Formning för boxarna


När golvet var gjutet och ytterväggarna uppe var det dags att förbereda och gjuta fundamenten till boxväggarna. Det hade gått att ha trä hela vägen ner men det är mer praktiskt med betong eftersom trä suger åt sig av gödsel och kiss och det blir inte så trevligt efter ett tag och det är mer hållbart för sparkar och mockning med betong. Det är dessutom snyggt tycker jag att ha en gjuten kant längst ner.

Vi formade och gjöt en måndagskväll. Det var stressigt och vi höll på länge men det blev bra. Först slog vi ut streck på betonggolvet för att veta var formarna skulle bygggas, sedan borrade Mats hål i golvet och slog ner armeringsjärn. Dessa knöt jag sen ett vågrätt armeringsjärn i. I hålet som är tomt ska det ner ett grövre och längre armeringsjärn, där ska nämligen en av stolparna stå sedan.

IMG_2245

Armering och markering på golvet var det ska gjutas.

När armeringen var klar var det dags att bygga formarna. De byggs av brädor och spikas fast i golvet och förankras ordentligt för att hålla för betongen.

IMG_2246

En form till Linas boxvägg.

Längst in mot väggen ska det stå en stolpe liksom vid slutet på formen. Längs med boxväggarna blir det en avfasad kant, denna gör man genom att sätta trekantslister i formens ovankant. Här kan man se att det redan finns en kant av betong bortanför formen och det är den gjutna kant som fanns sedan innan, den avgränsade då grisboxarna från vedboden och blir kvar som en låg tröskel mellan stallgången och två av boxarna i stallet. Efter att alla formar var klara blandade vi betong och gjöt. Tog ett tag och man får hålla på en del och knacka på formarna för att få bort luftbubblor och se till att betongen är ordentligt fylld överallt så det inte blir fickor någonstans.

Eftersom det var ganska kallt när vi gjöt fick vi vänta ett par dagar innan vi rev formarna och kunde se hur det blev men det blev jättebra.

En kommentar på “Formning för boxarna

  1. Ujujuj, vill knappt föreställa mig hur fint det där kommer att bli!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s