Fönsterbleck och färgsättning


Mats har satt upp fönsterbleck på alla fösnter runt om på huset. Från början har här funnits bleck i trä, en vattbräda alltså, men då hade fönstren också en annan sorts omfattning. Vi valde en mer utsirad modell eftersom vi hade hittat ett understycke till detta i vårt första hus och gärna ville ha lite mer arbetade detaljer här än huset haft från början.

Tidigare var det raka släta brädor runt fönstren.

Här ser man vattbrädan på ett av gavelfönstren och Anton i ventilen! 🙂

På gavelfönstren och de mindre fönstren på långsidorna under takutsprånget som även de satt kvar under tilläggsisoleringen har vi lämnat kvar originalbrädorna och inte satt något nytt bleck men de andra fönstren har fått nya karmar och då är de istället gjorda med spår för ett fönsterbleck i plåt. Vi ville ha ett som störde och syntes så lite som möjligt och mätte därför upp det efter att vi satt dit foder och allt. De ska sen målas in i samma färg som fodren.

Så här ser blecken ut. De följer kanten på den profilerade underbrädan för att inte dölja den. Så här i efterhand skulle vi naturligtvis låtit blecken gå ut bakom de stående fodren men nu blev det så här. När de målats kommer de synas väldigt lite men ändå fylla sin funktion. Underbrädan är här inte mer än grundad så den ska få samma färg som de andra snickerierna, fast just nu är vi inne på att byta färg på alla snickerier… vi väntar bara på en provburk!

En närmare bild på övergångarna, här syns det ännu tydligare att underbrädan bara är grundad.

Så här är huset färgsatt idag, tre olika kulörer eller nyanser där fasaden är ljusast, snickerierna mörkare och fönsterbågarna och dörrarna mörkast(bara fönstren på ovanvåningen som är renoverade och målade än så länge med de där nere ska också få samma färg som de där uppe). Vid sekelskiftet var det vanligt att man gjorde just så här med tre färger så så långt är det ”rätt”.

Vi är fullständigt nöjda med kulören på fasaden och den blev precis som vi ville, vi är också nöjda med fönsterbågarnas och dörrarnas kulör. Även kulören på snickerierna är fin men inte så kraftfull som vi hade velat ha den men jag kunde inte få till exakt vad jag ville ha och detta var det närmsta. Men det som gör att vi inte är riktigt nöjda är faktiskt hur det ser ut på lite håll. Kulören på fönsterbågarna som är en ganska kraftfull gul egentligen försvinner med snickerierna och man kan på håll knappt se att de har två olika kulörer, de ligger helt enkelt för nära varandra. Likadant är det sen med förhållandet mellan fasadfärgen och snickerierna och totalt blir det att hela huset ser lite för snällt och tamt färgsatt ut för att vara sekelskifte. Det är bra men inte perfekt! Nu ska vi därför testa en helt annan kulör på alla snickerier, det är knutar och foder men även i förlängningen takfötterna och dekorlister längs taket samt vinsskivorna. Jag har länge tänkt att det är synd med den färgsättning vi har att takfötterna som är så vackra inte kommer synas så väl men nu med färgbytet tror jag att de verkligen kommer att komma till sin rätt. Hoppas bara kulören vi nu ska testa kommer att bli så bra som det ser ut när jag tänker det framför mig.

 

Annonser

18 comments on “Fönsterbleck och färgsättning

 1. torpsara skriver:

  Hmm. Jag hoppas att någon kommer ihåg att posta en provburk redan i morgon… 🙂

 2. Asta skriver:

  Ska bli spännande att se vad det blir. Förstår vad du menar med att färgerna går ihop.

  • Sophie skriver:

   Ja och vi har liksom inte kunnat bestämma oss riktigt för vilken färg det skulle vara istället men nu har vi hittat en som vi tror blir bra.

 3. torpsara skriver:

  Mycket snygg. Ett helt blogginlägg. Tydlig, en diskret. 😀

 4. torpsara skriver:

  Tydlig, men diskret.

 5. Mamma skriver:

  Hurra..nu blir det fönsterbågar i engelskt rött :-))

 6. Flikar bara in med ett: Fasen vad snygga snickerier och detaljer man ser att det är på näst sista bilden. Dregel!

 7. Erik skriver:

  Bra idé tror jag! Håller med om att det känns lite tamt. Har iofs som kulturnörd drömt om att få se huset med verandan röd som orginalet! Fantastiskt att ni tog ut svängarna i köket. Påminner om ett hus jag gjorde tidigare. Är nu i färd med att göra ett gårdshus i stan!.

  • Sophie skriver:

   Ja jag kan också sörja ibland att vi inte målade det med röd linoljefärg trots allt så som det var från början men samtidigt tror jag nog vi gjorde rätt val. Vi hade tänkt måla det rött och vitt allra först men sen tyckte vi det blev så likt lilla huset som är slamfärgat och som ska förbli det. Båda husen hade försvunnit lite i allt det röda eftersom även alla uthusen är röda. Nu får både stora och lilla huset lov att ta lite plats. Verandan ska återskapas dock och den kommer nog få lite annorlunda färgsättning än resten av huset. Tackar för berömmet om köket, där är ett färgval vi verkligen INTE ångrar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s