Nu sover hästarna inne


JA nu är stallet så klart att hästarna har kunnat flytta in. De står just nu därute och mumsar hö skulle jag tro och om en timme ungefär ska vi gå ut och titta till dem och släcka för natten.

Det är så skönt att äntligen kunna ha hästarna inne på natten. Äntligen kan de vara ute helt utan täcke också. Hästarna trivs bäst utan täcke och båda mina sätter rejält med vinterpäls så de fryser knappast men när de nu gått ute dygnet runt har de fått ha täcke eftersom jag inte haft möjlighet att ta in dem för att torka upp hur dåligt vädret än har varit. IMG_4216

Före…

bild (3)

Efter…

Ännu återstår en ytterdörr, fast belysning och lite annat som ska fixas snarast men boxarna fungerar och hästarna kan komma in. Sen ska förstås även hela utsidan göras vid, den ska få delvis ny panel och en del lagad men det och ommålning samt renoveringen av fönstren och de andra dörrarna får vänta tills våren och sommaren .

6 kommentarer på “Nu sover hästarna inne

 1. annelibloggen skriver:

  Åh, vad fint stallet har blivit! Så duktiga ni är! Det vore roligt att få se en bild där även hästarna är med 🙂
  Hälsningar från torpet.

 2. Mona skriver:

  Hei!
  Jeg kom over denne bloggen helt tilfeldig, og ble sittende helt fasinert og leste alle innleggene (det tok en del tid). Vi er på utkikk etter et torp, og nå har vi kanskje mulighet til langitdshyra. Venter bare på svar fra eieren om vi kan komme og se på det før vi evt bestemmer oss (om eieren vil ha oss, da).

  Jeg har noen tanker om deres gård, og så har jeg noen spørsmål jeg håper du kan svare på ang hyra av torp.

  Den første tanken er at jeg syns dere gjør en fantastisk jobb med renoveringen. Jeg er imponert over alle teknikker dere bruker og omtanke dere legger i det. Det er en stor inspirasjon!

  Den andre tanken er at jeg ser dere har fått problemer med vann hos dere. Har dere tenkt på at problemene kom etter at dere tok ned bjørketrærne? Bjørk er veldig tørste, og drar opp massevis av vann. Kan årsaken til problemene deres være at vannet ikke lenger tas opp av trærne?

  Så til spørsmålene mine:
  1) Når dere hyr ut deres torp er dere med på å betale for noe av renoveringen hyresgjestene deres gjør? Da tenker jeg på store investeringer, som f.eks utvendig panel eller andre byggtekniske saker. Om murstokken må utbedres, vil dere være med på å betale for det?

  2) Vet du om det finnes noen regler eller almenne uskrevne regler for hvordan forholdet mellom eier og langtidshyresgjest skal være? Jeg ser at du skriver at dere ikke legger dere opp i hvordan de som hyr deres torp har innredd, men har de også fått lov til å pusse opp innvendig?

  Jeg håper du kan ta deg tid til å svare!

  Vennlig hilsen Mona

  • Sophie skriver:

   Hej Mona! Vad roligt att du tycker om vår blogg. Ber om ursäkt för det sena svaret.

   Tyvärr är det inte ”så enkelt” som att vattnet kom när björkarna försvann. Björkarna stod i trädgården och visst hade vi vatten där också men det fanns där även när björkarna stod där. Störst var problemet på åkern vid huset och där fanns inga björkar alls och alltså inga vi tog ner. Vi tror nu att vi lyckats gräva av någon vattenåder när vi grävt för jordvärmen men vi vet inte säkert.

   Jag tror att du har missförstått lite, vi har aldrig hyrt ut vårt torp, däremot hade de tidigare ägarna hyrt ut det på långtidsarrende (10 år tror jag) till en dansk familj men det hade inte bott någon där på några år när vi flyttade in, det var de danskarna som hade renoverat och målat om. På din fråga kan jag däremot svara att vi visst hade kunnat betala material om någon hade hyrt vårt torp och velat renovera men de hade inte fått välja material eller utseende själva eftersom vi är så noga med att det blir restaurerat på rätt sätt. Visst kan man ha tur och hitta en familj som kan mycket om gamla hus men de flesta är inte så intresserade. Helst hade vi gjort arbetet också själva. Vi har funderat på att hyra ut vårt torp igen men då när vi har restaurerat det färdigt och bara på korttidshyra som en vecka eller två kanske. Vårt torp ligger bara några meter från vårt boningshus i trädgården så det skulle vara för påfrestande att ha någon som hyrde det hela sommaren till exempel.

   Jag känner inte till om det finns några generella regler vid arrende men det borde man kunan kolla upp någonstans. Sök på nätet så hittar du kanske något (om du inte redan förskt förstås) Ni borde annars kunna göra upp ett sådant kontrakt själva och avtala med ägaren vad ni får och inte får och vad ägaren respektive ni ska betala för. Hoppas du har någon nytta av mitt svar och lycka till med ert torpletande.

 3. Ylva skriver:

  Grattis! Inget är så mysigt som att ha sitt eget stall och natta hästarna och njuta av det totala lugnet när de tuggar sitt hö. Hötuggandet är ett av mina favoritljud. (har fler, t ex plumset när någon springer i grunt vatten, eller eld som sprakar i en vedspis, eller årtag i en stilla sjö, eller tonårsskratt, eller frasandet när hela koflocken har fått nytt bete….eller….)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s