Adventsljusstakar


Jag har letat länge fast det inte var förrän denna vintern matsalen var iordning och rolig att julpynta. Jag har ett par adventsljusstakar sedan innan men bara en av varje och inga som passar i matsalen. Jag ville ha några som såg äldre ut och som tog upp lite plats i fönstret eftersom våra fönster är relativt höga och vi desssutom har en mittpost som döljer mycket av ljusstaken om den är för smal.

Utbudet på ljusstakar är ganska stort men att hitta någon som såg äldre ut på riktigt var inte lätt. Jag har tittat på massor och jag har några gånger tänkt att nu har jag hittat men hela tiden var det något som inte stämde. Jag vet precis hur den ska se ut men just den fanns såklart inte i verkligheten. Jag har även tittat på Tradera för att se om det fanns några begagnade där men inte heller där hittade jag vad jag sökte. Till slut via tips från en vän hittade jag en modell som såg bra ut och till ett inte alltför saftigt pris. Jag beställde på hembelysning.se som hade lägsta priset på 499 kr.

IMG_4546

De har fin form och det var ju den jag föll för.

När de kom hem var jag förväntansfull men blev faktiskt riktigt besviken. Redan när jag hämtade paketet på posten tyckte jag att det var väldigt lätt och tänkte att de kanske glömt att packa två men det hade de inte. Båda var med men de vägde i princip ingenting. Jag hade förväntat mig att de skulle vara rejälare och i tyngre material, som det är nu så står de visserligen på plats men minsta rörelse på sladden när man tänder eller släcker flyttar på dem och jag är rädd att katterna ska lyckas välta ner dem eftersom de är så lätta. Ett av ljusen på den ena pekade snett utåt och ledljusen, som väl är trevliga eftersom de knappt drar någon el, syntes ju knappt när det var ljust ute. Jag hade också hellre haft vanliga lampor än de här som ska likna lågor. Desssutom kändes det inte som om det var någon vidare kvalité på ljusfästena och det är svårt att skruva i lamporna så att de får kontakt och lyser. Ingen höjdar kvalité för 500 kr precis.

När jag först satte upp dem i fönstren var jag jättebesviken och helt säker på att jag skulle skicka tillbaka dem. Jag gillar inte riktigt det skabbiga utseendet på själva ljusstaken och jag hade inte sett att den var så fläckig på fotot på hemsidan. Dessutom tycker jag att de väl på plats gott kunde varit större och pampigare, det är ändå matsalen och fönster som syns ut mot vägen. Eftersom jag dock inte hittade några bättre så bestämde jag mig för att behålla dem och ifall jag senare hittar några jag tycker mer om så kan jag flytta dessa till arbetsrummet som också har två fönster. Alla våra rum utom barnens, köket och badrummet har två fönster så det finns även andra alternativa fönster att sätta dem i. Mats lyckades räta upp ljuset som var snett och nu är de trots allt ganska trevliga fast de fortfarande är lätta, jag har väl vant mig antar jag.

IMG_4547

När det är mörkt ute lyser de i alla fall trevligt.

Nu funderar jag på om jag ska behandla dem med bronstinktur. Har använt det en del när jag praktiserade som bildlärare efter gymnasiet och har jag inte fel har min mamma en påse med sådant pulver i en fin burk på en hylla i hallen och kanske skulle jag kunna få lite av henne… om jag ber snällt!

 

 

 

Annonser

6 comments on “Adventsljusstakar

 1. TorpSara skriver:

  En båge av trä vore finast! Eller en med armar i mässing. Jag ska hålla utkik!

  • Sophie skriver:

   Ja vi köpte två bågar (nya) till hallen på ovanvåningen och det är jättefint. Där är ju fönstren bredvid varandra så det är så fint också att man ser båda samtidigt. Bågar i trä eller två högre klassiska (vi har funderat på att göra själv) De med mässing och träfot gillar jag inte riktigt.

 2. Hans skriver:

  Bästa tiden att leta ”retroljustakar” är faktisk under sommarens loppisar.
  Vi har 3 gamla i trä alla gamla Philipsmodeller 50 & 60 tal, från sommar loppisar. Sedan har vi ett par i mässing och teak och de kommer faktiskt från vår lokala återvinningscentral. Man får ju inte ta saker därifrån, men efter lite pratande med föreståndare så lovade han att titta bort en stund. Glada blev vi, två exakt likadana i teak och mässing , i bra skick (fast de var väl inte i er smak)
  Kan lägga ut bilder på Philipslustakarna om du vill.
  Gott nytt år
  Hans

 3. Mamma skriver:

  Du får väl be snällt som sagt :-).

 4. Brudbergs Therese skriver:

  Kolla in House of hedda, jag såg att hon säljer ut jättefina ljusstakar i lite äldre stil 🙂
  Tack för en inspirerande blogg, då vi också försöker restaurera istället för renovera vårt hus från 1912….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s