Stallet


Sist jag visade något av stallet var i höstas när vi hade haft grävfirman här för att höja vägen och få fram en parkering mot jordkällaren samt  göra en stallplan bakom längan. Innan dess var det katastrof så redan då såg det så mycket bättre ut jämfört med från början.

IMG_2231

Nästan från början, här är ändå en del skräp bortrensat samt massor av döda träd.IMG_4222

Efter att vi städat upp helt blev det så här och det ser rätt okej ut.

Här är taket lagat och en nock har vi lagt på för det fanns inte alls. Sen kan man säga att vi gick bakåt ett tag för här ser det ju faktiskt riktigt trevligt ut. För att kunna göra om detta till stall var vi tvungna att göra om en hel del invändigt och dessutom riva lite på utsidan.

längan ursprungligen

Så här såg längan ut från början.

På fotot ovan ser man baksidan, den sida som är neråt här på ritningen. Proportionerna blev lite si så där men det spelar inte så stor roll.  För att få till ett stall som skulle fungera med fyra boxar, tre för stora hästar och en för vår shettis, så fick vi ta vagnslidret, vedboden och den del av grisstallet som var boxar i anspråk. Totalt blir det strax under 60 kvadratmeter.

längan med stall

Alltså blir det såhär.

I det utrymme vi gör om till stall blir det två boxar på vardera gavel och en stallgång i mitten. Stalldelen är ungefär 10 x 5,5 meter invändigt.

Men som sagt innan vi kunde komma framåt var vi tvungna att gå bakåt…

IMG_4028Först fick vi se till att tömma vedboden som var halvfull sedan innan vi flyttade in

och sen påfylld med en del spillvirke av oss.

Jag la ut en annons på en lokal köp och sälj sida på Facebook och fick napp samma dag. Mot villkoret att allt hämtades och inte bara de ”bra” bitarna så skänkte vi bort veden. Visst kunde vi sålt veden men vi kände mest att vi ville få tomt och kunna komma vidare utan att vi behövde göra något så vi gav bort den. Så skönt att det blev tömt utan att vi behövde slita med det, det blev tillräckligt med tömning och rensning för oss ändå.

IMG_1609

Efter tömningen såg det ut så här.

Till höger finns väggen som delar av in till vagnslidret.  När vedboden tömdes hade vi inte lagat taket ännu och inte heller röjt bort allt skräp och sly från baksidan så detta är egentligen innan det utvändiga fotot ovan. Man ser till och med att grävaren som gjorde stallplanen skymtar genom den öppna dörren här på fotot ovan Vi tömde även loftet ovanför vagnslidret och vedboden som var precis proppfullt med mängder av gamla redskap och saker som hört till jordbruket. Vi har kommit fram till att så länge släkten som bodde här drev jordbruket så hade de inte traktor utan använde hästar och/eller oxar. Det finns massor av redskap och verktyg men inget alls som varit traktordrivet/draget. Jag vet inte hur länge de hade djur och brukade marken själva men jag vet att en granne arrenderade stallet under ett antal år innan det började förfalla i alla fall och då användes ju säkerligen hans traktorer på gården. När vi flyttade hit arrenderade en annan bonde (fast arvtagaren till den förre) marken.

IMG_1608

Här sysselsätter sig Mats med att slänga ut gamla okantade plank som det fanns hur mycket som helst av på loftet.

IMG_4460

En del av det som än så länge har fått ligga kvar. Medar, skaklar och ett potatisårder och jag vet inte allt.

IMG_1610

Dags att tömma vagnslidret. (Jag vet inte om det egentligen är ett vagnslider men vi kallar

det så eftersom där finns portar så man kan köra in vagn om man vill)

Virket har vi lagt in i brist på bättre ställe att ha det på. Eftersom det var något av panik att få undan allt när vi flyttade hit la vi det bara ovanpå det som redan fanns i utrymmet.

IMG_4216Under och innanför virket fanns det här.

