Var bor våra hästar?


Charlotta undrade om våra hästar och det passade ju alldeles ypperligt eftersom vi nyss dragit igång ett nytt projekt!

Vi ska bygga stall! Äntligen ska vi bygga ett riktigt stall till våra hästar. På Ekenäs gjorde vi om det gamla kostallet till häststall. Det blev aldrig helt klart men där fanns nygjorda boxar, el och en ordentlig gödselplatta, höloft och plant gjutet golv i boxarna och på stallgången. Jag tycker om att kunna ta in mina hästar och jag tycker om att vara tvungen att ta in dem under vinterhalvåret för det är så mysigt att gå ut i ett stall med hömumsande hästar när det är kallt och mörkt ute och man kommer inte undan att umgås med dem liksom.

När vi flyttade hit fanns här inget stall, inte ens ett utrymme vi kunde använda så länge, så Mats byggde ett utestall. Allt enligt gällande regler med tre väggar och tak och rätt storlek för våra två hästar. Hästarna var inte i det mer än en handfull gånger och då bara när jag lagt upp mat till dem i krubborna där inne. Fullständigt överflödigt bygge, hästarna går i en hage på 2-3 hektar så de har gott om plats och i hagen finns en bäck där de dricker stora delar av året och det finns en dunge med stora lövträd och granar där hästarna står för att gömma sig för både regn, snö och flugor eller knott. De har precis vad de behöver i sin hage utan något utestall men regler är regler…

Jag saknade dock ett riktigt stall hela tiden, det blev inte av att man kunde ta in hästarna på något bra sätt och att hålla på ute är inte alltid så kul. Mycket av det sociala försvann när de bara gick i hagen samtidigt som det var ganska skönt att slippa göra stallet varje kväll och att släppa ut hästarna på morgonen under den här tiden när vi haft så mycket annat att göra på själva boningshuset. Under vintern har hästarna haft täcke på sig för att hålla sig torra och de har riktigt rejält med vinterpäls båda två så ingen nöd har gått på dem. Tanken var att vi skulle bygga ett stall när vi gjort färdigt det där som vi var tvungna att göra på huset och de andra husen men tills dess fick utestallet räcka.

Hade det inte varit för Emil så hade vi nog inte byggt stall nu helller… Emil var den där stormen som kom i februari nån gång. Emil såg till att förvandla utestallet till kaffeved. Eftersom det ändå tog en del tid att bygga och kostade några tusenlappar i material kändes det ganska trist att bygga ett nytt utestall att ha så länge när hästarna ändå inte använder det. Istället bestämde vi oss för att ta tag i det riktiga stallet.

Det här var vad vi hade att börja med! Detta är det gamla stallet som är byggt samtidigt med lilla huset, alltså runt 1840. Byggnaden finns med tillsammans med lilla huset på skifteskartan från 1850-talet och då fanns bara den del som syns här. 1905 byggde man till resten av huset och det är den långa logen jag visat tidigare. Detta är alltså den högra delen på den byggnaden och för några år sedan rasade den på grund av eftersatt underhåll. Det är riktigt tråkigt med tanke på att den är timrad och var så gammal och att det säkerligen gått att rädda den med ganska små medel om man bara gjort det från början.

Det har varit kostall men även gårdens hästar har stått här gissar jag, det finns liksom ingen annanstans de kan ha stått. Den lilla putsade utbyggnaden som syns till vänster är mjölkkammaren.  Nu ska detta bli vårt stall till hästarna och det blir inte timrat igen men utvändigt kommer det se ut som det gjort innan så långt det går tror jag. Vi får se lite när vi kommer längre för vi flyttar kanske lite på dörrar och fönster för att få till planeringen bra invändigt. Men innan vi kan börja bygga ska det rivas… Vi ska börja med att rädda så många av tegelpannorna som möjligt. Det är trekupiga pannor som ligger och taket har liksom sjunkit in så det ligger många pannor kvar på taket hela. Vi vill kunna lägga tillbaka samma tak som det varit innan när vi byggt upp stallet igen.

4 kommentarer på “Var bor våra hästar?

 1. Hans skriver:

  Lycka till
  Att gå in i ett stall kvällstid är något av det mysigaste man kan göra. Ett större lugn finns inte hästar/kor står och tuggar i lung och ro.
  Katten ligger och övervakar det hela från någon plats m usikt.
  Ni kommer att skapa en lugn oas

 2. Skoj!! Ska bli kul att följa det här. Vi gör ju ett så kallat kallstall i ladan, vi får se hur ofta det kommer att användas. Det är ju mest för oss människor vi bygger det 🙂 Vi bor ju på världens blåsigaste ställe så jag ska ta lärdom av din erfarenhet med sönderblåst utestall och bygga vindskyddet i hagen extra stabilt..

  Och ditt inlägg från trägården; VIlken skillnad! Att det ens är samma hus och tomt som man ser på din header, bilden längst upp till vänster. Vilket jobb alltså!

  • Sophie skriver:

   Ja hästarna behöver ju inget stall, det är jag som vill ha det. Och det är en STOR fördel att ha möjlighet att ta in hästarna om det behövs. Hovslagaren vill inte stå ute i vinter och skulle de skada sig är det bra att ha boxar och sen då det sociala som blir lättare när man kan ta in dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s