Hur ska vi värma lilla huset?


Inte för att det är akut aktuellt just nu men i framtiden kommer vi att vilja ha lilla huset uppvärmt hela året. Som det är idag står det helt kallställt och där finns egentligen inga problem med fukt eller mögel. En gammal fuktskada med vattenringar i taket runt skorstenen på ovanvåningen finns men det är tätat och torrt sen länge och sen finns ju skadan under ena fönstret där myrorna bodde. Huset känns friskt och sunt men behöver en hel del arbete för att återställas. De danskar som hyrt huset har fått lov att renovera och deras och vår smak skiljer sig en del åt… 😉

Men just renoveringen är inget större problem, vi kommer nog att lösa hur vi vill ha det men hur vi sen ska värma huset är ett större dilemma. Huset är 6×11 m i 1,5 plan (något förhöjt väggliv dock så det är full ståhöjd på nästan hela ovanvåningen), på bottenvåningen finns hall, sal, kammare, kök och skafferi/klädkammare. På ovanvåningen finns en hall och två sovrum, där är inrett. Fönstren är original enkelfönster med lösa innanbågar så när de är renoverade kommer de fungera bra. Panelen utvändigt ska vi byta ut mot ny likadan, på grund av plastfärgen går det tyvärr inte att rädda den alls. Eftersom vi tvingas ta ner panelen kommer vi sätta vindpapp mot timmerväggarna för att täta mot drag, det inns ingen papp eller annan tätning idag. Timmerväggarna är 5 eller 6 tum tjocka och förhoppningsvis i bra skick och behöver isåfall bara lagas under fönstret i salen, vi kollar även över tätningen mellan stockarna och runt fönster etc när vi byter panel och kommer komplettera med lindrev där det behövs. Det finns väl förmodligen inte så mycket isolering på vinden, kanske 1-2 decimeter spån om vi har tur. Eftersom det är vind över hela ovanvåningen nästan (och inte bara en bit i mitten alltså) så borde det löna sig att lägga upp mer isolering där. På ovanvåningen finns 4 kattvindar som även de såklart är oisolerade.

Golven på bottenvåningen är i salen och kammaren bredare brädgolv som troligen är original, i hallen och köket är det smalare brädor som troligen lagts in i början på 1900-talet. Golvet i hallen ska tas upp eftersom myrorna huserar under den tillbyggda  verandan utanför och vi måste öppna för att få bort dem säkert, vi kommer att riva verandan som är svårt angripen och faktiskt bortom räddning. Golven i de andra rummen tänkte vi låta vara. Jag tror att det finns bjälklag under som är fyllt med spån men jag vet faktiskt inte och visar det sig alldeles för svårt att värma så måste vi väl göra något åt golven antar jag. vi har inte lagt speciellt mycket energi på lilla huset alls så vi har heller inte undersökt det så ingående. Mitt i huset finns en bakugn vars skorsten enligt förra ägarna är utdömd. I köket finns en kökspanna av äldre modell som är kopplad till några riktigt stora och rejäla sektionsradiatorer, dessa sitter ett i varje rum på bottenvåningen och ett i norra sovrummet på ovanvåningen. Det är ett enrörssystem och vi vet inte om det fungerar eller har skador någonstans. Det finns förutom den pannan, bakugnen och en vedspis i det södra sovrummet där uppe inga andra eldstäder eller värmekällor. Det finns el i huset men vi har den avstängd nu eftersom vi inte är där speciellt ofta och vi inte vill att huset ska brinna ner, elen måste bytas för den är i dåligt skick. Det finns inget indraget vatten eller avlopp men vi har dragit fram rör till en brunn utanför huset så att vi kan installera det om vi skulle vilja.

Det här är förutsättningarna för lilla huset… men nu återstår frågan: Hur ska vi värma och hålla värmen där?

Vi behöver ha någon sorts värmekälla som kan hålla en vettig grundvärme så att saker vi har där inte blir förstörda men framförallt  så att man när som helst på året kan gå ut där utan att frysa för mycket och då ganska snabbt kunna få upp värmen till en behaglig nivå.

Alla tips, råd och idéer mottages tacksamt!

Annonser

5 comments on “Hur ska vi värma lilla huset?

 1. Hans skriver:

  En pellets kamin skulle kunna ge grundvärme. Den behöver inte mycket passning och ni häller skorsrenen torr och fin samtidigt så blir luftväxlingen rätt. Men den behöver uraskning och påfyllning några gånger i veckan.
  De har termostat som kan ställas lågt.
  Bara en ide

 2. torpetberget skriver:

  Jag är ingen värmeexpert, men vi har också funderat på uppvärmning till vårt torp (som är nästan lika stort som ert). Ni har ju ett rörsystem, då finns det mer att välja på. Pellets är kanske bra men kräver lite pass, eller? Någon slags luftvärmepump borde kanske funka? http://energimyndigheten.se/sv/Hushall/Din-uppvarmning/Varmepump/Luftvarme/
  Vad har ni för uppvärmning i stora huset? Med bergvärme kanske det skulle gå att värma båda husen, men det kostar j en slant att installera.
  Inte blir ni något klokare på min kommentar, haha!
  Det handlar väl om hur mycket pengar man vill satsa och sen välja värmesystem utifrån det.
  /Stina

 3. Asta skriver:

  Det är ju inte så byggnadsvårdsmässigt, men vi har satt en luftvärmepump på vårt lilla hus. Det är en ganska billig investering och man kan sätta den på underhållsvärme.

 4. torpsara skriver:

  Jag tänkte på pelletsvärme jag med.

 5. Per skriver:

  Luft-luftvärmepump = litet ingrepp, relativt låg investeringskostnad, låg driftskostnad. Borde klara grundvärme i alla fall, även om planlösningen antagligen inte är den bästa för att få värmen att cirkulera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s