Sommarsemester på Öland


Årets semester tillbringade vi på Öland (de dagar vi inte var hemma alltså). Vi hann bara med övre halvan av ön men vi kommer väl förmodligen att åka tillbaka fler gånger. För barnens del var det Ölands djurpark som hägrade, djurparker tycker de mycket om. Jag och Mats var inte så mponerade av skicket och djurhållningen på djurparken och det har ju nyligen visat sig att vi inte är ensamma om att tycka så.

Förutom djurparken besökte vi Himmelsberga museum som är Ölands motsvarighet till Skansen. Mycket trevligt och verkligen värt ett besök. Även om det var mest gamla hus vilket särskilt Anton kan bli rätt trött på så gillade både han och Maja stället eftersom där fanns en del djur av Öländska lantraser och man fick gå en nyckeljakt och leta gömda nycklar i de olika husen.

Himmelsberga museum

Trädgårdsinspiration. Så lummigt och vackert vill jag också ha det.

Mer inspiration för trädgården

Mysiga gårdsmiljöer och de typiska bålehusen som var vanliga på både Öland och i Skåne där det inte fanns så mycket skog.

Även inspiration för inomhus

Efter att vi bott två nätter längst upp på norra udden (i en stugby med väldigt mycket övrigt att önska på alla sätt man kan tänka sig) så sov vi sista natten på ett jättefint vandrarhem. Vi åt på restaurangen där och serverades då nästan bara ekologisk egenodlad och uppfödd mat i form av grönsaker, kryddor, lamm och gris. Mycket gott och verkligen en bra avslutning.

Salen på vandrarhemmet och dörren till vårt sovrum.

De glada ekologiska grisarna, och ja de var glada det syntes! Barnen tyckte verkligen om att gå runt på gården och titta på höns, grisar, får, kaniner, hästar och trädgårdslanden… och vi också!

På vägen hem stannade vi vid ett fjärilsmuseum. Man fick gå in i ett växthus där fjärilarna flög fritt och det var roligt att se dem så.

Vi passade även på att besöka Ölands byggnadsvård både när vi först kom till Öland och när vi var på väg hem. Lite inköp blev det, bland annat två av deras fina nytryckta skolplanscher. Vi hittade lite anant småyy och gott på diverse loppisar vi stannade vid och så köpte vi tjärljus på Himmelsberga. Saftflaskorna köpte vi på Börjes i Tingsryd där vi också stanande både på vägen dit och hem för att äta deras stora goda räkmackor som bara kostar 22 kronor styck. Lite komiskt att vi stanande där på vägen till Öland och åt varsin räkmacka och drack kaffe och mer och ramlösa och betalade 80 kronor för hela familjen och sen hann vi inte mer än komma över bron till Öland innan vi såg första skylten med erbjudande på räkmackor för 89 kronor styck. :-). Nej vi stannade inte till där…

Lite av semesterfynden, de som är hus eller byggnadsvårdsrelaterade.

Annonser

2 comments on “Sommarsemester på Öland

  1. Louise skriver:

    Vilken vacker veranda! nej usch för tråkiga djurparker, bättre då med gårdsdjur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s