Nu blir det mer vatten


Ja ännu ett inlägg om vatten, vi har så gott om vatten att jag vill dela med mig lite, synd bara att jag inte kan göra det bokstavligt talat för vi hade verkligen behövt bli av med ett antal tusen kubikmeter…

Det här fotot är taget i början på juni 2010 innan vi flyttade till Södergården. Det är taget från åkern bakom huset på en plats där det inte går att stå idag. På åkern växer gräs och innan vi flyttade in hann grannen som arrenderade åkern ta ensilage på den här ytan.

Här ett foto från lite senare samma sommar. Till vänster på åkern kan man se att det finns ett område med lite gråbrunare växtlighet, det är Veketåg som är en sorts vass som växer på blöt mark. Det fanns en mindre yta mitt på åkern där det var blött men det stod inget vatten där. Fotot är taget från gräsmattan och till höger syns jordkällaren.

Ett foto från samma sommar igen, här ser man vinbärsbuskarna och till höger på åkern syns Veketågen.

Nu har vi bott på gården under ett år ungefär, detta fotot är taget i maj 2011. Nu står det vatten mitt på åkern även under sommaren och under vintern hade vi också vatten på åkern och en bit ut på vägen. Vi har grävt ner jordvärmeslangen på åkern rakt framför hästarna, man ser grävslingorna på marken.  Vi misstänker att vi kanske grävt av en gammal stendränering när vi grävt i marken eftersom här är mer vatten nu än innan.

Här ser man ännu tydligare spåren efter grävningen för jordvärmekabeln. Håll koll på badkaret vid staketet och stenarna mitt på åkern för de är bra riktmärken.

Här ser man både vägen och åkern. Man ser även stenarna och badkaret samt vårt utestall som vi byggde inför första vintern och som blåste ner i februari detta året. Det är ganska torrt på åkern även om det finns en mindre vattenspegel mitt på. Stenarna vid staketet kan ni också hålla lite koll på.

Vintern 2011, nu är det inte en liten fin vattenspegel mitt på åkern längre. Vi tänker att det måste bero på att vi grävt av den där stendräneringen som ledde till en stor sänka mellan vårt hus och vägen men vi har börjat diskutera om det kan bero på något annat. Sänkan har funnits i många år och vi har hört berättas av många att folk från byn tidigare kom dit för att åka skridskor på vintrarna. Så länge vi har bott här har där aldrig varit tillräckligt med vatten för att det ska bli någon riktig is. Sänkan framför huset är en gammal stor stenkista av något slag. Den är alltså tänkt att fungera som avrinningsyta för åkrarna runt om. Bottnen på den, som syns under sommaren då sänkan är helt torrlagd, är en stor yta på flera kvadratmete som är täckt med stenar i olika storlekar. Jag antar att det sen finns eller har funnits någon sorts utlopp som går under vägen och slutligen lett ut vattnet i någon bäck ner till Lagan.

Angående vårt vatten ser ni att det nu tar ganska stor del av åkern i anspråk. Vägen står också under vatten och även om ungarna gärna åker skridsko här så ställer det till en hel del. Vattnet når fram och förbi badkaret och även stenarna mitt på åkern ligger med delar under ytan.

Även på denna sidan om vägen står det en hel del vatten och om ni minns så visade jag bilder på jordkällaren vars golv var täckt av ungefär 30 cm vatten. Skrotet som ligger kommer från när vi rev utbygget, det är en oljetank, tvättmaskinen och pannan bland annat samt rör och en del sånt som blivit kvar. Stenarna som bara  sticker upp lite ur isen i framkant på åkern kan ni som jag skrev innan se på bilderna ovan också, men då ligger de helt på land.

Tidigt i våras, i februari faktiskt, var det väl nog som mest vatten för året. Man ser att hästarna står på en liten smal landtunga och att vattnet når ända fram till staketkanten mot grannens åker, jämför med fotona ovan så ser ni hur långt vattnet når. Stenarna som stack up ur isen ovan är helt under vattnet här och vägen står djupt under vatten.

