Allt var inte grått och mörkt förr.


Apropå diskussionen om hur grått och trist och mörkt och hemskt allt var förr…

Färgbilder från 1900-talets början

Tobbe med bloggen Åsumstorpsgården kommenterade ett av mina tidigare inlägg och delade med sig av en länk med ett blogginlägg med fotografier tagna i färg. Fotona är tagna under åren 1909 till 1912 och visar vardagen i Ryssland för 100 år sedan. Det är fullständigt magisk att få se färger på de här fotografierna, missa inte möjligheten!

Nog sören fanns ded färg få, och vilka färger sen. Även de människor som inte har det så välbeställt hade färggranna kläder, allt var inte vadmal och linnefärgat.

Annonser

3 comments on “Allt var inte grått och mörkt förr.

 1. MrsUniversum skriver:

  Ja, det ska gudarna veta att man kunde pynta även förr. Se alla textila samt snidade hemslöjdsalster som finns i museernas djup. Människor hade samma behov av skönhet förr som nu. Kanske var uttrycken annorlunda men kunskap och vilja har funnits så länge mänskligheten har funnits 🙂

  Jag tycker att en diskussion om vad välbeställt innebär också vore intressant att se. Vad innebar att vara välbeställd innan det merkantila systemet uppstod, innan dagens ekonomism och välfärdsdebatt fanns.

  • asumtorpstobbe skriver:

   Visst hade ‘välbeställdheten’ väldigt mycket med markägandet att göra? Mer mark betydde mer välbärgad. Mantalen var ju ganska viktiga förr.

   • MrsUniversum skriver:

    Jo inom bondeståndet och adeln var det så. Prästerna hade makt och inflytande genom utbildning. Hantverkarskrået hade sin hantverksskicklighet att leva på. En duktig ebonist t ex eller smed kunde nog få medel över för någon extravagans och borgarståndet var välbeställda genom att sälja varor som behövdes då penningekonomin tog fart.
    Jag tänker att vid paradigmskiften skapas de största missnöjena i samhället. Bara min enkla reflektion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s