligen bli trevligt och kul att testa på att ha gris här under sommaren och hösten. Jag är uppvuxen med att vi hade grisar och att de slaktades och jag tyckte det var mycket spännande när det var dags för slakt hemma. När vi bodde på Ekenäs hade vi hjälp av ett par jägare som sköt vildsvin till oss så vi åt nästan uteslutande vildsvinskött då och Anton var med under passningen av ett av vildsvinen när han var knappt två år och tyckte det var spännande. Jag är inte rädd för att de ska ha jobbigt med att skiljas från grisarna när det väl är dags utan istället tycker jag att det är bra att de lär sig var maten kommer ifrån och att de blir medvetna om hur det fungerar. Väldigt bra kommer det kännas att veta precis vad vi äter sen också och att kunna vara helt säker på att köttet kommer från glada nöjda grisar och att vi inte bidrar till att gynna dålig djurhållning när vi handlar.

Eftersom det nu blir två grisar och två getter på gården kommer nog inte tiden räcka till för höns också. Inte för att just hönsen kanske tar så mycket tid men förberedelserna blir för mycket. Höns ska vi ha men det blir nog så att vi måste skjuta på det tills nästa vår eller längre. Nu får vi vänja oss vid att ha lite mer djur att ta hand om först och trivs vi med grisarna är tanken att vi skaffar två nya nästa vår.

Underbart känns det i alla fall att gården nu börjar gå från övergivet 70-tal till levande sekelskifte vilket vi velat hela tiden. Det är ju inte bara det faktum att vi flyttat in här som gör gården levande utan vi vill ju verkligen leva på gården också och inte bara bo här. För att verkligen leva krävs djur och odling och skogsbruk tycker vi och dit är vi på väg nu.

Annonser

6 comments on “Det bidde inga höns… det bidde en gris!

 1. Niklas skriver:

  Ja jävlar vad skojigt det ska bli! Niklas (den underbara svågern)

 2. MrsUniversum skriver:

  Det låter väldigt härligt alltihopa 🙂

  • Sophie skriver:

   Ja, äntligen blir det där vi velat så länge äntligen av och vi gör annat än bara renoverat… Fast vi ska ju göra det också förstås. Det är bara inte så fasligt stora, tunga och dyra saker kvar.

 3. Towa skriver:

  Jättekul! Jag har själv höns och får men har funderat på att skaffa grisar för att få kött. Får se hur det går för er så kanske det kan bli nästa år. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s