 Vatten, vatten, vatten… Stallet blåste sönder under den storm som fick namnet Emil men anledningen till att det kunde hända var att grundvattnet stod så högt att plintarna inte längre satt fast i marken. Stallet lyfte alltså med plintar och allt och i hålen efter plintarna stod grundvattnet bara några centimeter under makrnivån.

I våras när det börjat torka upp en del. Vägen är ännu blöt men inte under vatten och stenarna ligger nästan på land.

Ännu ett foto från i våras,  gässen har anlänt. I våras hade vi både Kanadagäss, Grågäss, Knipor och änder simmandes i vattnet. Vi har också haft älg som badat i vattnet och gladorna som häckar i närheten brukar sitta vid kanten. På sommaren älskar svalorna att fånga knott precis över ytan så djurlivet är rikt och trevligt att titta på och ha alldeles utanför huset.

Det är fler än de vilda djuren som gillar vattnet. Fotot är taget i somras och Hera badar och äter av det saftiga gräset i vattnet. Även vår shettis Lina gillar att bada och hon brukar ligga och rulla i vattnet och kommer upp täckt av dy, antar att det håller flugorna borta.

Även här ett foto från i somras. Som synes syns knappt vattenspegeln härifrån där jag står mellan huset och jordkällaren. Man ser stenarna på åkern som inte ens är nära att nudda vattnet nu.

Här håller vi på med trädgården i somras och det är bara en liten vattenyta mitt på åkern, det minsta det var den här sommaren. Stenarna i närheten av staketet är LÅNGT från vattnet och ännu längre från att vara helt dolda under ytan…

Detta är taget för ett par veckor sedan innan grävfirman började höja vägen och vattnet har redan stigit rejält jämfört med i somras. Vi har blockat ner staketet men stenarna ligger kvar. Vägen ligger bitvis under vatten och vi höjde allt när det nu grävdes för att slippa ifrån det. Tyvärr verkar det inte ha räckt för efter bara ett par dagar så började det trycka upp vatten underifrån framför jordkällarens långsida där vi ska ha vår parkering och vi har redan fått beställa två stora lass grovt grus för att kunna använda ytan överhuvudtaget. På vissa ställen där det inte ligger grus ännu sjunker man ner upp till 25 cm fast det inte syns alls att ytan är blöt. Det är rätt obehagligt att marken ser helt stabil ut men är så förrädisk.

Vi vet inte varför det är så här mycket vatten, det kan nog inte bero bara på att vi grävt av en gammal dränering. Kanske har vi grävt av en källåder som nu sprutar upp vatten ute på åkern. Kanske trycker det på så mycket vatten uppifrån den stora mossen som ligger ovanför oss en bit bort. Kanske beror det på att alla diken och bäckar som går i skogen bakom vårt hus är igenväxta. Kanske beror det på någon sorts påverkan på marken längre ifårn oss. Kanske beror det på en kombination av allt men klart är i alla fall att vi inte kan ha det så här längre. För bara en vecka sedan var jordkällaren torr men nu står där 30 centimeter vatten därinne. Brunnen på gården, den vi byggde ny täckning över i början på sommaren, är full av vatten ända upp till kanten och grundvattennivån ligger bara nån decimeter under marken. Vi måste göra något men frågan är vad, som det är nu vadar vi i lera överallt känns det som och det blir bara värre och värre…

Vi har bevis på att det inte såg ut så här förr!

Här ett foto från fotoalbumet. Troligen är det väl Kennet som sitter ute på åkern bland betorna. I bakgrunden ser man Längans tak och bakom längan lite av taket på logen så vi vet att detta är samma åker som idag är vattenfylld.

