Glömde jordkällaren…


Jag glömde visst att ta med fotot på jordkällaren när jag la ut på vår vattensjuka åker, det är inte bara åkern som behöver bli av med vatten. Jag är glad att jag inte lagrar någon mat därinne ännu för det hade inte gått så bra.

IMG_5090

 

Samtidigt vill jag ju väldigt gärna kunna använda jordkällaren framöver och vi måste göra något åt allt det här vattnet. Här står nu nästan en halvmeter vatten så hela trappan ner är under vatten och även jordkällaren är ju fylld. Så klart mår den inte speciellt bra av det här och det måste åtgärdas på något sätt.

Under 2013 har vi bestämt oss för att slutföra en del saker istället för att börja på nya stora projekt.

Utan inbördes ordning:

Få bukt med vattnet.

Få klart gräsmattan, rabatterna och gångarna (trädgården alltså).

Få upp alla detaljer på huset som inte är färdiga

Måla klart alla detaljer på huset.

Renovera färdigt alla fönsterbågar.

Göra klart stallet.

Bila bort betongen på grunden, åtminstone en del till.

Få klart snyggt vid utloppen för stuprören så vi kan ta bort de fula avloppsrören som sitter där idag. Vi har grävt ner rör under marken fram till stuprören men ska göra en dold dränering så vattnet kan rinna undan.

Försöka fixa skorstenarna (som blir det största och mest krävande projektet förmodligen. De behöver muras om ovan nock båda två samt dras med bruk i alla kanaler.

Säkert något mer som jag inte minns nu och vi kommer förhoppningsvis hinna med mer än detta men vi ska i alla fall bli färdiga med det här.

IMG_5116

 

Där är en del kvar som ska göras på huset. Skrapa och måla takutsprången och takfötterna till exempel och vindskivorna.

 

Annonser

6 comments on “Glömde jordkällaren…

 1. Hans skriver:

  En mycket dukig kille är Roland Levin (Morfars Kammare)
  Han har renoverat våra två skorstenar. Murat om två toppar enl. gammal förebild och dragit om all 6 rökanalerna och allt med underbat bra slutresultat.
  mvH
  Hans

  http://www.morfarskammare.se

  • Sophie skriver:

   Tack för tipset. Att någon med egen god erfarenhet och kunskap rekommenderar är värt massor. Vi hade nämligen en firma här i somras som vi trodde skulle kunna hjälpa oss men han var bara intresserad av att sätta insatsrör vilket vi inte vill ha. Jag förklarade ändå redan i telefon att vi inte ville ha insatsrör utan bara var intresserade av att glidgjuta och mura om topparna. Han påstår att det är både omöjligt och väldigt dyrt och mycket bättre och billigare med rör och det framgick mycket tydligt att han verkligen ville få oss att sätta rör för det var lättare för honom.

   Nu är Mats inne på att göra det själv men jag hade tyckt att det varit mycket skönt att ha en firma till det så vi får gjort annat under tiden istället. Ska kolla upp Morfars Kammare.

 2. Hans skriver:

  Hälsa Från Hans Och Maria Jacobsson (Gamlaskolan i Vansta Torp).

  Läs för övrigt senaste nummret av Byggnadkultur där finns en mycket intresant artikel som jämför insatsrör och glidgjutning.

  Vi kan bara säga att vi är 100% procent nöjda med Rolands jobb.

 3. Ylva skriver:

  Hej
  Det ska bli spännande att följa er skorstensrenovering. Jag behöver också glidgjuta skorstenskanalerna, men inte ända ner enligt sotaren. Ska försöka klättra upp på taket och filma ner i kanalerna i sommar för att se hur det ser ut.. Har förstått att insatsrör ska man akta sig för. Men jag har också läst att det kan bli för hårt med det bruket som används till glidgjutning och att man hellre borde använda kalkbruk för att det kan röra sig lite mer ihop med teglet och då minskar risken för att teglet spricker. Vet inte om jag har förstått detta rätt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s