Vårt äldsta fynd.


När vi nu tömde längan på allsköns bråte för att kunna göra stall så hittade vi ett gammalt skåp, ett hörnskåp som vi naturligtvis inte kan placera med säkerhet men vi tror kanske det suttit i Lilla huset nån gång för länge sedan. Hur länge det blivit liggande uppe på loftet på längan det har vi ingen aning om.

 

Riktigt skitigt och ser ut att ha varit grått. Jag förstår varför så många tror att möbler förr var grå. Skåpet vi hittade i ladan på Ekenäs hade exakt samma nyans innan jag tvättade det då det sen visade sig vara mörkbrunt, det gråa är alltså bara damm och smuts. Först hittade jag bara dörren men sen hittade vi hela skåpet också. Eftersom det varit platsbyggt i ett hörn är det väldigt rickigt nu när det bara finns dör, sidostycken och två hyllplan i princip..

Efter en försiktig men nödvändig rengöring ser det ut så här.

Skåpet står inte upp och ner utan båda nyckelhålen är felvända. Skåpet har varit svart och är bemålat med blommor samt med bokstäver och ett årtal. Överst på dörren står R.O.J eller kanske R.O.S  och nertill står 1802 eller 1809. Alltså är skåpet ca 40 år äldre än Lilla huset ungefär och har det suttit i lilla huset tidigt tillhörde det inte den släkt som vi köpte av utan släkten som ägde gården innan. Annars är det något som flyttat med hit när släkten vi köpte av tog över.

 

Bokstäverna på dörrens ovanstycke.

Bokstäverna, siffrorna och blommorna på spegeln är målade med en annan sorts färg än resten av skåpet. En som är ganska tjock och ger en relief.

 

Årtalet. 

Hela skåpet är hopfogat med träplugg och handhyvlat så klart. Tyvärr saknas det en del delar men kanske kan man ändå göra något av det någon gång. Invändigt är det inte målat och hyllplanen är vanliga brädor som knappt hyvlats.

Annonser

14 comments on “Vårt äldsta fynd.

 1. MrsUniversum skriver:

  Helt klart intressant. (Tycker MrsUniversum)

 2. Maria/Javabönan skriver:

  Vilket underbart skåp…så klart att ni ska hitta någon plats för det. Att nyckelskyltarna är upp och ned väl inte så ovanligt. I vår sommarstuga så har logdörren låset upp och ned, var nog antagligen för att man var fattig och hade man tillgång till ett lås så tog man det vare sig det var rättvänt eller ej. Det var ju mindre kommers på den tiden än nu. 😉

  Lycka till med fyndet!

  Kram,
  Maria/Javabönan

  • Sophie skriver:

   Ja det är säkert så att låset redan fanns och då fick man vända det upp och ner för att det skulle passa. Fast det roliga är ju att båda nyckelhålen sitter upp och ner.

 3. Stina skriver:

  Det är med säkerhet ett S som sista bokstav. Det betyder son. Åtminstone i Dalarna så avslutas alla äldre märkningar av endera S=son eller D=dotter.
  I så fall kan det betyda Rune Olovs son fast namnen har jag ju ingen aning om.
  Ni får leka detektiver. Lycka till.

  • Sophie skriver:

   Tack! Det var ju jättebra att få veta, det är väl förmodligen så det är. Nu måste jag leta i kopiorna på kyrkoböckerna som jag har över gården. Man kan ju hoppas att man hittar något namn som passar där.

 4. Hans skriver:

  Underbart skåp
  Hitta någon duktig snickare som kan komplettera det. Använd gammalt virke så stämmer färgen bättre.
  Även vi har skåp som återanvänds och nyckelhålet sitter fel. I vårt fall har halva skåpet vänts .
  Jätteroligt fynd

 5. Ankan skriver:

  Ett fantastiskt och kul fynd!
  Sådant här är ju jätteintressant!!
  Det får väl en hedersplats kan jag tänka mig? 🙂

 6. Fynd av rang! Jättefint 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s