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

13 comments on “Nu blir det mer vatten

 1. Jonas skriver:

  Inser att det är ett problem för er. Förr var de ju nitiska med att dränera och dika ur alla tänkbara vattendrag. Det är kanske som du säger att de gamla dikena inte längre fungerar som tidigare. Kanske kan ett alternativ vara att anlägga en mindre våtmark på åkern? Om ni väljer den åtgärden kan det också finnas en del pengar att söka. Andra åtgärder får ni troligen bekosta helt själva. I vilket fall som helst tycker jag ni ska kontakta länsstyrelsen, som brukar ha personer som är duktiga på vattenflöden och våtmarker. Kanske kan de hjälpa er att hitta orsaken och kanske också komma med förslag på lämplig åtgärd.

  • Sophie skriver:

   Ja det är verkligen ett problem för oss. Vi vet ju att dikena uppe i skogen var igensatta men de flesta av dem har vi rensat under sommaren när vi gjorde en del åtgärder i skogen. Vi har ett dike som går längs andra sidan av gården som inte är rensat ännu.

   Faktum är att vi hade en tjej från länsstryelsen här för bara en-två månader sen av just den anledning du nämner. Vi ville kolla möjligheten att få bidrag för att gräva ut till en riktig damm eller våtmark men kravet är att man gräver minst 4000m2 vilket är så stort att vi knappt skulle få någon åker över alls. Alltså kan vi inte få bidrag, det blir bara löjligt om vi ska försöka få bidrag för att gräva så stort bara för att man kan få pengar för det. Dessutom tyckte tjejen från länsstryrelsen att vår våtmark var exemplarisk som den var. Det är precis den sortens våtmarker de helst vill se, de naturliga som har grunda kanter ner i vattnet som gynnar fågellivet. Hon tyckte inte vi skulle göra någonting alls. Hon hade inga förslag på vad man kunde göra för att sänka vattennivån.

 2. torpsara skriver:

  Gubbarna på Maskinisten kan tänkas ha goda råd också.

 3. MrsUniversum skriver:

  Du skriver att det är grundvattnet som står högt. Då kan det kanske bli svårt att dränera bort. Men diken är viktiga och de förfaller då jordbruksmarken inte hävdas. Ett problem över hela landet har jag märkt.

  • Sophie skriver:

   Ja grundvattnet strå väldigt högt men det är nog inte bara det som gör att vi har dammen på åkern, det måste vara något som hänt och det måste vi försöka ta reda på vad. Vi försöker rensa upp de diken som finns men reglerna är ju väldigt strikta kring hur och var man får dika också idag.

 4. Hans skriver:

  Troligen har en gammlal större drännering blivit skadad eller tilltäppt.
  Fanns det inte kartor på hur de gamla dränneringarna låg hos de dåvarande lantbruksnämderna eller länstyrelsen?

  • Sophie skriver:

   Vi har inte några kartor men jag har å andra sidan inte letat efter det heller. Får bli ett samtal till länsstyrelsen om det tror jag. Vi misstänker också att det är en dränering eller att vi har grävt av en vattenåder som nu måste ta sig upp eftersom dess flöde är brutet.

 5. Hans skriver:

  http://www.gardochtorp.se/sjotomt.aspx?article=8431

  Detta orsakade av ett tilltäppt dränneringsrör en ca 800 m lång sjö,
  Sedan bonden fick rensat ledningen är här torrt igen och där var säd i sommras och inga sjöar enns nu på hösten

 6. Fritidshuset.se skriver:

  Ow, det där kan inte vara lätt. Skulle göra som Hans säger och försöka att se omdet finns några kartor på hur dräneringen var lagd. Att kontakta länsstyrelsen låter ju dessutom som en utomordentlig idé oavsett om kartorna finns eller inte. Lycka till!

 7. Hans skriver:

  Vet bara att på 60-talet jobbade mina föräldrar just med drännering under flera sommrar (extraknäck). Och om jag minns rätt skulle allt karlägas och in till lantbruksnämden eller läsnstyrelsen. Kan inte säga exakt för jag var runt 7-8 år då…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s