Fotot är taget från vedboden och vi har tagit ner brädväggen mellan utrymmena. Portarna syns till höger. Här står ena halvan av vår veranda dörr, tyvärr finns bara den ena. Jag tror vi ha letat överallt, finns visserligen ett loft kvar uppe på sädesmagasinet på logen som vi inte kommer åt men jag tror inte den ligger där. Dörren kommer tillsammans med den enda verandafönsterbågen vi hittat att få agera förlagor när det är dags att göra glasverandan på huset.

IMG_1621Här en bild inne från grisstallet. Uppruttet virke och skräp.

Vi rensade upp och rev ut allt virke som inte behövde vara kvar. Det är fram till den här kanten som det nya stallet går. Vi har byggt en ny vägg där så grisepärekokargrytan hamnar utanför stallet och blir kvar i ett eget mindre utrymme. När vi hade rivit allt och grävt bort massor av gammal bark och jord och mög så vi var nere på grus överallt (utom i grisaboxarna där det redan var gjutet) så var det dags att fylla upp med massor. Vi använde dels den ölandssten som vi hade i en stor lava bakom logen och dels natursten som vi letade upp utanför stallet efter att de gjort stallplanen. Mycket sten gick det åt!

IMG_1747Uppfyllning i grisboxarna som låg lägst av allt i huset.

IMG_1718Ölandssten i mängder, den har tidigare legat i en bred gång eller uppfart fram till trappan på husets framsida.

IMG_1749Mindre stenar där det var mindre att fylla upp och ovanpå allt la vi singel.

IMG_1720Väggen mellan vedbod och grisboxar.

Det gjutna är kvar och stommen som är bärande. Man ser också hur lågt det är i grisboxen, vårt golv måste upp till brädkanten ungefär.

IMG_1753

En del stomme kvar mellan vagnslidret och vedboden, dåligt skick dock.

Här är uppfyllningen nästan klar. Bara marken i vagnslidret som ska fyllas med ett lager singel också. Vi har tagit upp hål i väggen för att kunna köra in med traktorskopan och hälla singel och huset ser trasigare ut än innan…

IMG_1750

Hål i ytterväggen.

Vi var tvungna att ta upp ett större dörrhål här i vilket fall eftersom dörren är alldeles för smal och låg för att vi ska kunna ta hästarna ut och in där på ett säkert sätt och då passade vi på att ta bort några extra brädor så att vi kunde få in skopan.

IMG_4456Gjutet!

Efter att vi jämnat upp hela golvet var det armering och sedan gjutning. Så skönt det var att känna att något gick framåt. Ett slätt golv på hela den yta som ska bli stall var fantastiskt trevligt att få till. Här är det grisboxarna som gjutits upp hitom stocken som ligger tvärsöver. Vi har gjutit fram till där boxarna tidigare började. Även här är det hål i väggen för att vi skulle få in skopan men här har vi inte tagit bort i stommen och det ska lagas igen senare.

IMG_4455Helt slätt golv. 

Nästa etapp bestod i att försöka spänna ihop stommen som delat på sig. Ena väggen, den till höger här, har givit sig av lite utåt och det har medfört att stockarna i stommen glidit ur sina lägen. Med hjälp av spännbjörnar drog vi ihop stommen bit efter bit och satte nya vinklar som håller ihop det.

IMG_4466Här syns hur den tvärsgående stocken dragits ur sitt läge från ytterväggen.

IMG_4469Här kan man se att man redan tidigare haft problem och stärkt upp stommen med extra järn

men hur dessa dragits loss när huset ändå fortsatt vika sig. Om det inte är så att järnen sattes redan när huset byggdes.

IMG_4474Det här är en spännbjörn.

Vi använde två för att räcka över och få kraft till att dra ihop huset. Vi lyckades dra ihop på alla ställen och det verkar fungera. Vi har ju också tagit bort massor av vikt uppe på takstolarna samt kommer så småningom att ta bort plåttaket och laga en del skador i taket och förstärka innan vi troligen lägger tillbaka samma plåt igen.

IMG_4477Så var det det här med att gå bakåt…

Det ser ju knappast bättre ut nu än innan vi började även om vi här har tömt allt, stagat upp stommen och gjutit ett golv. Utvändigt ser det ju hemskt ut.

