Tanken med stallets utsida.


Kanske knäppt men så här har vi i alla fall tänkt bevara utsidan på stallet.

Stallet har flera dörrar och har inrymt flera utrymmen varav tre vi nu förändrat och gjort om till häststall. Insidan är alltså inte lik ursprunget men utvändigt har vi tänkt spara det som det är i allra möjligaste mån utan att göra avkall på de regler som finns för häststall idag. För vår del innebär det enbart en utvändig ändring och det är att dörren vi tar hästarna in och ut genom måste breddas jämfört med den dörr som fanns från början och som innan ledde till vedboden.

IMG_5355

Baksidan av längan.

Stallet till hästarna börjar vid vänstra gaveln tills där brädorna står lutade mot väggen bortanför masonitskivan ungefär.

Det vi ska göra med baksidan är att byta och laga den panel som fattas eller är skadad. Där dörröppningen är syns också den gamla dörren som idag är både för smal och för låg och den ska bytas ut mot en dörr som utvändigt ser likadan ut som originaldörren men större så klart. De två svarta luckorna som syns har båda innerväggar innanför sig och har alltså ingen praktisk funktion längre men vi tänker lämna dem som de är och bara måla om dem så att det ser likadant ut som innan, de blir blinddörrar med andra ord. Vi vill ha gröna dörrar på uthusbyggnaderna och kommer att måla alla med kromoxidgrönt . Bortanför traktorn finns ytterligare en lucka och den blir också kvar. Där masonitskivan sitter under taket ska det sitta ett fönster och det håller jag på att renovera så det kan sättas tillbaka. Det är ett av de två fönster som finns i stallet så det blir inte så mycket dagsljus därinne när dörrarna är stängda, å andra sidan är det alltid mörkt när våra hästar är inne (alltså nattetid på vintern). Annars är det bara när vi håller på med dem som de är inne så behovet av ljusinsläpp skiljer lite från många andra stallar där hästarna istället får stå inne de flesta timmarna på dygnet och reglerna på jordbruksverket drar ju alla över en kam. Inte så att vi bryter mot några regler med bara två fönster men det rekommenderas nog mer ljusinsläpp egentligen.

IMG_5353

Andra långsidan in mot gården.

På motsatta sidan av längan finns det också en hel del dörrar, luckor och portar. Hiterst två slagportar som ledde in i det vi kallade vagnslidret. Innanför portarna finns nu innervägg och innanför dem en box. Vi kommer precis som på baksidan att behålla utsidan så intakt som möjligt och då får portarna vara kvar men de ska lagas eftersom de som synes är sönderblåsta sedan många år. Även på denna sida blir dörrarna gröna. Bortanför portarna finns dörren som tidigare ledde in till vedboden och den är mitt emot stalldörren på baksidan och man kommer in i stallgången där idag. Ett stall ska helst ha dörrar ut åt två håll för att man ska ha bättre möjlighet att evakuera hästarna om det börjar brinna och även om denna dörren är smalare än vad den bör vara så är den bred nog att ta ut hästarna genom vid behov. Vi kommer att göra något åt den invändigt för att de ska bli tätare men låta den vara som den är utvändigt. Bortanför vedbodsdörren kommer en lucka som tidigare varit utgång från en av grisaboxarna och den ska vara kvar men är idag igenbommad med innervägg från insidan. Fönstret bredvid är det andra i stallet och ska vara kvar men renoveras. Sen kommer ytterligare en dörr och stallet tar slut strax innan den och den leder in till det som tidigare var grisastallet men som nu egentligen bara är ett mindre utrymme där grisapärekokargrytan finns, fönstret ska renoveras och vara kvar. Efter grisastallet kommer snickarboden och den har ett fönster på gaveln mot boningshuset. Dörren längst bort leder dit.

IMG_5352

Här syns lite bättre den del som är stall idag och grisastallet.

Stallet slutar där den gjutna grunden slutar. Visserligen är golvet gjutet hitom också och man kan se att grunden hänger i betongen men det är ändå en stengrund. Huset har också sjunkit ner i bortre änden så ju längre bort man kommer desto längre ner mot marken ligger stommen. Vi ska gräva bort lite och se vad vi kan göra med panelen. Det är inte bara marken som har höjt sig utan huset har faktiskt sjunkit och man ser att panelen ändrar riktning strax efter den lilla grisadörren.

IMG_5350

På lite längre håll och här ser man även den stora logen som ligger i vinkel mot längan.

Här syns dörren till snickarboden längst till vänster och att panelen är ganska algangripen längst ner. Den är lagad och lappad med masonit bland annat och en del är dåligt. Vi kommer antingen lappa i med riktigt trä där det behövs eller såga av hela den understa delen och sätta en droppnäsa och en liggande bräda. Det beror lite på hur mycket som är dåligt. Det är både snyggt och praktiskt och vi blev mycket nöjda med den lösningen när vi gjorde det på Ekenäs.

p8170011

Så här skulle det bli då.

Jag känner mig nöjd med att vi utvändigt kan behålla utseendet i så stro utsträckning som vi gör och jag ser fram emot att vi ska laga och fixa till så det blir fint och få måla panelen i faluljus. Det enda som jag fortfarande inte är riktigt tillfreds med är just det där med de gröna dörrarna. Kanske borde de vara kvar svarta som de är och har varit… men vi tycker bättre om gröna dörrar… fast vi tycker ju om längan som den är också och vill bevara den… fast det var ju vanligt med gröna dörrar förr också… Vi får väl se hur det blir när det väl ska målas!

4 kommentarer på “Tanken med stallets utsida.

 1. MrsUniversum skriver:

  Jag tycker tanken är helt riktig – att bevara utseendet i mesta möjliga mån utvändigt samt även materialen. Det blir bra.
  Vilken kulör har portar i nejden? De brukar vara relativt lika i en bygd. Tjärade kan de kanske ha varit en gång, annars är svarta dörrar och snickerier mycket 60-tal någon tid framåt.

  De här bilderna är de första som du tagit där jag förstår hur bostadshuset förhåller sig till ekonomibyggnaderna. Intressant.
  Kul jobb ni har framöver – att göra fasaderna fina.

  • Sophie skriver:

   Ja jag inbillar mig att det är ett bevarande som är viktigt för gårdsbilden fast vi inte kommer kunna använda alla portar och dörrar.

   I somras var vi runt och körde här för att kolla på just det, det finns både gröna och svarta men det är nog en överrepresentation på svarta. Fast det tror jag ofta beror på att de målats om senare. De kan som sagt varit tjärade men jag är tämligen säker på att det är någon form av plastfärg eller tjock glansig oljefärg just nu. Jag har bara kollat på några av dörrarna och frågan är om det ens går att måla om dem, kanske får vi tillverka nya likadana fast det vill vi helst slippa. Ytan på dörrarna nu är inte rolig och den vill vi inte ha kvar så då är tanken grön linoljefärg utanpå, det håller ju ett tag åtminstone.

   Ja jag har inte tagti så många på de olika husen där man ser flera av dem samtidigt. Fast du har väl sett flygbilderna på ”Gårdens historia”? Ett annat perspektiv men där ser man ju också hur huset är placerade.

 2. Andrea skriver:

  Snygg lösning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s