Ibland hittar man skatter under lagren ibland…


…ren besvikelse. Ända sedan vi flyttade in har jag drömt om att få sätta igång med trappan till ovanvåningen. Den är hemsk men kan bli så fantastiskt fin.

IMG_5361

Trappan, hemsk men lovande!

Trappan är som synes knallröd och målad med lackfärg precis som ledstängerna. Den är också precis så brant som den ser ut att vara men det är väl mest en vanesak det där för vi tänker ju inte på det längre. På varje steg ligger matta och i framkant en mässingslist. Mattan är verkligen inte i min smak om man uttrycker sig milt… 😀 Min drömtrappa skulle innebära att man tar bort mattan och skrapar/slipar det som behövs och sedan målar man den grå, det finns en grå färg under det röda som skulle passa bra.

Eftersom jag sett den grå färgen där det röda skavts bort har jag förutsatt att trappan tidigare varit målad i den färgen och alltså varit utan matta på sättstegen. Idag kikade jag under två av mattbitarna och det är nu vi kommer till besvikelsen. Stegen var visserligen målade grå men de var i ruskigt dåligt utförande. Det första steget var gjort av två spontade brädor och de hade delat sig i sponten så där var en springa på över två centimeter. Nästa steg hade också delat sig men inte riktigt lika mycket. Fler tittade jag inte på för jag insåg ju att det inte var ”lätt som en plätt” att bara ta bort mattan och måla om… Usch vad trist! Nu måste vi antingen byta ut stegen på något sätt eller välja att ha matta i alla fall och vad finns det för trevligt att välja på där idag? Finns ju inga snygga linoleummattor med häftiga och vackra mönster (eller jo men de är svindyra).

IMG_5362

Här på golvet nedanför trappan innanför tröskeln syns den grå färg som trappan varit målad i tidigare.

Troligen är det så att trappan från början bara var en ”vindstrappa”, att ovanvåningen inte var inredd men att man gjorde det efter några år och då la man matta redan då. Eller så var den tänkt att täckas av matta från allra första början så man behövde inte göra fina steg.

IMG_5368Mönstret på mattan är helt bortslitet på mitten hela vägen ner. All färg på ledstängerna är också bortsliten på ovansidorna.

IMG_5370

Där uppe sitter ett trappräcke som inte är original och som är ruskigt rangligt. Ett rejälare vackrare ska byggas såsmåningom.

Nåja, problem är till för att lösas men jag hade ju uppskattat om det varit enklare…vi har också tid på oss att lösa det för trappan ska inte renoveras nu jag var bara nyfiken och tittade under mattbitarna idag.

 

12 kommentarer på “Ibland hittar man skatter under lagren ibland…

 1. asumtorpstobbe skriver:

  Tråkigt!

  Fördelen är ju att det inte blir så många kvadrat om ni väljer att lägga ny matta. Det kanske inte blir så vansinnigt dyrt ens med en snygg sådan?
  Vår trappa är också lika brant, men har välbyggda trappsteg. I vår trappa har de dock lagt en trasmatta hela vägen uppifrån övervåningen och ända ner till en bra bit ut på golvet på nedervåningen. Mattan är infäst med en metallstång i bakkant på varje trappsteg. Med en snygg trasmatta så tycker jag det är ganska snyggt. Dessutom vadderar det trappan lite vilket känns skönt med en så brant trappa. Bägge våra barn har tagit sig en varsin tur nerför trappan men klarat sig helt utan skador.

  • Sophie skriver:

   Jo min tanke var att i den målade trappan skulle jag lägga just trasmatta med metallstänger. Som du skriver mjukar det upp en hel del och dämpar och det blir inte så halt. Jag har letat matta på tradera ett tag nu men har inte direkt bråttom.

   Det har även slagit mig att det inte är stor yta så kanske kunde man lägga sådan riktigt fin mönstrad linoleum ändå. Vi får se hur illa det är när vi tar bort all mattan. Kanske lyckades jag bara titta på de två sämsta.