Men nu när vi kommit så här långt… nu var det dags att börja gå framåt. Visserligen var ju golvet ett stort steg i rätt riktning men eftersom väggarna ändå såg så hemska ut var det först när Mats började sätta upp innerväggar som det verkligen kändes som om det hände något.

IMG_4459Det här är ju till exempel inte så täta och trevliga stallväggar.

IMG_5278Här däremot har ena långsidan kommit upp.

Vi har satt liggande breda plank som Mats hyvlat och spontat. De sitter direkt i den gamla stommen så det är lite snett och vint men det gör ju ingenting. Planken är ca 19 cm breda utan sponten så de bygger en del.

IMG_5268Mer vägg, skarvarna hamnar bakom de stolpar som sen kommer utgöra grunden till

boxväggarna så när det är klart syns inga skarvar.

IMG_5273

Här har väggen kommit upp mot utrymmet där grisapärekokargrytan står och det saknas bara en bit på ytterväggen.

Nu är vi framme nästan vid nutid. Vi har jobbat med det här under hela hösten och vintern så fort vi haft möjlighet men det har gått långsamt, mycket långsammare än vad vi tänkt oss. Dels beroende på att Mats haft väldigt mycket att göra i firman, vilket så klart är jättebra, och dels eftersom han under 4 veckor i jul och nyår var sjukskriven och inte kunde göra något alls varken på jobbet eller hemma eftersom han opererade sin högra hand. Som snickare är det svårt att arbeta med en obrukbar högerhand (särskilt när man är högerhänt).

Bara lite kvar nu innan stallet är användbart och det ska bli helt fantastiskt skönt att kunna ta in hästarna.

12 kommentarer på “Stallet

 1. katrine på Linderödsåsen skriver:

  Sikke en forandring. Kommer ni at sætte nye brædder op på ydersiden eller bare tætne de eksisterende? Jeg tænker at der kan samle sig en del fygesne i mellemrummet mellem indervæg og ydervæg.

  • Sophie skriver:

   Vi kommer att byta ut de brädor som är dåliga och sätta locklister där det saknas så att det blir tätt. Då tror jag inte vi behöver oroa oss för fukt mellan innervägg och yttervägg.

 2. Judith skriver:

  Men vilket jobb ni har lagt ner! Ser fantastiskt ut och hästarna blir säkert jätteglada.

  • Sophie skriver:

   Hästarna trivs nog egentligen väldigt bra ute men det ska bli skönt att kunna ta in dem i ett stall när det är som sämst väder och att kunna ta in dem och pyssla med dem på ett smidigt sätt, tror till och med att de kan tycka det är ganska skönt. Hovslagaren är glad också nu när han kan stå inne och verka.

 3. nisseitorpet skriver:

  Hatten av för ert slit! 🙂

 4. MrsUniversum skriver:

  Jättekul att ni hittar en ny funktion till ladugården så att den får stå kvar! Så bra att den blir stall.

  • Sophie skriver:

   Ja det är bra att längan blir använd på något sätt så den inte bara står och förfaller. Vi anstränger oss för att inte förändra utsidan mer än absolut nödvändigt och det lyckas vi bra med tror jag. Vårt problem nu är att vi tagit bort vedboden och vagnslidret och de funktionerna måste vi lösa någon annanstans. Men vi har ju fler hus som vi kan ändra lite på så småningom.

 5. stella skriver:

  Vilket hästjobb!

  Ni har verkligen jobbat hårt – inspirerande att se räddningen av uthus/ladugård!

  • Sophie skriver:

   Tack Stella. Det känns lite delat för vi har ju visserligen räddat den men vi har ju även förändrat den och tagit bort ursprungliga funktioner som hade varit roliga att ha kvar. Stallet blir jättefint så det ångrar vi ju inte men jag hade gärna kunnat behålla grisstallet som det var och vedboden också. Vi har dock inte möjlighet att ha hur många hus som helst bara för att utan vi behöver använda dem för våra behov.

 6. Hans skriver:

  Så fint!!
  Kul att byggnaden nu får en äkta funktion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s