Taklampor


Att hitta taklampor som fungerar både praktiskt och estetiskt i ett äldre hus är kanske inte det enklaste. Jag gillar gamla lampor vilket dessutom försvårar på så sätt att elen i dem kanske måste bytas eller det inte fungerar med lågenergilampor och ledlampor.

Än så länge saknar vi taklampor i några rum, de som inte är renoverade ännu på ovanvåningen har inga eftersom där inte finns någon ström i de gamla kuloledningarna. På bottenvåningen har vi hängt upp provisoriska lampor i finentrén och arbetsrummet.

IMG_4423

Ingen lampa i vårt sovrum ännu…

IMG_4421

Antons rum har en taklampa från Ikea.

IMG_4417

I tvättstugan har vi två såna här porslinssocklar med nakna glödlampor. Här passar inga ledlampor.

IMG_4410

I mellanrummet sitter en taklampa från 30-talet. Fin och enkel och fungerar utmärkt med nya sortens lampor.

IMG_4415

I grovhallen hänger en fin liten lampa som jag fyndat på loppis. Plastkoppen är ful men satt på när jag köpte den.

IMG_4420

I det fuktskadade taket i arbetsrummet hänger en stor vit glob från Ikea. Den har jag haft i många år och alltid hamnar den någonstans. Här hänger den dock tillfälligt tills rummet blir vidgjort.

IMG_4412I skafferiet sitter en annan porslinssockel som är väldigt lik de i tvättstugan men inte identisk.

IMG_4403

Kristalllampan i vardagsrummet. Egentligen mycket yngre än stilen i rummet men jag tycker verkligen om den och den passar väldigt bra ändå i rummet.

IMG_4409

Skomakarlampan med porslinshiss i köket. Enkel och vacker. Skärmen har jag fått av min morfar och den är jag så rädd om.

IMG_4398

I finentrén hänger en söt liten lampa. Vi får se om den får hänga kvar sedan när hallen är klar. Här liksom i ett par av de andra lamporna fungerar lågenergilampor elelr ledlampor ås där har vi det för att spara både el och på de glödlampor vi hamstrat. 🙂

IMG_4400

Min absoluta favorit. Hängfotogenlampan över bordet i matsalen. Oljehuset är trasigt så det går inte att ha fotogen i den men den är ändå försedd med ström sen länge. Gjort på ett sätt som inte förstör lampan tycker jag.

 

 

Annonser

6 comments on “Taklampor

 1. Hans skriver:

  Gamla lampor är ofta det som gör att miljön till slut ser rätt ut, atmosfärskapare av stort mått.
  Men de är inte utan bekymmer att få igång ibland. Sönderfallande gamla kablar är sällan det största problemet. Gamla lampor går nästan alltid att plocka isär ganska lätt och då kan kablarna lätt ersättas.
  Men ett större problem är att de nya lamporna inte riktigt passar i lamphållarna eller bara det att att själva lampan synns och då passar i många fall ej de moderna lågenergi/led lamporna.
  Vissa LED lampor passar fakiskt bättre in gamla lampsoklar än motsvarande låg energi.
  Men än går det faktiskt att köpa klara glödlampor av alla storlekar.
  http://www.lysman.com/sv/products/glodlampor.php

  Till vissa lampor har vi hamstrat rejält men långsiktigt är ambitionen att ha så mycket möjlig med ny teknik.

  • Sophie skriver:

   Vi har också hamstrat glödlampor, och gör fortfarande. Vi behöver till de där man ser glödlampan men använder ledlampor i de där lampan inte syns.

 2. Malin skriver:

  En sådan lampa Anton har är jag på jakt efter men hitta den inte på Ikea. Vet du om den finns nu?

  • Sophie skriver:

   Nej jag vet faktiskt inte men kanske kan du köpa vår. Jag var lite tveksam till att hänga upp den från början på Antons rum för han börjar bli lite stor för den så om jag hittar en ny så kan ni ta denna.

 3. Micke o Helga skriver:

  Vi har lite av samma problem som ni med att hitta belysning som funkar. Efter mycket letande har vi hittat 3 lampor, en art deco taklampa och 2 art deco bordslampor. Någonstans på vägen känns det för oss (läs micke 🙂 ) att art deco är en period som stilmässigt funkar väldigt bra i gamla hus, visst är det subjektivt vad man vill ha. När matrummet blir färdigt åker även hos oss en takfotogenlampa upp!

  • Sophie skriver:

   Det är svårt med belysning men skam den som ger sig. Art Deco är jag också svag för nu men lockade mig inte alls för några år sedan och jag ser fram emot att få inreda något av våra återstående rum med annan stil än den vi har i de rum vi gjort vid hittills. Å andra sidan tycker jag att man kan kombinera lite som man vill så även i vårt vardagsrum eller matsalen kan man ha sådana lampor eftersom de som du skriver passar bra i äldre hus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s