vi har gott om vatten.


Nej vattenbrist kommer vi nog aldrig att få… nu tänker jag inte just på dricksvattnet för det har vi kommunalt utan mer vatten i trädgården och runt omkring.

Det här är åkern utanför huset, eller dammen ska jag kanske säga.

Taket man ser är det på utbygget, jag står i hallen på ovanvåningen så det är baksidan av huset. Stora delar av åkern står under vatten och ju längre mot vintern det blir desto mer vatten blir det. Förra året hade vi vatten på hela den här ytan och upp så att vinbärsbuskarna till höger stod under vatten. Jordkällaren är fylld med 30 cm vatten hela vintern och vi har haft fantastisk skridskois ute på åkern när det varit fruset. Utanför vinbärsbuskarna går vägen upp i skogen, även den står under vatten stora delar av året och då går det inte att köra där med vanliga bilar. Nu blev det dags att göra något och vi tog hit en firma för att lägga upp en vall längs med vattensamlingen och dessutom höja vägen så att den ska gå ovanför vattnet.

Jordkällaren och de förvildade vinbärsbuskarna. Här ska en gång gå ut till parkeringen som vi vill ha längs jordkällarens långsida.

  Bakom den här stora barrsaken finns jordkällaren.

Här har grävmaskinen börjat gräva och rensa upp. På alla jordkällarens sidor har det byggts på med material efter växter under många år och den har nästan försvunnit i marken och bland all kirskål och alla nässlor och det blir även väldigt fuktigt från allt som binder fukt på och runt den. Till vänster där den röda vagnen står har vi grävt och dragit upp den enorma barrväxten som syntes på förra bilden.

Här är vi nu bakom jordkällaren och längan. Som synes har längan tappat några takplåtar och det växer mest sly och ogräs där bak på marken. Ogräset och bråtet fick grävmaskinisten hjälpa oss med och Mats klättrade upp på taket och la tillbaka plåtarna som låg på marken. Nu blåste plåtarna ner för flera år sedan och taket har tagit en del skada men vi har inte hunnit lägga upp dem. Eller hinna hade vi ju kunnat göra men vi har ju gjort så mycket annat och detta har inte blivit av förrän nu och då kan man ibland bli irriterad på sig själv när det inte tar mer än nån timme att åtgärda det.

Nu ser det ut så här istället vilket ju är ganska kalt men här ska bli en stallplan för efter en del velande och fundernade och en hel del beslut som tagits och ångrats och bestämts om så har vi nu beslutat oss för att det bästa stället för oss att bygga stall på blir i just längan. Det innebär att vi får göra en del förändringar både på insidan och utsidan men vi tror att det kan bli bra ändå. Helst hade vi velat behålla längan som den var men samtidigt kan vi inte bygga fler hus och få ännu mer att sköta om och ha andra stående tomma och oanvända. Det kostar trots allt en hel del pengar både att bygga nytt och att underhålla. Som synes är taket fixat nu också och bara det gör ju att huset ser så mycket bättre ut. Vi har även lagt på en nock vilket inte fanns alls innan, det har nog aldrig funnits heller utan plåtarna var lagda tätt mot varandra vid nocken.

Så här ser det nu ut på baksidan. Om ni minns vår skämshög, den som låg på gavlen till längan, som jag skrev om för ett tag sedan och som var den enda sophög som låg kvar i trädgården så ser ni också att den nu är borta. Så skönt det var att äntligen bli av med den även om den var väldigt trist att ta tag i eftersom det var så mycket blandade säckar med saker som vi fick sortera upp. Tänk om de bara hade sorterat dem från bröjan och slängt dem. Det är jätteskönt att den här ytan nu är upprensad och ren. Nu har vi någonstans vi kan ställa saker och vi kan köra runt bilarna så att vi slipper ha dem framför huset. Vägen är upphöjd men vatten träcker ändå upp på en del ställen och vi ska lägga på ett par lass grövre material så att det går att använda vägen utan problem. Jag återkommer snart till hur det nu ser ut inne i längan och hur det ser ut på vägen och framför jordkällaren.

2 kommentarer på “vi har gott om vatten.

  1. Louise skriver:

    Vilken skillnad, jag tycker att det är fint med kalt, det behövs lite ickeutrymme ett tag efter att något varit kaosartat. Så skönt det måste vara att bli AV med det, Hoppas ni har lite fina höstdagar för utearbete =)

    • Sophie skriver:

      Ja det är ju så att när något varit väldigt rörigt och igenväxt till exempel så tycker man det är fint med kalt efter det. Det är så rent och ja det är verkligen skönt att bli av med skräpet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s