Torptalibaner och andra extremister.


Som om det inte var nog med inlägget på DN.se om byggnadsvårdare som jag skrev om nyligen så dök det nu upp ytterligare en krönika på samma tema, även den på Dn.se. Annan skribent men ungefär samma innehåll… det märks att byggnadsvård har blivit trendigt bland vanligt folk, då ska man helst tycka illa om det för att räknas.

Torptalibanerna tar sig inte tid att njuta

Samma påhopp på byggnadsvårdare och samma oresonliga behov att klanka ner på dem som väljer annorlunda fast det hela tiden ses som så fint att vara just olika. Ordet torptaliban är lite roligt dessutom, inte vet jag var det kommer ifrån men om jag inte minns fel så kommer ordet byggnadsvårdstaliban från forumet ByggaHus där det myntades av en medlem där som kallade sig själv det på ett positivt men något ironiskt sätt.

Igen är det en tidning som anses vara ”torptalibanernas bibel” och det borde ju vara Gård & Torp för någon annan finns inte som faller inom de ramarna, kan vara Lantliv eller någon av de magasinen också kanske i och för sig. Ingrid Hedström frågar hur i all världen folk har så mycket tid att lägga ner på sina tidstrogna 1700-tals miljöer och hur de har råd.

Men man kan ju faktiskt välja vad man gör med sin tid och man kan ju faktiskt prioritera olika. Jag har skrivit om det tidigare och jag är knappast ensam om att försöka förklara hur man gör för att få tid över och hur byggnadsvård faktiskt kan vara billigt.

Vi väljer att inte jobba ihjäl oss under 11 av årets månader för att ha råd att åka utomlands sista månaden, vi är inte intresserade av det. Vi väljer att inte ägna oss åt en massa andra dyra hobbyer som träning på dyra gym, shoppa kläder eller golf. Vi åker inte iväg på svindyra semestrar och vi spenderar inte en massa pengar på dyr teknik eller märkesvaror av olika slag. Vi är inte intresserade av det, det lockar oss inte alls. Vi anser att lyx är något annat, lyx för oss är att ha tid och råd att hålla på med det vi tycker är viktigt, det som vi njuter av. För att få just tid låter vi bli att sitta varje kväll framför tv:n, vi spenderar mycket tid hemma eftersom vi faktiskt trivs med att vara här, det är ingen uppoffring för oss. Spenderar man mycket tid hemma innebär det också att man hinner med att göra en hel del. Både Mats och barnen är morgonpigga och vid det här laget har jag vant mig jag också så vi sover inte länge på helgerna, innan 8 brukar vi vara klara med frukost och sånt och då har man hela dagen framför sig att spendera på sådant man njuter av, att kanske kitta fönster eller måla lister eller varför inte gå upp i gryningen för att koka egen rödfärg? Finns det något härligare än att koka egen färg och sedan få stå ute i härligt väder och måla med ljummen färg som lyser i solen – ren njutning för mig åtminstone!

Alla dagar njuter vi inte, ibland är det tungt och trist och man vill ingenting, men vet ni?  Då gör det ingenting för vi har ingen akut tidspress, vill vi göra något annat så gör vi det. Visst vill vi bli klara men det är ett så stort projekt vi håller på med att det inte är lönt att pressa sig själv hela tiden, vi kommer ändå ha att göra i flera år till. Ibland är det stressiga perioder, just nu har vi mycket vi behöver och vill få färdigt men vi vet också att de går över och så är det väl med allt. Ingenting är bara underbart hela tiden…

Jag behöver inte åka till landet för att kunna gå barfota i gräset, jag bor på landet och kan gå barfota när jag vill. Jag bor där jag vill bo och så som jag vill bo och jag njuter av att arbeta med vår gård så jag behöver inte köpa ett sommarställe att åka till och jag har definitivt ingen önskan om att få bo i stan, det passar inte mig och min familj. Vill vi få lite miljöombyte kan vi ju alltid flytta ut till lilla huset för några dagar… 😉

Men även om vi nu sparar in pengar (eller låter bli att spendera dem) på sånt jag skrivit om ovan så är det ju ändå svindyrt med ett 1700-tals kammarlås för 2000 kr som nämns i krönikan. Jo det är svindyrt, just därför köper vi inga såna heller. Behöver vi något till våra hus letar vi oftast upp begagnat, bara som ett litet tips till dig Ingrid så kan man på tradera eller diverse loppisar hitta begagnade likadana lås för en spottstyver om man har tur. Har man tid, vilket vi har eftersom vi valt att ha det, så kan man leta efter guldkornen och då blir byggnadsvård billigt! Vi har köpt gamla originalmålade spegeldörrar med karm och lås och allt för 500 kr styck, vi har köpt begagnat taktegel till både detta och vårt förra hus för nästan inga pengar alls och mycket billigare än att köpa nytt. Vi har köpt ett helt tidsenligt matsalsmöblemang på blocket billigare än vad ett möblemang på Ikea hade kostat och MÅNGA gånger billigare än vad ett motsvarande nytillverkat hade kostat. Vi har återanvänt kulodosor och lampsocklar som kostar en hel del att köpa nya och så vidare.

Genom att ta oss tid för det vi vill göra har vi tid att leta upp saker som blir billigare än att köpa nytt och i och med det behöver vi inte arbeta lika mycket för att ha råd att ta oss tid att göra det vi vill… och då får vi tid över att njuta av det vi trivs med! 🙂

Annonser

12 comments on “Torptalibaner och andra extremister.

