Grönskande gräs


Efter att vi fått ut gruset runt huset var det dags för gräsmattan. Fotot är taget från ovanvåningen och man ser rundeln (här är inte gruset utlagt dock). Som synes var det ganska mycket att åtgärda för att få en jämn och trevlig gräsmatta. Inte för att vi strävar efter en jämngrön, plan villagräsmatta men nåt så när slätt får det ju ändå vara. Vi tar också bort vägen som går in på gården och upp till logen, vägen syns framför studsmattan på översta fotot.

På baksidan var det om möjligt ännu mer kaos. Nederst i bild syns vår trappa till uteplatsen och det var ju ingen uppmuntrande utsikt man hade därifrån. Vi har tagit bort 4 stora björkstubbar och höjt marken ganska mycket inne vid huset. Där  var en svacka jämfört med på framsidan. Nu sluttar marken ut från huset till vägen som syns ovan.

Här ser man jordkällaren längst upp till vänster och köksingången längst ner till vänster. Vi håller på att lägga ut grus så trappan vid köksingången är bortflyttad.

Framför den gavel som vetter mot vägen har vi grävt ner dagvatten och dränering men annars finns en del av den gamla gräsmattan kvar där. Vi har dock rensat bort ett stort område med kirskål och flera stora barrträd där den lilla busken står till höger i framkanten av fotot. Busken är en Shersmin som jag fick förra året. På fotot syns också den långa Pionrabatten som börjar där Schersminen står och löper hela vägen längs infartsvägen bort till blodboken, sen svänger den och går upp mot huset längs gången.

Barnen hjälpte till att så, vi hade en säck på 25 kilo med utsäde för vall. Alltså frö till hö åt djuren. Vi fick den över när vi sådde om en åker på Ekenäs och nu kom den väl till pass. Jag tänkte att det skulle bli bra med sånt gräs eftersom vi inte vill ha en vanlig gräsmatta, fröna kommer från Ängssvingel och Timotej.

Anton och Mats fyller upp med matjord i hålor och ojämnheter innan sådden. Vi tog hem två stora lass matjord och allt behövdes för att fylla upp och jämna ut.

Här fyller vi ut och jämnar upp en annan del av gräsmattan. Brunnen syns till vänster och framför den fanns en stor plantering med barrväxter som vi tagit bort. Vi visste redan innan att det fanns en kant längs denna plantering och den skulle tas bort. Efterhand som vi började gräva fram den ångrade vi oss dock. Vi hittade en gång av stora flata stenar som går längs muren och den är en ganska bra avgränsning i trädgården. Vi kommer göra en rabatt av även den ytan ovanför muren och så får muren fungera som nivåskiljare eftersom marken ovanför är högre. Det blir en lite vildare rabatt med växter som Praktlysing, Såpnejlika, Ormrot och Vallört som sprider sig ohejdat och kan få bre ut sig där. 

Den här ytan var den sista ytan vi hade kvar och Mats gjorde det sista en söndagsförmiddag. När han sått klart alla frön vattnade vi så mycket vi bara hann och hoppades att det skulle räcka eftersom vi skulle iväg och inte komma hem förrän senare. Vid lunch åkte vi till Ängelholms hembygdspark för att fira min morfars födelsedag. En mycket trevlig dag och barnen hittade mycket att titta på som synes nedan.

Vi hade tur med vädret hela eftermiddagen och det var verkligen jätteroligt att vara där. Sent på eftermiddagen kom vi hem, redan på väg uppför backen några hundra meter hemifrån insåg vi att vårt minsta problem var att vi skulle ha vattnat för lite…

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

10 comments on “Grönskande gräs

 1. Beatrice skriver:

  Du kan ju inte sluta med en sådan cliffhanger 😉 Olidligt spännande. Vad har hänt? Suck, bara att vänta… Fantastiskt snygg är det i alla fall. Ni är flitiga som få 🙂

 2. MrsUniversum skriver:

  Vilken härligt stor yta att odla på. Ska bli spännande att följa vallsådden och hur den blir som gräsmatta- Hoppas den inte växer lika intensivt som villagräset brukar göra.

  • Sophie skriver:

   Ja rabatten är rejäl men jag tycker det är så kul att ha riktigt bra med yta nu. Vi hoppas att det ska bli bra gräsmatta av vallsådden. Tänkte att den borde växa bra i början men sen blir den ju ganska mager om man klipper den och tar bort klippet och inte gödslar, då kommer de andra växterna och örterna vi värnar om få plats att sprida ut sig även i de nyplanterade delarna. Vi har ju klöver, blåklocka, smörblomma, grodblad, daggkåpa och mängder med andra sorter som vi vill ha kvar.

 3. Lavin skriver:

  Vilket jobb! Har ni fått en autentisk vallgrav? Kanske inte ska skämta om det utifall det gick illa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s