 2. Micke o Helga skriver:

  Jag skulle ta bort mattan och sedan ser man skicket på hela trappan. Utifrån det skulle jag fatta ett beslut. Om det skulle bli tal om att köpa ny matta skulle jag ta den kostnaden då det inte rör sig om några större antal kvadratmetrar. Vi harlite av samma dilemma men i vårt fall har det suttit en limmad heltäckningsmatta i hela trappan och nu är det ganska mycket limrester kvar, för övrigt är trappan mörkt fernissad.

  • Sophie skriver:

   Ja vi får göra det, men det får vänta lite för är flera steg mycket dåliga tvingas vi lägga jobb på det nu och det har vi inte lust eller tid med. Mattan får ligga tills det blir dags så får vi ta reda på hur det är då. Jag har också funderat på om man ändå kunde köpa fin linoleum just för att det är så liten yta. Kanske kan man hitta spillbitar till och med. Våran matta är inte limmad så det är ju positivt åtminstone.

 3. Maria/Javabönan skriver:

  Hallå!

  I vår trappa är det plastmatta som jag tänkte ta bort och för att inte förstöra höjden som passar med den breda kanten från original så tänkte jag ta tunn plywood för att täcka in stegen. Vår trappa är inte rak utan stegen är i alla möjliga former. Ja inte alla möjliga då men jag tror du förstår. =)

  Hellre plywood som i alla fall har ett träutseende sen när man målar, ni har ju rak trappa och det är ju fint att göra som förr med trasmatta fastsatt i varje trappsteg. Jag menar som nämns i första kommentaren,

  Jag tror nog ni löser det där på bra sätt, ni har ju lyckats förr. 😉

  Kram kram

  • Sophie skriver:

   Ja man skulle kunna lägga något på eller tyckte Mats att man kunde byta hela steget om det behövs. Vår trappa är ju bara rak så det är ganska enkla bitar. Trasmatta har jag tänkt mig på den målade trappan men nu får vi se hur det blir. Jag hoppas vi kan lösa det bra men det blir det nog i slutändan.

 4. torpsara skriver:

  Jag hade tänkt om och sparat mattan och plockat upp någon av tonerna i den till det omgivande träet. Jag tycker inte den är så hiskelig men i den där knallröda kontexten blir ju allt konstigt. Med ett par lager fernissa så blir den inte direkt som ny, men som en äkta och kanske trevlig hälsning från förr.

  • Sophie skriver:

   Nja jag vet inte om jag kan tänka mig den mattan även om det röda verkligen gör den hundra gånger värre. Och det är inte en jättegammal matta, mer halvgammal! 😀 Fast jag vet man borde inte slänga ut den för den är ju trots allt äldre.

 5. Nephew skriver:

  Ta bort allt linoleum och byt ut det som behövs och måla trappan i den grå kulör som du tänkt dig. Det blir snyggast.

  • Sophie skriver:

   Ja det är ju så jag tänker mig den och så med en fin matta längs hela trappan. Kanske kan bara mattan dölja en del av skavankerna. Eller så får vi byta ut en del och hoppas på att det ändå inte är alla stegen som är så dåliga.

 6. Jag gjorde ett liknande misstag i vårt hus i ett av rummen på ovanvåningen, jag började riva bort innertaket som gått sönder och lossnat lite på ett ställe, jag trodde det skulle finnas något riktigt fint därunder, men icke! Det var bara oslipade plankor och dessutom såg det ut som att det brunnit i taket ovanför vedspisen vid något tillfälle..så där blir det att sätta papp och måla hela taket..
  Lycka till med trappen, det blir nog jättebra!

  • Sophie skriver:

   Ja det är lite tråkigt när man gör upptäckter som inte är vad man tänkt. Fast det är väldigt fint med pappspända tak också. 🙂 Jag tror också trappan blir bra såsmåningom, vi får ju helt enkelt lösa det på något sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s