 1. Per Kroon skriver:

  Jag kan bara hålla med dig. Det finns alltför många tyckare som anser att de har mer rätt än vad man själv har. Vi håller själva på med en gårdsrenovering. Men inte är vi fanatiska med materialval och teknik. Tex har vi valt kompositfönster och isolering från Byggmax. Huga vad Talibanerna hade skjutit på oss, om det hade vetat om det. För det syns ju inte! Tyvärr är intoleransen, och avundsjukan i Sverige alltför utbredd. Så stå på dig i ert val av livsstil. Vi gör det och vi trivs med det.

 2. asumtorpstobbe skriver:

  Undrar vad GG tycker om den där krönikan! Skulle G&T vara byggnadsvårdsbibeln? Det är ju hans ‘Stora boken om byggnadsvård’!! Eller är det koranen kanske? 🙂

  Det är nog bara att konstatera att det finns byggnadsvårdare och byggnadsvårdare. Först har vi dom som håller på med det för att det är tillfredsställande, intressant och kul, och för att de värnar om sitt gamla hus och känner hur huset blir ‘glatt’ av att bli omhändertaget.
  Dessa människor har inte bråttom och de kan springa på loppisar och hålla koll på blocket och tradera i månader eller år i väntan på att den där perfekta möbeln eller byggnadsdetaljen ska dyka upp…
  Sen finns det dom som har ett sommartorp i värmland och åker dit på sin semester och ägnar sig åt byggnadsvård för att det är trendigt. Här måste det gå fort, och byggnadsvården tar inte upp så stor del av ens liv att man vill sitta och leta begagnade delar. Man går istället till byggnadsvårdsbutiken och köper allt i nyproduktion. Fast det är klart… man kan ju ägna några timmar på blocket ändå, för där kan man hitta det perfekta lilla skåpet i vitt med avskavda kanter och texten ‘Carpe Diem’ över hela sidan… det är lyx det! 😀

  Ok, det kanske var ett lite onödigt påhopp på Shabby-chickarna, men det kan dom ha. 🙂

  • Sophie skriver:

   Shabby chicarna kan man gott ge lite kängor, de är inte ett dugg bättre än de som avlutade möbler i den inredningsvågen.

   Håller med dig även i övrigt!

 3. stella skriver:

  Jag undrar också över att så många hugger på byggnadsvårdare just nu. Eller gör de det? Är det Gård och Torp med köptipsen (där mycket är mycket dyrt) och i synnerhet G Gudmunssons översittarattityd som retat upp folk. I Gård och Torp visas många ställen, långt ifrån alla, där man har lejt folk för dekorationsmålningar, restaurering av tapeter, där de inte framhåller blocket som främsta leverantör.

  Och visst är de avundsjuka, det medger de ju :-).
  Men de ser inte att det tagit tid, att man köpt på loppis, letat i lador och att man är normalhändig själv. Eller att man medvetet valt att köpa den något dyrare ytterdörren från det lokala företaget för att man tror på långsiktiga relationer, värnar jobben och kunskapen de besitter istället för en importerad mdfvariant. Då är den inte dyr men den kostade mycket pengar.
  Många är avundsjuka på normalhändigheten. Att man själv kan lägga på det begagnat köpta teglet trots att man sitter på kontor om dagarna. Istället för att gå en kurs i italienska så lär man sig om pappspänning.

  Inte skulle man köpa en sporttidning och gnälla på att de ser ut att vara i så fin form och oj, vad mycket tid de måste ha lagt på det, och sen skriva en krönika och där anklaga löparenför att inte njuta av sitt intresse, sin löprunda i skogen?

  • Sophie skriver:

   Allt som är trendigt får mothugg men visst är det nog så att Gudmundsson och Gård&Torps bild av byggnadsvård som de förmedlar är den som väcker mest känslor. Ska man köpa allt på Gysinge eller någon av de andra finare byggnadsvårdsbutikerna kostar det massor av pengar och det kan inte vem som helst.

   Din liknelse med sporttidningen är bra. Så är det ju, folk har så svårt att förstå att man kan ha som intresse att hålla på med sitt hus.

 4. torpsara skriver:

  Åh vad jag älskar att du skriver ”väljer” att ha tid! För ATT man gör! Om folk bara fattade det! I övrigt så inser jag att vi visst blivit i ropet med åren! Och är trendsättare till den grad att vi blir nedrackade i DN två gånger inom en månad. Tänk om man vetat det för många år sedan på Antikprat!

  • Sophie skriver:

   Ja just VÄLJER! Ja det är lite som att slå huvudet i väggen när man gång på gång får försöka övertyga folk om att man vill hålla på med det här och att man faktiskt inte känner att man försakar allt annat utan gör detta för att man väljer att göra det. Ja Antikprat var längesen, men det var utvecklande och inte kunde man tro då att man skulle vara där man är idag.

 5. Andrea skriver:

  Håller helt med dig och de andra kommentarerna! Blev själv uppretad av krönikan, och det var ju precis vad som vad meningen också.. 😉

 6. Blondahäxan skriver:

  Härligt att vi är en hel del likasinnade som väljer vad vi gör med vår tid och våra pengar 🙂 Vi investerar ju i en ögonfröjd som man ser från att man kliver upp på morgonen tills man slår igen sina blå på kvällen. Kvalite rakt igenom både i själ och hem!

  • Sophie skriver:

   Ja så tänker jag ofta, just att man får det vackert runt sig och det gör ju trots allt livet lite lättare. Viktigt är också det där ordet VÄLJER för det är ju det vi gör. Vi vill göra det här, vi är inte tvungna.

 7. Erika skriver:

  Bra replik, Sophie! Vi delar värderingar märker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s